Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Ταξίδι στη γεύση

Κατσίκι γεμιστό

syntages_samothraki

Υλικά

  • 1 κατσικάκι γάλατος 7 – 8 κιλά
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κουτ.γλυκ. κανέλα
  • 1/2 κουτ.γλυκ. κύμινο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 φλιτζάνια χλιαρό νερό

  • Για τη γέμιση

  • 1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 4 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
  • 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. σουπ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  • Εκτέλεση

  • Πλένετε καλά τη συκωταριά και τη ζεματίζετε για 10 λεπτά σε βραστό νερό. Την
  • Αφήνετε λίγο να κρυώσει, την ψιλοκόβετε, τη σοτάρετε σε μια κατσαρόλα με τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και τις 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου.
  • Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το ρύζι, το νερό, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, τον μάραθο και τα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά και μισοβράζετε το ρύζι για 10 λεπτά.
  • Γεμίζετε το κατσικάκι το οποίο έχετε αλείψει εσωτερικά και εξωτερικά με κρασί, αλάτι, πιπέρι κανέλα και κύμινο. Κόβετε το υπόλοιπο σκόρδο σε φέτες, ανοίγετε μικρές τρύπες στα μπουτάκια και τη σπάλα με ένα μυτερό μαχαιράκι και τις γεμίζετε με το σκόρδο και αλατοπίπερο.
  • Κλείνετε τη γέμιση ράβοντας προσεκτικά την κοιλιά. Περιχύνετε το κατσικάκι με το ελαιόλαδο ανακατεμένο με το κρασί και το νερό. Τη γέμιση που σας περίσσεψε θα τη βάλετε τριγύρω από το κατσικάκι.
  • Βάζετε διπλωμένο το κατσικάκι σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί. Σκεπάζετε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 2 ώρες ακόμη. Τα τελευταία 30 λεπτά, ξεσκεπάζετε το κατσικάκι να πάρει χρώμα.

  • Αλμυρή γαλατόπιτα

    syntages_samothraki2

    Υλικά

  • 1 κιλό γάλα
  • 300 γρμ. Φέτα
  • 4 αυγά
  • λίγο δυόσμο
  • 1 φλ.αλεύρι
  • λίγο αλάτι
  • μέλι

  • Εκτέλεση

  • Τρίβουμε το τυρί στο γάλα μαζί με το αλεύρι.
  • Χτυπάμε τα αυγά ξεχωριστά, τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το δυόσμο και το αλάτι και φτιάχνουμε έναν αραιό χυλό.
  • Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
  • Το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
  • Όταν ψηθεί η γαλατόπιτα την αλείφουμε με μέλι.