Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Αν και οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει τις καλοκαιρινές διακοπές με εξορμήσεις στα νησιά ή σε παραθαλάσσιες περιοχές, η Ελλάδα διαθέτει αρκετά μέρη που προσφέρονται για ήρεμες διακοπές, με πολλά από αυτά να βρίσκονται σε ορεινές τοποθεσίες. Κάπου ανάμεσα στον λαμπερό ήλιο, τις υπέροχες παραλίες με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, το φυσικό περιβάλλον, καταπράσινες ειδυλλιακές διαδρομές με την ποικιλόμορφη μαγεία της φύσης, μπορούν να ενταχθούν και οι επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους.

Οι πινακοθήκες της πατρίδας μας αναδεικνύουν την πολιτισμική μας κληρονομιά, καθώς είναι χώροι στους οποίους εκτίθενται πίνακες ζωγραφικής ή και μικρά γλυπτά, μοναδικές συλλογές που μαρτυρούν την ιστορία του τόπου και του λαού, φωτίζοντας κάθε πτυχή τους.

Το newstrip.gr σας προτείνει τις δέκα πινακοθήκες που θα σας πείσουν να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για να τις επισκεφθείτε:

Λευκαδιακή Δημοτική Πινακοθήκη

 pinakothikes_2

Η Λευκαδιακή Δημοτική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 2010 και λειτουργεί στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου, στην παραλιακή λεωφόρο του δυτικού τμήματος της πόλης. Χωρίζεται σε ισόγειο και δυο ορόφους και φιλοξενεί μια σημαντική συλλογή από έργα κυρίως Λευκαδιτών Ζωγράφων, αλλά και άλλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Η ίδρυση της Πινακοθήκης της Λευκάδας, ενός νησιού με μεγάλη πνευματική και καλλιτεχνική παράδοση, αποτελεί μια σοβαρή προσπάθεια παρέμβασης στα εικαστικά πράγματα του νησιού, καθώς εκεί γεννήθηκαν ή κατάγονται κορυφαίοι καλλιτέχνες με πανελλήνια αναγνώριση και διεθνή καταξίωση και προβολή.

Info:
Διεύθυνση: Αγγ.Σικελιανού και Σβορώνου 1
Τηλέφωνο: 26450 22620

Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας

 pinakothikes_3

Η αγάπη για τις τέχνες στην Κέρκυρα είναι έκδηλη παντού κι αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κάποιος, όταν επισκέπτεται τους διαφορετικούς πολιτιστικούς χώρους που υπάρχουν στο νησί των Φαιάκων. Η Πινακοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1991, στεγάζεται στην Ανατολική Πτέρυγα των Παλαιών Ανακτόρων, στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στις συλλογές της κυριαρχούν αντιπροσωπευτικά έργα της τέχνης στο νησί από τον 16ο έως το τέλος του 20ού αιώνα.

Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής περιλαμβάνει έργα Κερκυραίων ζωγράφων του 19ου αιώνα, με το πλέον γνωστό από τα εκθέματα να είναι το έργο του Χαράλαμπου Παχή, «Δολοφονία του Καποδίστρια».

Info:
Διεύθυνση: Παλαιά Ανάκτορα
Τηλέφωνο: 26610 48690

Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

 pinakothikes_4

Είναι ένα μουσείο Τέχνης που στεγάζεται στο ανακαινισμένο εμβληματικό κτίριο Πυρσινέλλα, με νεοκλασικά στοιχεία . Η συλλογή αποτελείται από 1.800 έργα: πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά, εικόνες και φωτογραφίες και συνεχώς εμπλουτίζεται, καθώς από την ίδρυσή της, η προσπάθεια κατευθύνθηκε στην απόκτηση αντιπροσωπευτικών έργων από όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιτέχνες.

Έτσι, συγκεντρώθηκαν έργα μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα, που σκιαγραφούν ολόκληρη την πορεία της νεοελληνικής τέχνης. Εκτός των μονίμων συλλογών, φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις, αποβλέποντας στη δημιουργία μόνιμης επαφής με το κοινό.

Info:
Διεύθυνση: Αδαμάντιου Κοραή 1
Τηλέφωνο: 26510 75131

Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου

 pinakothikes_4

Η Πινακοθήκη του Μεσολογγίου ξεδιπλώνει το μεγαλείο της στην αγκαλιά ενός πολύ όμορφου νεοκλασικού κτηρίου, που κάποτε υπήρξε δημαρχείο. Εντός του μουσείου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα – όπως το ποίημα «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ», που είναι πρωτότυπο – και αντίγραφα έργων ζωγραφικής του Άγγλου Φιλέλληνα και ποιητή Λόρδου Βύρωνα από τα ταξίδια του σε μέρη της Ελλάδας.

Επίσης, εκτίθεται το πρωτότυπο μεγάλης αξίας έργο του Γάλλου ζωγράφου Φρανσουά Εμίλ ντε Λανσάκ, «Η αυτοθυσία της μάνας», καθώς και πρωτότυπα αλλά και αντίγραφα έργων που αναφέρονται στην ιστορία της πόλης του Μεσολογγίου. Ακόμα υπάρχουν γκραβούρες, χάρτες, νομίσματα, μετάλλια και παραδοσιακές ενδυμασίες.

Info:
Διεύθυνση: Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη
Τηλέφωνο: 26310 22134

Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α.ΤΑΣΣΟΣ»

 pinakothikes_6

Στεγασμένη από το 2002, σε ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, έχοντας λάβει το όνομα του μεγάλου χαράκτη Α.Τάσσου, ο οποίος δώρισε έναν μεγάλο αριθμό χαρακτικών από τη συλλογή του, η Πινακοθήκη Καλαμάτας περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, κεραμικής και γλυπτικής, από καλλιτέχνες όπως οι: Κώστας Βαρώτσος, Όπυ Ζούνη, Παναγιώτης Τέτσης, Χρήστος Μπότσογλου, Τάκης Κατσουλίδης, Γιάννης Βαλαβανίδης κ.ά..

Τα περισσότερα από τα 350 έργα καλύπτουν μία ευρεία γκάμα εικαστικών τάσεων και ρευμάτων, ενώ προέρχονται από δωρεές που έκαναν οι ίδιοι οι δημιουργοί, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την πόλη το 1986.

Info:
Διεύθυνση: Παπάζογλου 5
Τηλέφωνο: 27210 88991

Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου

 pinakothikes_7

Περιλαμβάνοντας περισσότερα από 900 έργα πίνακες σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, η Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου στεγάζεται σ’ ένα από τα σημαντικότερα μνημεία- οικοδομήματα των Ενετών, τη βασιλική Αγίου Μάρκου, που ήταν αφιερωμένη στον προστάτη της Βενετίας.

Τα έργα αυτά που προέρχονται κυρίως από δωρεές Ηρακλειωτών, ενώ η συλλογή αποτελείται από πίνακες καλλιτεχνών, όπως οι: Φασιανός, Μόραλης, Βασιλείου, Τέτσης, Γαΐτης, Τσαρούχης κ.ά, αλλά και διακεκριμένων Κρητικών δημιουργών μεταξύ των οποίων είναι οι: Θωμάς Φανουράκης, Λευτέρης Κανακάκης, Γεώργιος Γεωργιάδης, Αριστόδημος Παπαδάκης, Μαρία Φιοράκη, Ευάγγελος Μαρκογιαννάκης.

Info:
Διεύθυνση: 25ης Αυγούστου (Βασιλική Αγίου Μάρκου)
Τηλέφωνο: 2810 399228

Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκης» Ρεθύμνου

 pinakothikes_8

Η Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκης» Ρεθύμνου φιλοξενείται, από το 1992 που ιδρύθηκε, σε ένα Βενετσιάνικο παλιό κτίριο, στην καρδιά της παλιάς πόλης, ακριβώς κάτω από τη Φορτέτζα.

Στη μόνιμη συλλογή της διαθέτει έργα του Λευτέρη Κανακάκη (λάδια, σχέδια, ακουαρέλες), καλύπτοντας αντιπροσωπευτικά όλη τη διαδρομή της δουλειάς του και 700 έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως των: Αλεξίου, Γαΐτη, Γουνελά, Κεσσανλή, Μαντζαβίνου, Μποκόρου, Μπότσογλου, Μυταρά, Ψυχοπαίδη και αρκετών ακόμη.

Από το 1995 η Πινακοθήκη έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο και είναι τμήμα του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης.

Info:
Διεύθυνση: Μεσολογγίου 32
Τηλέφωνο: 28310 52530

Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου «Ανδρέας Ιωάννου»

 pinakothikes_9

Έχοντας ανοίξει τις πύλες της στο κοινό τον Μάιο του1964, η Πινακοθήκη Ρόδου στεγάζει μία από τις πιο έγκυρες και πιο αντιπροσωπευτικές συλλογές της ελληνικής ζωγραφικής του 20ού αιώνα και θεωρείται, ίσως, η σημαντικότερη περιφερειακή σε σπουδαιότητα έργων έκθεση.

Οι περισσότεροι από τους Έλληνες ζωγράφους που δημιούργησαν σ’ αυτές τις εννέα δεκαετίες, διαμορφώνοντας τη σύγχρονη ζωγραφική, εκπροσωπούνται σε αυτή τη συλλογή με χαρακτηριστικά έργα των: Μαλέα, Παρθένη, Κόντογλου, Θεόφιλου, Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Βασιλείου, Σπυρόπουλου, Γαΐτη, Φασιανού, Κεσσανλή, Μπότσογλού, Μόραλη, Τσαρούχη, Εγγονόπουλου, Σεμερτζίδη, και πολλών άλλων Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και πολλά γλυπτά και σχέδια.

Info:
Διεύθυνση: Πλατεία Σύμης 2
Τηλέφωνο: 22410 36646

Πινακοθήκη Κυκλάδων

 pinakothikes_10

Στεγασμένη από το 1994 σε τέσσερις αποθήκες της νότιας πτέρυγας των Αποθηκών Διαμετακόμισης στη βόρεια προβλήτα του Λιμανιού της Σύρου, στην Ερμούπολη, οι οποίες συγκαταλέγονται στα πρώτα κτίρια που χτίστηκαν μεταξύ 1834 – 1839, με κρατική δαπάνη σε σχέδια του Ερλάχερ, η Πινακοθήκη Κυκλάδων φιλοξενεί μόνο περιοδικές εικαστικές εκθέσεις.

Την Πινακοθήκη Κυκλάδων διαχειρίζεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

Info:
Διεύθυνση: Νικ. Παπαδάμ 3
Τηλέφωνο: 22810 80918

Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης «Χρήστος Παυλίδης»

 pinakothikes_11

Η Δημοτική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1997, στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης, δείγμα συμμετρικής παραδοσιακής κατοικίας των μέσων του 19ου αιώνα και φέρει το όνομα του Ξανθιώτη ζωγράφου Χρήστου Παυλίδη, ο οποίος δώρισε 60 έργα από την προσωπική του συλλογή, που εκτίθενται σε μόνιμη βάση.

Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται μέρος της συλλογής χαρακτικών έργων και μεγάλος αριθμός έργων διαφόρων Ξανθιωτών καλλιτεχνών από δωρεές τους, ενώ κατά καιρούς εμπλουτίζεται με νέες δωρεές δημιουργών και πολιτών της πόλης. Ακόμη, φιλοξενούνται λιθογραφίες μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως των: Θεόφιλου, Τσαρούχη, Σικελιώτη, Τέτση κ.ά..

Info:
Διεύθυνση: Ορφέως και Πινδάρου
Τηλέφωνο: 25410 76363