Πηγή Φωτογραφιών: Προσωπικό αρχείο συνεντευξιαζόμενου


Αξιοποιώντας το ρητό του Walt Disney «σκέψου, πίστεψε, κάνε όνειρα και τέλος τόλμησε», ο Σάββας Ευθυμίου από την Κύπρο, παρά το νεαρό της ηλικίας του, κατάφερε όχι μόνο να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, αλλά και να διακριθεί, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς μαγειρικής, δουλεύοντας, παράλληλα, πλάι σε καταξιωμένους μάγειρες.

Σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε, αποκλειστικά, στο NewsTrip, μεταξύ άλλων, ο Σάββας Ευθυμίου σχολιάζει τη μέχρι τώρα πορεία του, τις μαγειρικές του επιρροές, το μαγειρικό του μέλλον, τους αυτοδίδακτους μάγειρες, αλλά και τη συμμετοχή νέων σε reality μαγειρικής.

1. Μίλησε μας λίγο για τη δική σου μαγειρική πορεία μέχρι σήμερα και τις διακρίσεις που έχεις πάρει.

Όλα ξεκίνησαν όταν είδα για πρώτη φορά ένα βιντεάκι μαγειρικής. Ήταν ό,τι χρειαζόμουν για να ερωτευτώ την κουζίνα. Κι έτσι ξεκίνησα από εύκολα φαγητά, με το να φτιάχνω τούρτες για συγγενείς και φίλους, που και αυτό εξελίχθηκε στη δική μου σελίδα στο Instagram, το @spoonsofdelicacy . Μετά είχα την ευκαιρία να έχω ως μέντορα, για 15 μέρες, τον Αρχιμάγειρα του DoubleTree by Hilton στη Γλασκόβη της Σκωτίας. Επίσης, για τα επόμενα δύο χρόνια είχα την ευκαιρία να δουλεύω σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Λάρνακας, όπου συνεργάστηκα με πολύ ταλαντούχους μάγειρες. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω μία από τις μεγαλύτερές μου διακρίσεις, η οποία είναι το αργυρό μετάλλιό μεταξύ των Τεχνικών Σχολών της Κύπρου.

2. Πολλοί γνωστοί μάγειρες έχουν δηλώσει πως γι' αυτούς η ενασχόλησή τους με τη μαγειρική ξεκίνησε, αρχικά ως χόμπι και έπειτα ως επάγγελμα. Αντιμετωπίζεις τη μαγειρική ως χόμπι ή ως επάγγελμα;

Τη μαγειρική την αντιμετώπιζα και ακόμα την αντιμετωπίζω σαν επάγγελμα, αλλά μπορώ να πω και σαν χόμπι, γιατί ακόμα κι όταν έρθω σπίτι μετά από ώρες μαγειρέματος στην δουλειά, αν έχω λίγο ελεύθερο χρόνο, θα προτιμήσω να μαγειρέψω.

3. Θεωρείς πως ένας καλός σεφ, πρέπει να έχει ακολουθήσει σπουδές στον κλάδο της μαγειρικής ή μπορεί να είναι επιτυχημένος και αποδοτικός σ' αυτό που κάνει, αν και αυτοδίδακτος;

Κατά την άποψή μου, ένας καλός σεφ είναι αυτός ο οποίος θα διαβάσει και θα ασχοληθεί όσο μπορεί για να καταφέρει αυτό που θέλει, είτε σπουδάσει είτε όχι.

4. Πως κόλλησες το λεγόμενο μικρόβιο της μαγειρικής και σε ποια ηλικία μπήκες για πρώτη φορά στην κουζίνα;

Το «μικρόβιο» της μαγειρικής πιστεύω πως είναι κάτι που πάντα είχα μέσα μου. Πάντα μου άρεσαν τα διάφορα «σόου» μαγειρικής, που τα λάτρευα. Ακόμη θυμάμαι την πρώτη φορά που ακούμπησα το τηγάνι, θέλοντας να εντυπωσιάσω τους γονείς μου με μια συνταγή που βρήκα στο διαδίκτυο. Πρέπει να ήταν, όταν ήμουν γύρω στα 8-9 χρόνια.

5. Δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός στον τομέα της μαγειρικής είναι αρκετά μεγάλος, πώς πιστεύεις πως ένας νέος μάγειρας μπορεί να ξεχωρίσει;

Για μένα, και πιστεύω για κάθε μάγειρα, ο πιο μεγάλος ανταγωνισμός που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς είναι ο εαυτός του. Όταν επικεντρώνεσαι στους καλύτερούς σου, είναι πιο σίγουρο ότι θα αποτύχεις. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να ξεχωρίσεις είναι να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

kosmos_sinenteyxi_eythimiou5

6. Πολλά νέα παιδιά, ακολουθούν την οδό της τηλεόρασης, συμμετέχοντας σε reality μαγειρικής, προκειμένου να αναδείξουν τις ικανότητές τους; Θα επέλεγες ποτέ να παραβρεθείς ως συμμετέχων σε ένα τέτοιο show; Κι αν ναι ή όχι, γιατί;

Η νέα «μόδα» των «reality» είναι κάτι με το οποίο διαφωνώ, γιατί στα «reality» συνήθως διαλέγουν τους διαγωνιζόμενους περισσότερο για τον χαρακτήρα τους παρά για τις μαγειρικές τους ικανότητες. Προσωπικά δεν θα επέλεγα να συμμετέχω ως διαγωνιζόμενος σε ένα «reality». Έτσι κι αλλιώς οι καλύτεροι μάγειρες στον κόσμο αναδείχθηκαν χωρίς να συμμετάσχουν σε κάποιο «reality» .

7. Όλοι οι μάγειρες δηλώνουν πως υπάρχει κάποιος σεφ τον οποίον έχουν ως πρότυπό τους. Υπάρχουν κάποιοι ή κάποιος γνωστός μάγειρας/σεφ τον οποίον να θαυμάζεις για τον τρόπο που μαγειρεύει και παρουσιάζει τις δημιουργίες του;

Από μικρός μεγάλωσα λατρεύοντας τον Gordon Ramsay. Ο τρόπος που συνδυάζει διαφορετικές κουζίνες μέσα σε ένα υπέροχο πιάτο με εμπνέει και εμένα να ακολουθήσω τα βήματά του.

8. Στην Ελλάδα, παρατηρείται το φαινόμενο η εγχώρια κουζίνα να έρχεται σε δεύτερη μοίρα και να την αντικαθιστούν σε πολλά εστιατόρια διεθνείς κουζίνες, όπως λ.χ. η ασιατική, η ιταλική κ.α. Στην Κύπρο «κυριαρχεί» η τοπική κουζίνα ή έχει κι αυτή παραγκωνιστεί μπροστά σε άλλες διεθνείς κουζίνες;

Είναι αλήθεια ότι και στην Κύπρο υπάρχει το φαινόμενο των διεθνών κουζινών να υπερτερούν της Κυπριακής κουζίνας, αλλά πιστεύω πως όσο κι αν η νεολαία προτιμά τα ξένα εστιατόρια, στο τέλος της μέρας καταλήγουν στην πραγματική τους αγάπη, την κυπριακή κουζίνα.

9. Υπάρχει κάποια διεθνής κουζίνα με την οποία θα ήθελες να ασχοληθείς;

Όταν ξεκίνησα να μαγειρεύω προσπαθούσα να ασχοληθώ με διάφορες κουζίνες, όπως ασιατική, ιταλική, ελληνική, γαλλική, αλλά τώρα προσπαθώ να συνδυάζω τις γνώσεις μου για να δημιουργώ «fusion» φαγητά, δηλαδή φαγητά από δύο ή περισσότερες κουζίνες.

10. Οι γονείς σου σε στήριξαν στην επιλογή σου να ασχοληθείς με τη μαγειρική ή προσπάθησαν, ως μεγαλύτεροι, να σε αποτρέψουν;

Οι γονείς μου, όπως και όλη μου η οικογένεια, ήταν και είναι μαζί μου σε κάθε βήμα που κάνω και είμαι πραγματικά ευγνώμων γι΄αυτό.

11. Πώς βλέπεις μαγειρικά το μέλλον σου;

Όταν σκέφτομαι το μέλλον μου βλέπω πρώτα τις σπουδές μου και μετά θα ήθελα ένα αρκετά μεγάλο βραβείο σε κάποιον διαγωνισμό. Στο απώτερο μέλλον, θα ήθελα να ανοίξω ένα εστιατόριο το οποίο θα βραβευτεί με «Michelin» για αρχή.

12. Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που καλείται να αντιμετωπίσει ένας νέος μάγειρας και πώς μπορεί να την ξεπεράσει;

Όπως είχα αναφέρει και πιο πάνω, η μεγαλύτερη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας νέος μάγειρας είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Ο μόνος τρόπος να το ξεπεράσει και να γίνει καλύτερος είναι να ρισκάρει και να σκέφτεται θετικά σε κάθε του βήμα.

kosmos_sinenteyxi_eythimiou3

13. Υπάρχει κάποιο χόμπι με το οποίο ασχολείσαι εκτός από την μαγειρική;

Προσωπικά, ως άτομο, έχω πολλά ενδιαφέροντα, όπως είναι το να συλλέγω νομίσματα, χαρτονομίσματα και γραμματόσημα ή το να μαθαίνω ξένες γλώσσες, αλλά, αν είχα να διαλέξω ένα, θα ήταν η μεγάλη μου λατρεία για τα ταξίδια. Μέσα στον τελευταίο χρόνο έχω κάνει 3 ταξίδια σε διάφορες χώρες γνωρίζοντας υπέροχες κουλτούρες και έθιμα τα οποία δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν.

14. Ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή, την οποία επιλέγεις να μαγειρεύεις αρκετά συχνά;

Παρόλο που έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές προτιμώ κάθε φορά που μαγειρεύω να κάνω και κάτι διαφορετικό και αν μου αρέσει το γράφω σε ένα τετράδιο, το οποίο μια μέρα ελπίζω να το μετατρέψω σε ένα βιβλίο μαγειρικής

15. Επιλέγεις να ακολουθείς κατά γράμμα τις συνταγές ή προσθέτεις κι εσύ τη δική σου πινελιά, δίνοντάς τους μια άλλη προοπτική;

Αρχικά, όταν ξεκίνησα, ακολουθούσα κάθε συνταγή κατά γράμμα. Τώρα όμως, προτιμώ να βάζω τη δική μου πινελιά γνώσεων.

16. Υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στους νέους μάγειρες;

Ναι, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των νέων, αλλά επίσης υπάρχει και συνεργασία, καθώς η δουλειά μέσα στην κουζίνα απαιτεί ομαδικότητα για να λειτουργήσει.

kosmos_sinenteyxi_eythimiou4