Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Ωμός, αιματηρός και καταστρεπτικός, ο πόλεμος αποτελούσε πάντα πηγή έμπνευσης για κάθε μορφή τέχνης, με τους περισσότερους καλλιτέχνες να προσπαθούν να καταδείξουν το μέγεθος της φρικαλεότητάς του και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στη ζωή των ανθρώπων.

Ο κινηματογράφος, λόγω της καθηλωτικής δύναμης της εικόνας, μεταφέρει με τον πιο παραστατικό και άμεσο τρόπο τον θεατή σε κάθε πεδίο μάχης, πλάι σε νεκρά κορμιά και αιματοβαμμένα εδάφη, ζωντανεύοντας ιστορίες του παρελθόντος και φωτίζοντας τη φύση της ανθρωπότητας στις πιο σκοτεινές της στιγμές.

Οι πολεμικές ταινίες, της παλιότερης αλλά και της σύγχρονης εποχής, είναι πάμπολλες, με την κάθε μια να εκφράζει, ανάλογα με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει, τον πόλεμο σε όλες του τις εκφάνσεις και σε κάθε χρονική στιγμή.

Μερικές από τις πιο κλασικές είναι:

From Here To Eternity (Όσο υπάρχουν άνθρωποι) (1953)

antipolemikes_tainies_2

Η ουμανιστική και αντιπολεμική αυτή ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του James Jones και παρουσιάζει αρκετά ρεαλιστικά τη φρίκη αλλά και τη μοναξιά του πολέμου στην προσωπική ζωή των στρατευμένων και των γυναικών τους.

Σήμα κατατεθέν της ταινίας είναι το φιλί που ανταλλάσσουν σε μια παραλία της Χονολουλού ο Burt Lancaster και η Deborah Kerr, το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα ερωτικότερα φιλιά από καταβολής κινηματογράφου.

Info:

 • Πρωταγωνιστές: Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr, Donna Reed, Frank Sinatra, Ernest Borgnine κ.ά.
 • Σκηνοθέτης: Fred Zinnemann

  Paths of Glory (Σταυροί στο μέτωπο) (1957)

  antipolemikes_tainies_3

  Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αντιπολεμικές ταινίες, το σενάριο της οποίας βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Humphrey Cobb . Η πλοκή διαδραματίζεται στο γαλλο-γερμανικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν μία ομάδα Γάλλων στρατιωτών, που τη χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο, αρνείται να προβεί σε μια παράλογη επίθεση αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο στρατοδικείο για δειλία και να εκτελεστεί.

  Η ταινία απαγορεύτηκε για πολλές δεκαετίες στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και άλλες «φιλελεύθερες» χώρες, εξ αιτίας της οξύτατης κριτικής προς τη μιλιταριστική νοοτροπία, η οποία δίνεται ανάγλυφα με τη φράση: «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των καθαρμάτων».

  Info:

 • Πρωταγωνιστές: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou, George Macready, Wayne Morris κ.ά.
 • Σκηνοθέτης: Stanley Kubrick

  Voyna I Mir (Πόλεμος και Ειρήνη) (1966)

  antipolemikes_tainies_4

  Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Leo Tolstoy, η ταινία με τους εκατοντάδες χιλιάδες κομπάρσους περιγράφει τη ζωή πέντε οικογενειών της αριστοκρατίας, στην τσαρική Ρωσία, τη στιγμή που ο Ναπολέων βαδίζει εναντίον της χώρας τους.

  Η ταινία κόστισε 8.29 εκατομμύρια ρούβλια και θεωρείται η ακριβότερη παραγωγή ταινίας στη Σοβιετική Ένωση και μια από τις πιο πιστές στην απόδοση του λογοτεχνικού αριστουργήματος του Tolstoy.

  Info:

 • Πρωταγωνιστές: Sergey Bondarchuk, Lyudmila Saveleva, Vyacheslav Tikhonov, Boris Zakhava, Anatoli Ktorov κ.ά.
 • Σκηνοθέτης: Sergei Bondarchuk

  Jonny Got His Gun (Ο Τζόνι πήρε τ΄ όπλο του)(1971)

  antipolemikes_tainies_5

  Δημιούργημα, σκηνοθετικά και συγγραφικά, του Dalton Trumbo, του σεναριογράφου που διώχθηκε κατά τη περίοδο του μακαρθικού «κυνηγιού μαγισσών», η ταινία αποτελεί την πιο ανάγλυφη αποτύπωση του όρου «αντιπολεμικός».

  Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ένας στρατιώτης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Joe Bonham, ο οποίος, ακρωτηριασμένος και στα τέσσερα άκρα, μένει σε μια σκοτεινή γωνιά του νοσοκομείου και θυμάται στιγμές της ζωής του, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να επικοινωνεί με τους γύρω του και εκφράζοντας την επιθυμία του να ανακουφιστεί από το μαρτύριό του. Σπαρακτική παραμένει η καταληκτική σκηνή με τον Joe να ψέλνει αδύναμα «S.O.S. Help me!».

  Info:

 • Πρωταγωνιστές: Timothy Bottoms, Kathy Fields, Donald Sutherland, David Soul κ.ά.
 • Σκηνοθέτης: Dalton Trumbo

  Lepa sela lepo gore (Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται)(1996)

  antipolemikes_tainies_6

  Η ταινία πραγματεύεται τη φιλία δυο στρατιωτών και αδελφικών φίλων, ενός χριστιανού και ενός μουσουλμάνου, η οποία δοκιμάζεται στον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας, όταν και οι δύο παίρνουν μέρος στον πόλεμο ενταγμένοι σε αντίπαλα στρατόπεδα.

  Τα γυρίσματα έγιναν σε φυσικό τοπίο στο Višegrad της Bοσνίας, ενώ κάποιες σκηνές γυρίστηκαν ακόμη και σε μέρη όπου είχαν γίνει πραγματικές μάχες.

  Info:

 • Πρωταγωνιστές: Dragan Bjelogrlic, Nikola Kojo, Zoran Cvijanović, Bata Živojinović κ.ά.
 • Σκηνοθέτης: Srdjan Dragojevic

  Joyeux Noël (Καλά Χριστούγεννα)(2005)

  antipolemikes_tainies_7

  Με φόντο τα χαρακώματα και τη δίνη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ταινία μάς μεταφέρει στην Παραμονή Χριστουγέννων του 1914, με τους στρατούς της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας να βρίσκονται καθηλωμένοι στα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Εγκλωβισμένοι και μακριά από τις οικογένειές τους, αψηφώντας τις εντολές των ανωτέρων τους, εγκαταλείπουν τα πόστα τους και προβαίνουν σε μια αυθόρμητη – ιστορική σχεδόν – εκεχειρία.

  Η ταινία βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα και συγκεκριμένα τη Χριστουγεννιάτικη Εκεχειρία του 1914, με τις μαρτυρίες των στρατιωτών, που επέζησαν, να συγκλίνουν στο ότι εκείνα τα Χριστούγεννα ήταν τα καλύτερα της ζωής τους.

  Info:

 • Πρωταγωνιστές: Guillaume Canet, Dany Boon, Benno Fürmann, Daniel Brühl, Diane Kruger κ.ά.
 • Σκηνοθέτης:Christian Carion

  La Grande Illusion (Η Μεγάλη Χίμαιρα) (1937)

  antipolemikes_tainies_8

  Βασισμένη στις εμπειρίες ενός στρατηγού, τον οποίο ο σκηνοθέτης γνώρισε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην αεροπορία, η ταινία πραγματεύεται τις περιπέτειες τριών προσώπων που βρίσκονται στο ίδιο γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων. Παρά τις όποιες αντιθέσεις τους και το διαφορετικό τους κοινωνικό υπόβαθρο, προσπαθούν να αποδράσουν με μια τελική πράξη ανδρείας.

  Θεωρείται μια από τις εκατό καλύτερες ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπου, παρά την απουσία –σχεδόν –πυροβολισμών και σκηνών μαχών, αποτελεί μια από τις κλασικότερες αντιπολεμικές ταινίες.

  Info:

 • Πρωταγωνιστές: Jean Gabin, Pierre Fresnay, Erich von Stroheim, Dita Parlo κ.ά.
 • Σκηνοθέτης: Jean Renoir

  Hacksaw Ridge(Αντιρρησίας συνείδησης)(2016)

  antipolemikes_tainies_9

  Η ταινία είναι βασισμένη στις εμπειρίες του Desmond Doss, ενός εθελοντή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος για θρησκευτικούς λόγους, αρνήθηκε να κρατήσει όπλο και να σκοτώσει, αλλά κατατάχθηκε εθελοντικά και πρόσφερε τα μέγιστα στο πεδίο της μάχης, αναλαμβάνοντας πόστο νοσηλευτή, θέση από την οποία έσωζε ζωές.

  Πρόκειται για την πέμπτη ταινία σκηνοθεσίας του Mel Gibson, στην οποία αναδεικνύεται η προσωπική ιστορία ενός ατόμου που για τη συνολική του προσφορά κέρδισε δυο χάλκινα μετάλλια, αλλά και το ανώτατο μετάλλιο τιμής, καθιστώντας τον εαυτό του τον μοναδικό αντιρρησία συνείδησης, ο οποίος έλαβε τιμητική διάκριση.

  Info:

 • Πρωταγωνιστές: Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey, Hugo Weaving κ.ά.
 • Σκηνοθέτης: Mel Gibson