Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Τι συμβαίνει σε έναν διάσημο πίνακα του 1642, όταν αυτός αποκαθίσταται με τη βοήθεια της τεχνολογίας;

Οι άκρες του πίνακα του Ρέμπραντ, της Νυκτερινής Περιπόλου, που λείπουν έχουν αποκατασταθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Ο καμβάς, που δημιουργήθηκε το 1642, ψαλιδίστηκε το 1715 για να χωρέσει ανάμεσα σε δύο πόρτες του δημαρχείου του Άμστερνταμ. Από τότε, 60 εκατοστά από τα αριστερά, 22 εκατοστά από το πάνω μέρος, 12 εκατοστά από το κάτω μέρος και 7 εκατοστά από τα δεξιά λείπουν. Αλλά το λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή αποκατέστησε τον πίνακα για πρώτη φορά εδώ και 300 χρόνια.

Η τεχνική νοημοσύνη λειτουργεί μέσω μηχανικής μάθησης, διαδικασία κατά την οποία ο υπολογιστής «εκπαιδεύεται» και «μαθαίνει» με το να επεξεργάζεται τις υπάρχουσες πληροφορίες.

 rembrandt_2

Το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ – όπου εκτίθεται ο πρωτότυπος πίνακας – χρησιμοποίησε δύο εικόνες για να «εκπαιδεύσει» την τεχνητή νοημοσύνη. Η πρώτη ήταν ένα σκανάρισμα υψηλής ανάλυσης του πρωτοτύπου και η δεύτερη ένα αντίγραφο – που φιλοτεχνήθηκε πριν το ψαλίδισμα – από τον Gerrit Lundens, και το οποίο εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Αντί να προσληφθεί ένας ζωγράφος για την αποκατάσταση, το τεχνούργημα δημιουργήθηκε πίξελ προς πίξελ στο στυλ του Ρέμπραντ, χρησιμοποιώντας τις σκαναρισμένες φωτογραφίες ως σημείο αναφοράς για τις λεπτομέρειες και τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στο πρωτότυπο.

«Η προσπάθειά μας εδώ είναι να υποθέσουμε , χωρίς το χέρι ενός καλλιτέχνη, για το πως έμοιαζε αρχικά η Νυκτερινή Περίπολος», αναφέρει ο Robert Erdmann, αρμόδιος επιστήμονας στο Rijksmuseum.

Στη συνέχεια, οι εικόνες τυπώθηκαν και τοποθετήθηκαν στις πλευρές του αρχικού πίνακα, έτς,ι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να φέρουν στο μυαλό τους τον καμβά ακριβώς όπως προοριζόταν από τον καλλιτέχνη.

 rembrandt_3

Οι επισκέπτες του μουσείου τώρα θα μπορούν να δουν τις αλλαγές, που περιλαμβάνουν:

  • Τρείς φιγούρες στο αριστερό μέρος (δύο άντρες και ένα αγόρι).
  • Ένα πλήρες κράνος στο δεξί μέρος του πίνακα.
  • Μια πιο καθαρή οπτική ενός αγοριού που τρέχει μακριά από την πολιτοφυλακή, στο προσκήνιο, στο αριστερού μέρος.
  • Τη σύνθεση του πίνακα ανατοποθετημένη, έτσι ώστε οι φιγούρες να είναι σε διαφορετικό σημείο.

  • «Παρατηρώντας την άποψη της σύνθεσης, γίνεται ξαφνικά ξεκάθαρο πως [ο Ρέμπραντ] – σχεδόν σαν χορογράφος – προσπαθεί να κρατήσει το βλέμμα μας και να το μετακινήσει κατά μήκος της σύνθεσης, μέχρι το κεντρικό κομμάτι που είναι ο λοχαγός, μαζί με τον υπολοχαγό του», λέει ο Pieter Roelofs, επικεφαλής του τμήματος των πινάκων και γλυπτών του μουσείου. «Έτσι, οι κινήσεις και η δυναμική κερδίζουν τεράστια ισοδυναμία, και αυτό μας βοηθά ...να κατανοήσουμε καλύτερα τις αρχικές προθέσεις, τόσο του καλλιτέχνη όσο και του πίνακα ως άποψη».

    Η πρωτότυπη Νυκτερινή Περίπολος ήταν παραγγελία της αστικής φρουράς του Άμστερνταμ, για τη λέσχη τους στην πόλη. Αφού ψαλιδίστηκε για να χωρέσει στο δημαρχείο, χρόνια αργότερα, ο πίνακας ζει τώρα στο Rijksmuseum. Οι αποκατεστημένες σαρώσεις θα εκτεθούν για τρεις μήνες ως μέρος μιας προσωρινής έκθεσης, ή μπορεί να τις δει κανείς στην ιστοσελίδα του μουσείου.


    Μπορείτε να δείτε την αποκατάσταση του πίνακα εδώ


    Πηγή: BBC News