Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images
Tο Oktoberfest παραμένει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο λαϊκό πανηγύρι παγκοσμίως που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Μόναχο, με την ιστορία του να χρονολογείται από τις 12 Οκτωβρίου 1810.

Η μακρόχρονη παράδοση ξεκίνησε με έναν γάμο, αυτόν του πρίγκιπα Λουδοβίκου Α’ μετέπειτα βασιλιά της Βαυαρίας, και της πριγκίπισσας Θηρεσίας της Σαξονίας, γονιών του βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα. Οι γαμήλιες εκδηλώσεις στήθηκαν σε έναν υπαίθριο χώρο που ονομάστηκε «Theresienwiese», δηλαδή λιβάδια της Θηρεσίας» προς τιμήν της πριγκίπισσας.
Στο γαμήλιο γλέντι του βασιλικού ζεύγους, που κράτησε πέντε μέρες, για να γιορταστεί το γεγονός, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με προσκεκλημένους τους πολίτες του Μονάχου, οι οποίοι απόλαυσαν τα εδέσματα, το ποτό, αλλά και την επίδειξη σκοποβολής που είχε προγραμματιστεί, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με μια παλιά παράδοση της περιοχής, πραγματοποιήθηκαν και ιπποδρομίες με 30 άλογα για να τιμήσουν τους νεόνυμφους.
Οι εκδηλώσεις ήταν τόσο επιτυχημένες που την επόμενη χρονιά με πρωτοβουλία του Βαυαρικού Αγροτικού Συλλόγου η γιορτή επαναλήφθηκε όπως και τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα, αν και η διοργάνωση του Oktoberfest αναβλήθηκε 24 φορές, λόγω πολέμου ή επικίνδυνων επιδημιών.

Μελανή σελίδα στην ιστορία της μεγάλης γιορτής αποτελεί η 26η Σεπτεμβρίου 1980, όταν μια βόμβα εξερράγη στην πολυσύχναστη πλατεία της πόλης όπου γιορταζόταν το μεγάλο φεστιβάλ, οδηγώντας στον θάνατο 13 άτομα και στον σοβαρό τραυματισμό περίπου 200 άλλων. Ο δράστης, ένας 21χρονος νεοναζί φοιτητής γεωλογίας, σκοτώθηκε επίσης στο σημείο της τραγωδίας, όταν ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη την ώρα που τον τοποθετούσε σε έναν κάδο σκουπιδιών .
Με το πέρασμα των χρόνων το φεστιβάλ άρχισε να γιγαντώνεται και να το παρακολουθούν όλο και περισσότεροι επισκέπτες, με τα αυτοσχέδια παραπήγματα των πρώτων χρόνων να αντικαθίστανται - μετά από πρωτοβουλίες επιχειρηματιών - από τέντες, ενώ νέες εκδηλώσεις ανάλογες με την εποχή άρχισαν να προστίθενται στο πρόγραμμα.

Έτσι, το 1960, το φεστιβάλ πλέον έγινε καθαρά υπόθεση κατανάλωσης μπύρας, με διαφορετικές φολκλορικές εκδηλώσεις, στις οποίες έδιναν το «παρών» πολλοί διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες.
Το 1985, το Oktoberfest κατέγραψε ρεκόρ προσέλευσης με 7,1 εκατομμύρια επισκέπτες, συμβάλλοντας για άλλη μια φορά στην αύξηση των εσόδων της πόλης, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις αποφέρει στη Γερμανία περίπου 1,2 δις ευρώ τον χρόνο.
Ουσιαστικά το φεστιβάλ, αν και ονομάζεται «Γιορτή του Οκτωβρίου», ανοίγει τις πύλες του μόλις 16 μέρες πριν την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου κι αυτό γιατί οι καιρικές συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου από τον Οκτώβριο.

Την ημέρα έναρξης του φεστιβάλ, στις 12:00 το μεσημέρι, ο εκάστοτε δήμαρχος ανεβαίνει στην εξέδρα της διάσημης τέντας Σοτενχάμελ και χτυπά με ένα ξύλινο σφυρί τη στρόφιγγα στο πρώτο βαρέλι, φωνάζοντας «O' Zapft is!», που στην παλιά βαυαρική διάλεκτο σημαίνει «Είναι χτυπημένο». Με άλλα λόγο δίνει το έναυσμα της μεγάλης γιορτής της μπύρας, που για τις υπόλοιπες μέρες ρέει άφθονα.
Μάλιστα, το αλκοολούχο ρόφημα, το οποίο στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο μέσα στην πόλη, τηρώντας τα στοιχεία του Βαυαρικού Νόμου Καθαρότητας του 1516, σερβίρεται σε ποτήρια του ενός λίτρου, που ονομάζονται «Maßkrug».
Μέχρι σήμερα, μόνο έξι ζυθοβιομηχανίες του Μονάχου επιτρέπεται να προμηθεύουν με μπύρα τη γιορτή, κι αυτές είναι οι: Lowenbrau, Spaten, Augustiner, Hofbrau, Paulaner και Hacker-Pchorr.
Εκτός από την μπύρα, που όπως εκτιμάται καταναλώνονται περισσότερο από 5,5 εκατομμύρια λίτρα μπύρας σε κάθε φεστιβάλ, το φαγητό που κυριαρχεί είναι το λουκάνικο, αλλά και άλλα κρέατα, όπως ουρά βοδιού ή κοτόπουλο, και φυσικά τα γιγάντια pretzel.
Σημαντικό στοιχείο της γιορτής αποτελεί η παρέλαση, που έχει καθιερωθεί από το 1850 και στην οποία συμμετέχουν περίπου 8.000 άτομα, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, lederhosen (δερμάτινο παντελόνι) για τους άνδρες και dirndl για τις γυναίκες.