Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images
Σποράδες

Mamma Mia!

Το 2007 γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας Mamma Mia! στη Σκόπελο, το νησί που επέλεξαν οι παραγωγοί με βασικό κριτήριο το μαγευτικό πράσινο τοπίο και τις κρυστάλλινες παραλίες.
Οι Σποράδες είναι ένα σύμπλεγμα 24 μικρών νησιών του Αιγαίου, βόρεια της Εύβοιας και ανατολικά της Μαγνησίας, που πήραν το όνομά τους από τη γεωγραφική τους θέση, καθώς βρίσκονται διάσπαρτα στο Αιγαίο, με βασικό κορμό τους τα νησιά Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο και Σκύρο, τα μόνα κατοικήσιμα. Γραφικά νησιά, με εντυπωσιακές ακτές και φυσικές ομορφιές, που εναλλάσσονται προσφέροντας μαγευτικά τοπία.
Η Σκιάθος, γενέτειρα του Παπαδιαμάντη, ξεχωρίζει κοσμοπολίτικη πια, με τις όμορφες αμμώδεις παραλίες της, η Σκόπελος προσφέρει ήρεμες διακοπές μέσα στο καταπράσινο βελούδο της, η Σκύρος συνδυάζει τα άγρια βραχώδη τοπία με τα πλούσια δάση πεύκων και η Αλόννησος ενθουσιάζει με τα γαλάζια νερά της, την παρθένα φύση και τα μεγάλα μονοπάτια πεζοπορίας.«΄Ωμορφη είνε η Σκιάθος του Θεού, μα η Σκιάθος του Παπαδιαμάντη μού φαίνεται ωμορφότερη»
[είπε ο Α.Καρκαβίτσας, το 1909, για το έργο του Παπαδιαμάντη]
Κρήτη

«Από βυθούς ωκεανικούς προβάλλει /κι αγάλια ξετυλίγετ’ ένας κόσμος./ Κι απ’ το χέρι της δύναμης, το χάος/καθώς απλώθη κι έγινε με μύρια/πρόσωπα πλάση,/έτσι κι ο κόσμος ξεχωρίζει εμπρός μου…»[Ύμνος της Κρήτης, 1897, Κ.Παλαμάς,]
Ένα νησί στο έσχατο νότιο σημείο του Αιγαίου Πελάγους, που μας μαγεύει με τη σπάνια φυσική του ομορφιά, τον πολιτισμό και την ιστορία του, με τον λαό του. Υπήρξε ο ιδανικός τόπος πού πρόσφερε το κατάλληλο σκηνικό για να εκφραστεί το δημιουργικό πνεύμα των σκηνοθετών και να αποδοθούν ζωντανά οι όποιοι κινηματογραφικοί ρόλοι:
Zorba the Greek

Το 1964 παρουσιάζεται η ταινία Αλέξης Ζορμπάς (Zorba the Greek), σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, βασισμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Χώρος των γυρισμάτων οι περιοχές γύρω από τα όμορφα Χανιά.
Μια πολυπολιτισμική περιοχή της Κρήτης με έντονα σημάδια από το πέρασμα Ρωμαίων, Βυζαντινών, Σαρακηνών και Ενετών, η οποία αποκαλύπτει το μεγαλείο της κρητικής φύσης. Υψηλοί ορεινοί όγκοι που αγγίζουν τα 2.500μ., φαράγγια, σπήλαια, λίμνες που έχουν δημιουργηθεί από αλληλεπιδράσεις της φύσης στην πορεία των αιώνων, μοναδική βλάστηση, παραδεισένιες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, εξωτικά θαλασσινά τοπία.
H Νεράιδα και το Παλικάρι

Η ταινία αυτή του Ντίνου Δημόπουλου γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1969 στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, στο Μιράμπελο, στο Λογάρι της Κριτσάς, στο Κολυμπάρι και στα Χανιά. Ο Άγιος Νικόλαος στα ανατολικά της Κρήτης, χτισμένος πάνω στον κόλπο του Μιράμπελου, είναι ο ιδανικός προορισμός για ήσυχες διακοπές με παραδοσιακά στοιχεία και σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον.
Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι, στο κέντρο της, η λίμνη Βουλισμένη – στην πραγματικότητα μια λιμνοθάλασσα, που μετά το 1870 ένα κανάλι την ένωσε με τη θάλασσα – γνωστή για τους αστικούς μύθους που έχουν πλαστεί γι’ αυτή.
Η περιοχή της Κριτσάς απλώνεται από τον κόλπο του Μιράμπελου μέχρι το βουνό της Δίκτης, στολισμένη με ποικίλους σχηματισμούς από κάμπους με ελιές, το φαράγγι του Χαυγά, το αρχαίο δάσος με τις βελανιδιές, τα σπάνια ενδημικά φυτά.
Στα δυτικά των Χανίων βρίσκεται το παραθαλάσσιο Κολυμπάρι και οι υπέροχες παραλίες του, τόπος ελκυστικός όχι μόνο για τους ταξιδιώτες αλλά και για τη χελώνα καρέτα καρέτα. Στέκεται στην είσοδο της Χερσονήσου του Ροδωπού με τις απόκρημνες βραχώδεις ακτές, τα χάσματα και τις καταβόθρες αλλά και τα πολλά ενδημικά είδη ζώων και φυτών.
Κόκκινος Ουρανός

Το 2009 η Λάγια Γιούργου γυρίζει την ταινία Κόκκινος ουρανός, ένα έργο που πραγματεύεται τον πόθο και την αγάπη, τη φιλία και την προδοσία. Τα γυρίσματα έγιναν σε αρκετά ερημικά και σπάνιας ομορφιάς σημεία, της νότιας και ανατολικής Κρήτης .
Στην Ιεράπετρα, την πιο ζεστή και νοτιότερη πόλη της Ελλάδας, μια από τις πιο κοσμοπολίτικες των ρωμαϊκών χρόνων και από σημαντικότερες για τους Ενετούς, που φρόντισαν να την οχυρώσουν με κάστρο. Στην Ελούντα, κάποτε ψαροχώρι και σήμερα θέρετρο φημισμένο για τα φυσικά του τοπία και τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, τον κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής και τη διαμονή διάσημων πριγκίπων, αστέρων μουσικής και κινηματογράφου, μεγιστάνων του διεθνούς τζετ-σετ.
Τα Μάλια, ένα άλλοτε παραδοσιακό μικρό χωριό, εδώ και χρόνια γνωστό στους τουρίστες για τις διακοπές με τρία ς: sand, sea, sex (άμμος, θάλασσα, σεξ), αλλά και πλούσιο σε αρχαιολογικούς χώρους και εκκλησίες. Στη γραφική Παλαιόχωρα, κτισμένη πάνω σε μία μικρή χερσόνησο, τη «νύμφη του Λιβυκού» πελάγους.
«Όποιος πατήσει στο νησί τούτο νιώθει μυστηριώδη δύναμη, ζεστή, αγαθή να διακλαδίζεται στις φλέβες του, και τη ψυχή του να μεγαλώνει» [Αναφορά στον Γκρέκο, 1961, Ν.Καζαντζάκης]