Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Η «Συνωμοσία της Πυρίτιδας», αν και ανάγεται ιστορικά στις αρχές του 17ου αιώνα εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι προσφιλές θέμα των ιστορικών συζητήσεων, αλλά και της ποπ κουλτούρας.

«Remember, remember, the 5th of November The Gunpowder Treason and plot; I know of no reason why Gunpowder Treason Should ever be forgot».

Η ιστορία ξεκινά το 1603, όταν βασιλιάς της Αγγλίας ήταν ο προτεστάντης Ιάκωβος Α', ο οποίος, αν και είχε υποσχεθεί τη χαλάρωση των αντικαθολικών νόμων, ήταν επί της ουσίας αυστηρότερος στην εκτέλεσή τους από τον προκάτοχό του.

Η βασιλεία του αναστάτωσε ιδιαίτερα τους Άγγλους Καθολικούς, με τον Ρόμπερτ Κέιτσμπι, έναν από τους πρωτεργάτες της μεταγενέστερης περίφημης «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας», να φοβάται, πως με τη βασιλεία του Ιακώβου Α΄ οι Καθολικοί θα μπορούσαν να χάσουν τη βασιλική εύνοια και να γίνουν, ουσιαστικά, τα «αποπαίδια» της ίδιας τους της χώρας.

Σύντομα, λοιπόν, μαζί με άλλα άτομα που συμμερίζονταν της ανησυχίες και τους φόβους του, άρχισαν να εξυφαίνουν τη συνωμοσία τους, η οποία στόχευε στην καθαίρεση του Ιάκωβου Α΄ και στην άνοδο στο θρόνο της κόρης του, της Ελισάβετ, η οποία ήταν Καθολική.

 synwmosia_pyritidas_2

Ο Κέιτσμπι άρχισε να στρατολογεί διάφορα άτομα, μεταξύ των οποίων και τον Γκάι Φωκς, ο οποίος επρόκειτο να τοποθετήσει τα γεμάτα με πυρίτιδα βαρέλια στο υπόγειο του Κοινοβουλίου, που θα ανατινασσόταν στις 5 Νοεμβρίου, την ώρα που ο βασιλιάς θα μιλούσε στη Βουλή των Λόρδων.

Παρά τον προσεκτικό σχεδιασμό, η συνωμοσία αποκαλύφθηκε στις 26 Οκτωβρίου από κάποια ανώνυμη επιστολή η οποία έφθασε στα χέρια του βαρόνου Μόντιγκλ, με αποστολέα, κατά πάσα πιθανότητα, να είναι ένα καθολικό ιερέα, στον οποίο είχε εκμυστηρευτεί το σχέδιο ένας από τους συνωμότες κατά τη διάρκεια της εξομολόγησής του.

Η μοίρα των συνωμοτών δεν ήταν άλλη από τον θάνατο. Άλλοι συνελήφθησαν αμέσως και άλλοι, που προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το Λονδίνο, καταδιώχτηκαν και έχασαν τη ζωή τους σε ανταλλαγή πυρών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε δίκη, στις 27 Ιανουαρίου 1606, και εκτελέστηκαν είτε δια απαγχονισμού, είτε πνιγμού ακόμη και διαμελισμού.