Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Η Κέρκυρα είναι ένα νησί του Ιονίου Πελάγους και αποτελεί το βορειοδυτικότερο μέρος της Ελλάδας, μαζί με τα Διαπόντια νησιά, τους Οθωνούς, το Μαράκι και την Ερείκουσα.

Οι ξένοι την αποκαλούν Κορφού (Corfu), κατά παραφθορά του βυζαντινού της ονόματος Κορυφώ, από τις δύο κορυφές που φαίνονται καθώς πλησιάζει ο επισκέπτης στο νησί. Η πρόσβαση γίνεται μέσω θαλάσσης, καθώς και μέσω αέρος, αφού υπάρχει το αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας». Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πόλη της Κέρκυρας, η οποία, όπως και το υπόλοιπο νησί, έχει ενετικές επιρροές.

Πολλοί έχουν συνδυάσει το νησί των Φαιάκων με το καλοκαίρι, αλλά αν επισκεφτεί κανείς το Πάσχα τότε θα δει μια άλλη πλευρά του. Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι κάτι μαγικό, είναι ένας υπέροχος λόγος, για να την δει κανείς την Άνοιξη.

Επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό, φτάνουν εκείνες τις μέρες για να απολαύσουν αυτό το μοναδικό γεγονός. Αυτή η Ορθόδοξη γιορτή, σε συνδυασμό με τα βενετικά πρότυπα και τα τοπικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά, αποτελούν μια μοναδική εμπειρία.

Ήθη και έθιμα διαδραματίζονται από την Κυριακή των Βαΐων, όταν ξεκινά και η Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης, που το 1629 είχε χτυπήσει την Κέρκυρα. Η Λιτανεία γίνεται από το 1630 και σε αυτή, το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα συνοδεύουν, με χαρούμενα εμβατήρια, και οι 18 φιλαρμονικές της Κέρκυρας.

 kerkyra_3

Την έναρξη της εβδομάδας των Παθών τιμούν και οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας, οι οποίες με τη σειρά τους παίζουν πένθιμα εμβατήρια της θρησκευτικής μουσικής.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, πολλές νοικοκυρές ασχολούνται με την παρασκευή των παραδοσιακών κερκυραϊκών τσουρεκιών τις «Φογάτσες» και τις «Κολομπίνες».

Η «φογάτσα» είναι παραδοσιακό Κερκυραϊκό τσουρέκι, σε στρογγυλό σχήμα, με βενετσιάνικη προέλευση. Τα υλικά είναι αυτά ενός απλού τσουρεκιού με τη διαφορά ότι στη συνταγή προστίθεται λικέρ από το παραδοσιακό κερκυραϊκό κουμ - κουάτ, καθώς και κομματάκια από το γλυκό του κουταλιού.

Οι «κολομπίνες» παράγονται από τα ίδια υλικά αλλά έχουν σχήμα πλεξούδας και στολίζονται με ένα κόκκινο αυγό και ένα φτερό. Είναι μια συνταγή, επίσης, επηρεασμένη από τους Βενετούς, που συνήθιζαν το Πάσχα να φτιάχνουν κέικ σε σχήμα περιστεριού.

 kerkyra_4

Συνεχίζοντας, τη Μεγάλη Τρίτη ψάλλεται στις εκκλησίες αλλά και υπαίθρια, από χορωδίες του νησιού, το «Τροπάριο της Κασσιανής», ενώ τη Μεγάλη Τετάρτη ψάλλονται τα ευχέλαια. Επιπλέον, τα φανάρια στο κεντρικό δρόμο του Λιστόν φωτίζονται με μωβ χρώμα, όπως και ο σταυρός στο Παλαιό Φρούριο της πόλης και, σε συνδυασμό με το άρωμα της πασχαλιάς, τονίζεται η θλίψη που επικρατεί από τα Πάθη του Ιησού.

 kerkyra_5

Φτάνοντας στη Μεγάλη Πέμπτη, η συγκίνηση και η θλίψη γίνεται ολοένα και μεγαλύτερες, καθώς η Εκκλησία παρουσιάζει τη Σταύρωση του Ιησού. Ωστόσο, στην Κέρκυρα, και συγκεκριμένα στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό «Duomo», γίνεται αναπαράσταση της νίψεως των ποδιών των Αποστόλων από τον Ιησού. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των 12 μαθητών του και η αναβίωση αυτή ονομάζεται «Τελετή του Νιπτήρα» και αναπαρίσταται από τον Αρχιεπίσκοπο των Καθολικών, ο οποίος πλένει τα πόδια 12 πιστών.

Ακόμη, στην Καθολική Μητρόπολη «Duomo» διαδραματίζεται κάτι το οποίο δεν συμβαίνει αλλού. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δώδεκα αναμμένα κεριά και κάθε φορά που τελειώνει κάποιο ευαγγέλιο, σβήνεται και από ένα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά την ημερολογιακή διαφορά του Πάσχα με τους Καθολικούς, στην Κέρκυρα η Καθολική Εκκλησία συμμετέχει σε όλες τις Ορθόδοξες εκδηλώσεις και εορτάζει και αυτή μαζί.

Κάνοντας μια βόλτα στα καντούνια της Πόλης, κατά τις 9 το βράδυ, θα ακούσετε πολλά από τα πένθιμα εμβατήρια, που κάνουν πρόβα οι Φιλαρμονικές, τα οποία πρόκειται να ακουστούν τη Μεγάλη Παρασκευή.

Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στην Κέρκυρα, τη Μεγάλη Παρασκευή λαμβάνει χώρα η περιφορά του Επιταφίου το δεύτερο μεγαλύτερο έθιμο στο νησί της Κέρκυρας, μετά από εκείνο της Ανάστασης.

Ο πρώτος επιτάφιος, που κάνει την περιφορά στο νησί, είναι εκείνος της Ιεράς Μονής Παλαιοκαστρίτσας, ο οποίος ξεκινά στις 12:00 το μεσημέρι. Οι υπόλοιποι στο κέντρο της πόλης, αρχίζουν από τις 2 το μεσημέρι.

Το μεγάλο αυτό έθιμο της περιφοράς των 33 επιταφίων, όσα και τα χρόνια του Ιησού, ξεκινά με αυτόν της Παναγίας Σπηλαιώτισσας του Νέου Φρουρίου, μαζί με τον επιτάφιο του ναού του Παντοκράτορα στο Καμπιέλο, ενώ μετά ακολουθούν όλοι οι άλλοι, με τελευταίο και πιο μεγαλοπρεπή αυτόν της Μητροπόλεως, ο οποίος βγαίνει μετά τις 10 το βράδυ και συνοδεύεται από φιλαρμονική ορχήστρα, με τα βενετσιάνικα φανάρια, τα «μανουάλια», τα λάβαρα, τα φλάμπουρα να είναι στραμμένα στο πλάι σε ένδειξη πένθους, αλλά και τη χορωδία και τις χιλιάδες πιστών με αναμμένα μεγάλα κεριά, τις λεγόμενες «τόρτσες» όπως τις αποκαλούν οι Κερκυραίοι.

 kerkyra_6

Ωστόσο, στην περιφορά των επιτάφιων, θα δείτε και εκείνον της Ρωμαιοκαθολικής Μητρόπολης «Duomo», στον οποίο υπάρχει το άγαλμα του Ιησού.

 kerkyra_7

Την καλύτερη στιγμή του Πάσχα στην Κέρκυρα θα τη βιώσετε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, αφού τότε θα δείτε από κοντά το έθιμο για την πρώτη Ανάσταση του Ιησού.

Πιο συγκεκριμένα, από νωρίς το πρωί στις 6.00 π.μ., στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων, θα αναβιώσει το έθιμο του σεισμού, που προκαλείται με θόρυβο και κούνημα όλων των εικόνων και καντηλιών του ναού. Εκεί, οι πιστοί χτυπούν τα στασίδια προκειμένου να προκαλέσουν την αίσθηση του σεισμού ο οποίος ακολούθησε την Ανάσταση του Ιησού.

Αργότερα, στις 9 το πρωί, άλλη μια Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα λαμβάνει χώρα. Μαζί με την περιφορά του επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου, γίνεται και Λιτάνευση του Σκηνώματος του. Η Λιτανεία αυτή είναι σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από τον λιμό. Στις 11 το πρωί, τα χαρμόσυνα νέα της πρώτης Ανάστασης του Ιησού συνοδεύει το έθιμο για το οποίο η Κέρκυρα φημίζεται, αφού όλοι οι επισκέπτες περιμένουν με ανυπομονησία. Φυσικά και αναφερόμαστε στο έθιμο των «Μπότηδων», τις γεμάτες με νερό στάμνες, που πετούν οι Κερκυραίοι από τα στολισμένα, με πορφυρά πανιά, μπαλκόνια τους. Παράλληλα, οι καμπάνες των Εκκλησιών ηχούν χαρμόσυνα, με τη λαοθάλασσα στο Λιστόν να έχει ενθουσιαστεί.

Το έθιμο αυτό προέρχεται από τα ενετικά χρόνια της του νησιού. Οι Ενετοί, ως Καθολικοί, έσπαγαν τις παλιές στάμνες την Πρωτοχρονιά , ως «φόρο» στο νέο χρόνο, προκειμένου να τους φέρει καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους. Οι Ορθόδοξοι Κερκυραίοι υιοθέτησαν το έθιμο και το μετέφεραν χρονικά στο Πάσχα, όταν οι Ενετοί τους επέτρεπαν να το γιορτάσουν μόνο το μεσημέρι.

Το σπάσιμο των «Μπότηδων» συμβολίζει την απομάκρυνση της κακοτυχίας, γι αυτό μέχρι και σήμερα τα κομμάτια από τους σπασμένους «Μπότηδες» τα παίρνουν στο σπίτι τους οι Κερκυραίοι αλλά και πολλοί επισκέπτες του νησιού, προκειμένου να τους φέρουν καλοτυχία και ευμάρεια.

Όπως και τα υπόλοιπα έθιμα, έτσι και αυτό συνοδεύεται από τις φιλαρμονικές, οι οποίες αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το σπάσιμο βγαίνουν και πάλι στους δρόμους της πόλης, παίζοντας το Allegro Mars (Αλέγκρο Μαρς - «Μην φοβάστε Γραικοί»).

 kerkyra_9

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μπορείτε να γιορτάσετε την Ανάσταση του Χριστού, στην Πάνω Πλατεία, τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων. Χιλιάδες πιστοί βρίσκονται εκεί με τις λαμπάδες τους αναμμένες, ενώ θαυμάζουν το θέαμα των πυροτεχνημάτων, ανταλλάζοντας παράλληλα ευχές.

 kerkyra_10

Μην νομίζετε όμως, πως τα έθιμα τελειώνουν εκεί. Την Κυριακή, αλλά και τη Δευτέρα του Πάσχα θα βρείτε πολλά και διάφορα ήθη και έθιμα να διαδραματίζονται σε χωριά της Κέρκυρας. Αν λοιπόν αποφασίσετε να επισκεφτείτε την Κόμισσα του Ιονίου, μην παραλείψετε την περίοδο αυτή. Έχει να σας δείξει πολλά ωραία και, αν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να κάνετε και μια επίσκεψη σε μια από τις δεκάδες παραλίες του νησιού. Απολαύστε τις διακοπές σας με συνδυασμό με τη Χριστιανοσύνη και τη χαλάρωση. Εξάλλου μετά τη δεύτερη μέρα του Πάσχα μπορείτε να επισκεφτείτε μουσεία και μέρη, γνωρίζοντας έτσι όλες τις πλευρές του νησιού.

Μερικά από αυτά που προτείνουμε εμείς μέσα από το newstrip.gr είναι το Αχίλλειο, το σπίτι της Ελισάβετ της Βαυαρίας, το οποίο βρίσκεται μόλις 10 χλμ. από το κέντρο της Κέρκυρας, καθώς και τη Μονή της Βλαχέρνας στην περιοχή Κανόνι, από όπου μπορείτε να δείτε και το ξακουστό Ποντικονήσι.

 kerkyra_11

Ακόμα, αξίζει μια επίσκεψη στη Μονή της Παλαιοκαστρίτσας, καθώς και στην παραλία με τα κρυστάλλινα νερά που βρίσκονται σχεδόν 20 λεπτά από την πόλη του νησιού και στο Canal D’ Amour (Κάναλι της Αγάπης) στην περιοχή Σιδάρι, στην «Σαχάρα της Κέρκυρας», στην παραλία του Ίσσου και του Χαλικούνα κλπ.

Προσοχή! Μην τυχόν και φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε μερικές από τις σπεσιαλιτέ του νησιού. Παστιτσάδα, σοφρίτο, στιφάδο, μπουρδέτο, είναι μερικές από τις κερκυραϊκές νοστιμιές. Μην έχετε απορία τι είναι το καθένα. Μόλις τα γευτείτε, ο ουρανίσκος σας θα δεχθεί μια πανδαισία γεύσεων! Συκομαΐδα, λικέρ κουμ κουάτ, μαντολάτο και μάντολες είναι μερικά από τα τοπικά προϊόντα που αξίζει να αγοράσετε τόσο για τον εαυτό σας, όσο και για τους αγαπημένους σας.