Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Ταξίδι στη γεύση
karydopita_1

Υλικά για τον μπακλαβά:

  • 1 κ. φύλλα κρούστας
  • 500 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 4 φλ. καρύδι/φιστίκι
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. κοφτό γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Υλικά για το σιρόπι:

  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 3 φλ. νερό
  • 3,5 φλ.μέλι
  • 1 ξύλο κανένας
  • 3 - 4 γαρίφαλο
  • 1/2 πορτοκάλι

  • Εκτέλεση:

    1. Χτυπάμε στο μούλτι το καρύδι ή το φιστίκι και το θρυμματίζουμε πολύ καλά. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, όπου ρίχνουμε μέσα την κανέλα, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη.

    2. Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε το μακρόστενο ταψί.

    3. Αρχίζουμε να προσθέτουμε τα φύλλα, ανάλογα πάντα με το ταψί που έχουμε επιλέξει, βουτυρώνοντάς κάθε φορά.

    4. Αφού τοποθετήσουμε στον πάτο τουλάχιστον τα μισά φύλλα, ρίχνουμε τη γέμιση και κρατάμε 2 - 3 κουταλιές καρύδι.

    5. Συνεχίζουμε να καλύπτουμε με φύλλα, τα οποία βουτυρώνουμε καλά.

    6. Πριν τοποθετήσουμε τα τελευταία 2 φύλλα, ρίχνουμε το καρύδι που κρατήσαμε και καλύπτουμε με τα φύλλα.

    7. Μόλις τελειώσει η διαδικασία ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, με μαχαίρι χαράζουμε σε σχήμα ρόμβου και ραντίζουμε ελαφρώς με λίγο νερό για να γίνει κρατσανιστό το φύλλο.

    8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 1 ώρα, αναλόγως πάντα με τον φούρνο.

    9. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, σε κατσαρολάκι ετοιμάζουμε το σιρόπι.

    10. Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά, τον σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι.

    Καλή επιτυχία!