Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Διαθέτοντας πληθώρα πόλεων, κωμοπόλεων και επαρχιών που συνθέτουν ένα μωσαϊκό ασύγκριτης ομορφιάς, η Ιταλία θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς και προσιτούς προορισμούς για ολιγοήμερες ή και πολυήμερες αποδράσεις.

Από την αιώνια πόλη, τη Ρώμη, που αποτελεί ένα τεράστιο μουσείο, τη ρομαντική Βενετία, την πανέμορφη Φλωρεντία ως την Τοσκάνη με την υπέροχη εξοχή, το μοδάτο Μιλάνο και το κρεμασμένο στους βράχους Τσίνκουε Τέρρε, η Ιταλία θα σας σαγηνεύσει και, σίγουρα, θα σας κάνει να την επισκεφτείτε ξανά και ξανά.

Ρώμη. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ρωμύλος βρέθηκε στον Παλατίνο Λόφο το 753 π.Χ., ενώ στη συνέχεια, αφού σκότωσε τον δίδυμο αδελφό του, έγινε ο πρώτος βασιλιάς της. Σύμφωνα με άλλο μύθο, πάλι, ο ευγενής Αινείας από την Τροία, ο οποίος έφυγε όταν καταστράφηκε η πόλη από τους Έλληνες, ήταν ο ιδρυτής της Ρώμης, μια μυθολογική εκδοχή που συντέθηκε από τους Ρωμαίους Συγκλητικούς στην προσπάθειά τους να προσδώσουν στη Ρώμη τον χαρακτηρισμό της συνέχειας μιας άλλης μεγάλης πόλης. Η Ρώμη ήταν η πρωτεύουσα του Ρωμαϊκού Βασιλείου, της Res Publica Romana και, τελικά, της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Της Ρώμης του Ιούλιου Καίσαρα, του Οκταβιανού, του Καλιγούλα, του Κλαύδιου, του Νέρωνα, του Γάλβα, του Βεσπασιανού, του Αδριανού και του Κόμμοδου.

Από την πρώτη στιγμή που ο επισκέπτης φτάνει στην ιστορική αυτή ευρωπαϊκή τοποθεσία αισθάνεται ότι εισέρχεται σε ένα «ζωντανό» μουσείο. Δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στην Αιώνια Πόλη είναι τα πολυάριθμα μουσεία, η Φοντάνα Ντι Τρέβι, το Πάνθεον, η γραφική Πιάτσα Ναβόνα, το Κολοσσαίο, οι Ρωμαϊκές Αγορές και, φυσικά, το Βατικανό, με τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, την Καπέλα Σιξτίνα, τη Βατικανή Πινακοθήκη, το Μουσείο Κιαραμόντι κ.ά.

kosmos_italia_vaticano

Η Βενετία είναι γνωστή με πολλές ονομασίες. Είτε Γαληνοτάτη και Βασίλισσα της Αδριατικής, είτε Πόλη των Μασκών και Πόλη των Γεφυρών, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, με χαρακτηριστικότερα σημεία της το Μεγάλο Κανάλι, την Πλατεία του Αγίου Μάρκου με το Καμπαναριό και την ομώνυμη Βασιλική, τη Γέφυρα των Στεναγμών, όπως επίσης και το νησί των Μουράνο.

kosmos_italia_venetia

Η Νάπολη. Ελληνική αποικία με το όνομα Νεάπολη, μια από τις αρχαιότερες και συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο από την Εποχή του Ορείχαλκου. Ιδρύθηκε πιθανότατα γύρω στον 9ο με 8ο αιώνα π.Χ., και μέσα σε λίγους αιώνες έγινε το κέντρο της Μεγάλης Ελλάδας. Το 326 π.Χ. η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, ενώ με την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπήρξε πρωτεύουσα του βασιλείου της Νάπολης. Σημαντικά αξιοθέατα είναι το αρχαιολογικό μουσείο με μία πολύ αξιόλογη συλλογή ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, ο γοτθικός καθεδρικός ναός αφιερωμένος στον πολιούχο Σαν Τζενάρο, το Παλάτσο Ρεάλε ντι Καποντιμόντε κ.ά.

kosmos_italia_napoli

Στη δαντελωτή ακτογραμμή της Λιγυρίας, βρίσκονται τα πέντε γραφικά μικρά χωριά Τσίνκουε Τέρρε, γνωστά για τα δαιδαλώδη λιθόστρωτα δρομάκια και τα πολύχρωμα σπίτια τους, κτισμένα στα απόκρημνα βράχια. Λέγεται ότι οι ψαράδες κάτοικοί τους έβαφαν τα σπίτια τους με διαφορετικό χρώμα ο καθένας, για να μπορούν να τα διακρίνουν εύκολα από τη θάλασσα.

kosmos_italia_cinque_terre

Το Μιλάνο αποτελεί το βιομηχανικό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο της χώρας και θεωρείται ως μια από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις του Ιταλικού Βορρά. Ιδρύθηκε το 600 π.Χ. από Γαλάτες και κατακτήθηκε το 222 π.Χ. από τους Ρωμαίους, οι οποίοι ονόμασαν τον οικισμό αυτό Μεδιόλανα, τόπο όπου υπογράφτηκε το 313 μ.Χ. το διάταγμα των Μεδιολάνων, από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και τον Λικίνιο, για την ανεξιθρησκία και την ελευθερία της Εκκλησίας. Η πόλη είναι σήμερα συνυφασμένη με τη μόδα, καθώς εδώ εδρεύουν πολλοί οίκοι ένδυσης, ενώ, παράλληλα, διαθέτει πλούσια πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά, πολλά μουσεία και μια από τις διασημότερες όπερες του κόσμου, την περίφημη Σκάλα. Στην Πιάτσα Ντελ Ουόμο βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος γοτθικός ναός του κόσμου, αλλά και το μνημείο-σύμβολο της πόλης, με το χρυσό άγαλμα της Παναγίας, τη Μαντονίνα.

kosmos_italia_milano

Σημείο αναφοράς μείζονος ιστορικής σημασίας για την Ιταλία αποτελεί η Πομπηία, μια πόλη της νότιας Ιταλίας, κοντά στη σημερινή Νάπολη, η οποία ιδρύθηκε στους πρόποδες του Βεζούβιου, τον 5ο π.Χ. αιώνα και η οποία αναδείχθηκε ως το καλύτερο θέρετρο της αρχαίας Ρώμης. Τον Αύγουστο του 79 μ.Χ., η φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου έθαψε μέσα σε λίγες ώρες κάτω από μέτρα λάβας, καυτής λάσπης και στάχτης την εύθυμη, σπάταλη και αμαρτωλή αυτή πόλη για πάντα. Περισσότερα από 2.000 άτομα υπολογίζεται ότι πέθαναν από ασφυξία και θάφτηκαν κάτω από τη στάχτη. Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν από το 1860 και μετά, αποκάλυψαν πολλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας των κατοίκων της, ενώ διασώθηκαν όλες οι πλούσιες επαύλεις, με τις πολυάριθμες τοιχογραφίες τους και τα γκράφιτι των δρόμων, η αγορά, οι πολυάριθμοι ναοί, το μικρό και το μεγάλο θέατρο, αλλά και άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τον φριχτό θάνατο.

kosmos_italia_pompiia

Σημείο πολιτισμικής αναφοράς για την Ιταλία αποτελεί το Καρναβάλι της Βενετίας, μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων και που οι καταβολές του αντλούνται από τα ρωμαϊκά Σατουρνάλια. Το Καρναβάλι θεωρείται ότι ξεκίνησε το 1162, μετά από τη μάχη της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, με τον πατριάρχη Ουλρίκο ντι Τρεβέν, όταν ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται και να χορεύει στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου. Κατά την περίοδο της Αναγέννησης, το καρναβάλι έγινε επίσημος θεσμός και οι μπαρόκ μεταμφιέσεις θεωρήθηκαν ένας τρόπος επίδειξης του γοήτρου της Βενετίας, αν και το 1797 το καρναβάλι απαγορεύτηκε από τον βασιλιά της Αυστρίας, καθώς οι μάσκες θεωρήθηκαν παράνομες. Μετά από σχεδόν δυο αιώνες, το 1979, το Καρναβάλι της Βενετίας μετατράπηκε στην πιο φαντασμαγορική γιορτή της πόλης, με αποτέλεσμα περίπου 3 εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου να συρρέουν στην πόλη, για να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα.

kosmos_italia_karnavali