Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας, με πολλούς να την αντιμετωπίζουν ως ένα δεύτερο Πάσχα, καθώς η Παναγία θεωρείται ένα από τα ιερότερα πρόσωπα της χριστιανοσύνης. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες άνθρωποι τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου διανύουν χιλιόμετρα για να την προσκυνήσουν, με τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας να έχουν μια εκκλησία αφιερωμένη σ’ αυτήν.

Ποιες είναι, όμως, μερικές από τις εκκλησίες της Παναγίας που μπορεί κανείς να επισκεφθεί;

Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, στα Κύθηρα

 dekapentavgoystos_2

Χτισμένη σε ένα πανέμορφο πευκόφυτο μέρος με θέα στη θάλασσα, η μονή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας είναι αφιερωμένη στην Παναγία, η οποία θεωρείται και προστάτιδα του νησιού.

Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε, κατά τον 13ο αιώνα, από κάποιον βοσκό στην περιοχή Μυρτίδια, που πήρε το όνομά της, από τις πολλές μυρτιές που άνθιζαν εκεί. Ο βοσκός αποφάσισε να χτίσει στο σημείο που βρήκε την εικόνα προς τιμήν της Παναγίας ένα μικρό εκκλησάκι, το οποίο περιποιούνταν σε όλη του τη ζωή και, μετά τον θάνατό του, την περιποίηση του ναΐσκου ανέλαβε ο μοναχός Λεόντιος, ο οποίος με τη χρηματική βοήθεια των κατοίκων του νησιού μεγάλωσε το αρχικό εκκλησάκι και έκτισε τριγύρω κελιά για τη φιλοξενία των προσκυνητών.

Σύντομα, όμως, το πλήθος των προσκυνητών από τα διάφορα μέρη δημιούργησε την ανάγκη επέκτασής του και κάπως έτσι ξεκίνησε η οικοδόμηση του σημερινού ναού.

Info: Τα Κύθηρα, νησί στα νότια της Πελοποννήσου και νοτιότερα της Ελαφόνησου, είναι, επίσης, γνωστά με την ενετική ονομασία Τσιρίγο και σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα κατοικείται από τα τέλη της 6ης χιλιετίας π.Χ., ενώ κατά την αρχή της 1ης χιλιετίας μ.Χ. πιστεύεται πως είχαν σχεδόν ερημώσει και κατοικούνταν από κάποιους βοσκούς. Από το 395 και μετά, το νησί ανήκε στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αλλά μετά την τέταρτη Σταυροφορία, το 1204, πέρασε στην κυριαρχία των Ενετών, συγκεκριμένα στον οίκο του Μάρκου Βενιέρ(ι) και μετέπειτα των Γάλλων. Τα Κύθηρα ενώθηκαν με την Ελλάδα το 1864 και, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καταλήφθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα, αλλά, ήταν και το πρώτο μέρος της χώρας που απελευθερώθηκε.

Ιερά Μονή Κηπίνας, στους Καλαρρύτες (Β. Τζουμέρκα)

 dekapentavgoystos_3

Κρυμμένη στη βορειοανατολική πλευρά του φαραγγιού στους Καλαρρύτες, η Ιερά Μονή Κηπίνας είναι μια αετοφωλιά ορθοδοξίας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το όνομά της οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στους κήπους, που καλλιεργούσαν οι μοναχοί κάτω από τη μονή, η οποία χτίστηκε πάνω σε ένα βράχο. Οι ιστορίες για την ίδρυσή της ποικίλουν, καθώς άλλοι λένε πως ιδρύθηκε το 1212 από τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο και άλλοι από μοναχούς.

Η μικρή μονόκλιτη Βασιλική μονή αποτελείται από τον νάρθηκα, τον κυρίως ναό και το Ιερό Βήμα, στο εσωτερικού του οποίου υπάρχουν αγιογραφίες, ενώ η οροφή σμιλεύθηκε σε έναν άψογο θόλο, που τελειώνει σε κύκλο με τονισμένη τη γραμμή της περιφέρειάς του. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο κοσμούνταν από εικόνες του Χριστού, της Παναγίας, του Προδρόμου, της Κοίμησης της Θεοτόκου και από το Δωδεκάορτο, ενώ στη Βημοθύρα της Ωραίας Πύλης εικονιζόταν ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και άλλοι Άγιοι, αλλά τόσο το τέμπλο όσο και οι πολύ παλιές εικόνες κλάπηκαν από αρχαιοκάπηλους.

Info: Τα Τζουμέρκα, φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία, είναι γνωστά και με την ονομασία Αθαμανικά όρη, με τα χωριά στα Βόρεια Τζουμέρκα να βρίσκονται στην Κεντρική Πίνδο, ανάμεσα στον Άραχθο και τον Ασπροπόταμο. Η ονομασία Τζουμέρκα πιστεύεται ότι έχει βλάχικη προέλευση, καθώς «τζουμ», στα βλάχικα, σημαίνει «απότομη κορυφή», ενώ η ονομασία Αθαμανικά Όρη οφείλεται στο βασιλιά του Ορχομενού της Βοιωτίας, Αθάμα, ο οποίος κατέφυγε σε εκείνα τα μέρη, κυνηγημένος από τους υπηκόους του. Οι πρώτες ακροπόλεις και φρυκτωρίες στήθηκαν κατά τα τέλη 3ου με αρχές 2ου αιώνα π.Χ. στο Καλέντζι, στην Πλάκα, στους Καλαρρύτες, στους Χουλιαράδες και στα Πράμαντα, ενώ αιώνες μετά στα χρόνια της Επανάστασης, στην περιοχή έγιναν μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ των σουλτανικών δυνάμεων και των Ελλήνων επαναστατών, οι οποίες στοίχησαν την καταστροφή του Συρράκου, των Καλαρρυτών και των Πραμάντων. Από τους Καλαρρύτες, μάλιστα, κατάγεται ο Σωτήριος Βούλγαρης, ο ιδρυτής του διεθνούς ιταλικού οίκου κοσμημάτων BVLGARI, ο οποίος προερχόταν από παλιά οικογένεια Ηπειρωτών αργυροχόων.

Μοναστήρι της Παναγίας της Γιάτρισσας, στην Καστανιά (Ν. Πελοπόννησος)

 dekapentavgoystos_4

Το μοναστήρι, που βρίσκεται στη νότιο Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα στη Καστανιά, είναι κτισμένο στη θέση ερειπίων κάποιου αρχαίου ναού, με τη μετατροπή του από ειδωλολατρικό σε χριστιανικό ναό να έχει πραγματοποιηθεί πιθανότατα το 382 μ.Χ.. Το μοναστήρι έχει θέα από τη μια την οροσειρά του Πάρνωνα και από την άλλη τον μεσσηνιακό κόλπο.

Η μονή είναι φρουριακού τύπου, διαθέτοντας ένα τείχος που περιτριγυρίζει το Καθολικό, τα κελιά και τους άλλους βοηθητικούς χώρους, ενώ είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Γιάτρισσα, που, όπως πιστευόταν, θεράπευε όσους επισκέπτονταν το ναό και προσευχόταν εκεί.

Info: Η Καστανιά (ή αλλιώς Καστάνιτσα) είναι ένα χωριό που ανήκει στα Μανιάτικα Μπαρδουνοχώρια της Λακωνίας και είναι γνωστή για την πολιορκία της, τον Ιούλιο του 1780, όταν 14.000 Οθωμανοί Τούρκοι είχαν επιτεθεί, με στόχο την εξόντωση του Πελοποννήσιου κλεφταρματολού Παναγιώταρου Βενετζιανάκη και του Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη. Η πολιορκία των Οθωμανών ολοκληρώθηκε μετά την αποτυχημένη έξοδο των πολιορκημένων στις 20 Ιουλίου 1780, έπειτα από δώδεκα μέρες γενναίας αντίστασης.

Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, στο Παγγαίο

 dekapentavgoystos_5

Η Μονή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 753 μέτρων, στη βόρεια πλευρά του όρους Παγγαίου και το χτίσιμό της ανάγεται στα χρόνια του επισκόπου Φιλίππων Σώζοντος, ο οποίος φέρεται να έχτισε ναό και μοναστικό οικισμό στη θέση Βίγλα, κοντά στη μονή. Όταν όμως ο μοναστικός οικισμός εγκαταλείφθηκε, ιδρύθηκε, ουσιαστικά, η συγκεκριμένη μόνη από τον Άγιο Γερμανό, στα τέλη του 6ου αιώνα.

Σύμφωνα με την παράδοση, η μορφή της Παναγίας εμφανίστηκε πάνω στο ξύλο και από την παραφθορά της φράσης «εικών – φοίνισσα (= φανερωμένη)» προέκυψε και το όνομα της μονής. Μέσα στους αιώνες, το μοναστήρι λεηλατήθηκε πολλές φορές και πολλά από τα κειμήλια της κλάπηκαν κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Info: Το Παγγαίο όρος είναι μεγάλος ορεινός όγκος ύψους 1956 μέτρων, που εκτείνεται στους νομούς Καβάλας και Σερρών. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το όρος αρχικά ονομαζόταν Καρμάνιον και έλαβε το όνομα Παγγαίον από τον Παγγαίο, γιο του θεού Άρη και της Κριτοβούλης, ο οποίος, μη μπορώντας να αντέξει την αιμομιξία που διέπραξε άθελά του με την κόρη του, αυτοκτόνησε πάνω στο όρος αυτό. Το Παγγαίο όρος αναφέρεται συχνά σε αρχαίες ελληνικές και λατινικές πηγές, καθώς ήταν ιδιαίτερα φημισμένο για τα αργυρωρυχεία, τα χρυσωρυχεία και την ξυλεία του.