Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Αποδεικνύοντας, έμπρακτα, πως το ρητό «μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου» δεν ισχύει, τα παρακάτω εγκλήματα κατά πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών προκάλεσαν μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων, μεταξύ των οποίων πολέμους, εμφύλιες συρράξεις, θανάτους αμάχων, αλλά και πολλά αναπάντητα, μέχρι σήμερα, ερωτήματα.

Θύμα: Φραγκίσκος Φερδινάνδος

dolofonies_francis_ferdinand

Γεννημένος το 1863 στο Γκρατς της Αυστρίας, ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος ήταν αρχιδούκας της Αυστρίας και διάδοχος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, πρώτος εξάδελφός του Ροδόλφου, του μοναχογιού του Αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ και της Πριγκίπισσας Ελισάβετ.

Αμέσως μετά τον θάνατο του Ροδόλφου, ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος αναδείχθηκε σε μοναδικό κληρονόμο του Αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ και η δολοφονία του θεωρείται, από πολλούς μελετητές, μέχρι και σήμερα ως η αφορμή για να ξεσπάσει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Πότε: 28 Ιουνίου 1914

Πού: Σαράγεβο, Βοσνία

Πώς:Μετά από επίθεση που δέχθηκε, ενώ βρισκόταν στην αυτοκινητοπομπή, ο Φερδινάνδος έπεσε νεκρός από πυροβολισμό εξ επαφής, μαζί με τη γυναίκα του, Σοφί Χότεκ φον Χότκοβα.

Θύτης: Αυτουργός της επίθεσης του βασιλικού ζεύγους υπήρξε ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ, ένας 19χρονος Σερβοβόσνιος σπουδαστής, ο οποίος ήταν οπαδός της πανσλαβικής κίνησης. Μετά την πρώτη επίθεση στο ζεύγος με τη ρίψη βόμβας, ο Πρίντσιπ πυροβόλησε τον αρχιδούκα και τη δούκισσα, ενώ προσπάθησε, χωρίς να τα καταφέρει, να αυτοκτονήσει. Κατά τη διάρκεια της δίκης του τόνισε: «Είμαι Γιουγκοσλάβος εθνικιστής που επιδιώκω την ενοποίηση όλων των Γιουγκοσλάβων και μου είναι αδιάφορη η μορφή του κράτους που θα δημιουργηθεί , αλλά θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από την Αυστρία»..

dolofonies_francis_ferdinand_1

Θύμα: Μαχάτμα Γκάντι

dolofonies_gkandi

Γεννημένος το 1869 στο Πορμπαντάρ της Ινδίας, ο Μαχάτμα Γκάντι έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς και πνευματικούς ηγέτες του εικοστού αιώνα, χάρη στη δράση του και τα διδάγματά του.

Ο προβληματισμός, πάλι, που δημιουργούσε στους ανθρώπους που απευθυνόταν, ήταν αρκετά μεγάλος, καθώς προέβαλε την ανάγκη κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των Ινδών, αλλά και της θέσης πως η Ινδία παρέμενε υπόδουλη στα βρετανικά όπλα, από τις ατέλειες των ίδιων των Ινδών. Παράλληλα, έδινε τροφή για σκέψη μέσω των ομιλιών του για τον πόλεμο και την ειρήνη, την αγάπη και τη φιλία, τη θρησκεία, τη δύναμη της γνώσης και της συγχώρεσης, την ελευθερία, την πλεονεξία και τη βία, έννοιες οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν διδάγματα και έμπνευση μέχρι τις μέρες μας.

Πότε: 30 Ιανουαρίου 1948

Πού: Νέο Δελχί, Ινδία

Πώς: Ενώ βρισκόταν καθ' οδόν για την απογευματινή του προσευχή, ο Γκάντι δέχθηκε την τελευταία δολοφονική επίθεση της ζωής του, καταλήγοντας νεκρός, από τα πυρά που δέχθηκε στο στήθος, από μια μπερέτα 9 χιλιοστών.

Θύτης: Δολοφόνος του Ινδού ηγέτη υπήρξε ο Ναθουράμ Γκόντσε, ένας φανατικός ομόθρησκός του, ο οποίος θεωρούσε την πολιτική του Γκάντι μια προδοτική πολιτική κατευνασμού. .

«Είναι καλύτερα να στέκεσαι όρθιος με σπασμένο και μπανταρισμένο κεφάλι, από το να σέρνεσαι με την κοιλιά για να γλιτώσεις το κεφάλι σου.» - Μαχάτμα Γκάντι

dolofonies_gkandi_1

Θύμα: Τζον Κένεντι

dolofonies_jfk

Γεννημένος στο Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης, ο Κένεντι υπήρξε ο τριακοστός πέμπτος πρόεδρος των Η.Π.Α., με τη θητεία του να λήγει την ημέρα της δολοφονίας του, δυο χρόνια μετά την ανάληψη του προεδρικού θώκου.

Ο Κένεντι, συχνά αποκαλούμενος και ως J.F.K., ήταν γόνος μίας από τις πλουσιότερες οικογένειες των Η.Π.Α., η οποία είχε δεσμούς με το κόμμα τον Δημοκρατικών, τόσο από την πλευρά του πατέρα του όσο και από της μητέρας του.

Πότε: 22 Νοεμβρίου 1963

Πού: Ντάλας, Τέξας

Πώς: Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, και ενώ επέβαινε με τη σύζυγό του Τζάκι σε μία ανοιχτή λιμουζίνα, ένας ελεύθερος σκοπευτής άρχισε να πυροβολεί, με δυο σφαίρες να καρφώνονται στον αυχένα και στο κεφάλι του προέδρου, ο οποίος μόλις έφτασε σε παρακείμενο νοσοκομείο, πέθανε αμέσως.

Θύτης: Αυτουργός της δολοφονίας κρίθηκε ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, κάτοικος του Ντάλας, ο οποίος συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα. Δύο μέρες μετά, ο Όσβαλντ πυροβολήθηκε εξ επαφής από τον Τζακ Ρούμπι, ένα ντόπιο ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου, μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Ντάλας.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις κατά καιρούς θεωρίες, ο Όσβαλντ ήταν απλώς ένα όργανο, ένα πιόνι, πίσω από το οποίο πιστεύεται πως κρυβόταν η C.I.A. στην προσπάθειά της να απαλλαγεί από τον Κένεντι, που τη θεώρησε υπεύθυνη για το φιάσκο στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα, ενώ κατ' άλλους σχεδιαστές της δολοφονίας ήταν ακροδεξιοί Κουβανοί εξόριστοι, η σικελική μαφία, το Τίμστερς Γιούνιον, θεωρίες που μέχρι και σήμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

«Είτε η ανθρωπότητα θα τελειώσει τους πολέμους είτε οι πόλεμοι θα αποτελειώσουν την ανθρωπότητα.» - Τζον Κένεντι

dolofonies_jfk_1

Θύμα: Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

dolofonies_martin_luther_king

Γεννημένος το 1929 στην Αλαμπάμα των Η.Π.Α., ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των έγχρωμων ανθρώπων.

Ειρηνιστής, ιερέας των Βαπτιστών και οπαδός της δράσης μέσω της παθητικής αντίστασης, ο Κινγκ ξεκίνησε τη δράση του από τα μέσα του 1950. Όπλα του ήταν οι ισχυρές λέξεις και οι ειρηνικές μορφές διαμαρτυρίας, όπως λ.χ. οι πορείες, το μποϊκοτάζ και πορείες διαμαρτυρίας, με απώτερο στόχο την καταπολέμηση του διαχωρισμού λευκών και έγχρωμων, αλλά και την κατοχύρωση πολιτικών δικαιωμάτων για όλους τους Αφροαμερικανούς, με πιο σημαντικό το δικαίωμα ψήφου.

Πότε: 4 Απριλίου 1968

Πού: Lorraine Motel, Μέμφις

Πώς: Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και ενώ ο Κινγκ βρισκόταν στο μπαλκόνι του δωματίου του, η σφαίρα από το όπλο κάποιου ελεύθερου σκοπευτή τον βρήκε στον λαιμό, για να καταλήξει να ανακοινώνεται κλινικά νεκρός μια ώρα αργότερα.

Θύτης:Ύποπτος για τη δολοφονία κρίθηκε ένας μικροεγκληματίας ονόματι Τζέιμς Ερλ Ρέι, τον οποίο αυτόπτες μάρτυρες είδαν να απομακρύνεται τρέχοντας από ένα οικοτροφείο δίπλα στο Lorraine Motel, κουβαλώντας ένα πακέτο με το τουφέκι που χρησιμοποίησε, ένα στόχαστρο όπλου και ένα ζευγάρι κιάλια.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Ρέι ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενενήντα εννιά ετών, με πλήρη απουσία μαρτύρων κατά τη διάρκεια της δίκης του. Λίγο καιρό αργότερα, ο Ρέι ανακάλεσε την ομολογία του, ισχυριζόμενος πως ήταν και ο ίδιος θύμα μιας μεγάλης συνωμοσίας, με την οικογένεια του Κινγκ να ζητά την επανεξέταση της υπόθεσής του, χωρίς παρόλα αυτά να βγαίνει κάποιο διαφορετικό πόρισμα.

Μέχρι και σήμερα όμως, η δολοφονία εξακολουθεί να περιβάλλεται από αναπάντητα ερωτήματα και αμφιβολίες για το ποιος ήταν ο πραγματικός υπαίτιος της εκτέλεσης του Κινγκ.

«Στο τέλος δεν θα θυμηθούμε τα λόγια των εχθρών μας αλλά τη σιωπή των φίλων μας.» - Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

dolofonies_martin_luther_king_1