Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Το Εθνικό κέντρο της Ουάσινγκτον είναι ένας απέραντος πεζόδρομος, που περιβάλλεται από πράσινο και εκτείνεται δυτικά από το Καπιτώλιο μέχρι τον ποταμό Πότομακ πέρα από το Μνημείο του Λίνκολν, μέσα στον οποίο και περιμετρικά του βρίσκονται σχεδόν όλα τα αξιοθέατα της πόλης, μια περιοχή με επισκεψιμότητα πάνω από 24 εκατομμύρια ετησίως.

Το τοπογραφικό σχέδιο του Mall έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1850 από τον αρχιτέκτονα και κηπουρό Άντριου Τζάκσον Ντάουνινγκ (1815-1852) και από τότε μέχρι σήμερα συμπληρώθηκε, τροποποιήθηκε και αναπλάσθηκε, καλύπτοντας μια τεράστια έκταση μέσα την πρωτεύουσα των Η.Π.Α.. Περιλαμβάνει πάρκα, γλυπτά μνημεία και πολλά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων την Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης, το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας, το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού, την Πινακοθήκη Τέχνης Freer, τα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος Smithsonian, το Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος, το Κτήριο Τεχνών και Βιομηχανιών, το Μουσείο και τον Κήπο Γλυπτικής του Hirshhorn, κ.ά..

Η Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης (National Gallery of Art) βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Mall και ιδρύθηκε το 1937, όταν ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Andrew W. Mellon δώρισε στην αμερικανική κυβέρνηση μια συλλογή έργων ζωγραφικής Ευρωπαίων καλλιτεχνών. Με το μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο επίσης διέθεσε, κατασκευάστηκε με σχέδιο του αρχιτέκτονα John Russell Pope,το νεοκλασικό κτήριο της Πινακοθήκης, που άνοιξε τις πύλες της το 1941. Από το 1978 και μετά αυτό το οίκημα, γνωστό ως Δυτικό Κτήριο συνδέθηκε με πλατεία και υπόγειο χώρο με το νέο Ανατολικό Κτήριο.

thess _moyseia_2

Η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή ευρωπαϊκών και αμερικανικών έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, διακοσμητικών τεχνών και γραφικών έργων, από τον 12ο έως και τον 20ο αιώνα. Ιδιαίτερα πλούσια είναι τα αποθέματα έργων Ιταλών ζωγράφων της Αναγέννησης, καθώς και Ολλανδών και Ισπανών καλλιτεχνών του μπαρόκ και του γαλλικού ροκοκό.

Το Σμιθσόνιαν Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Smithsonian National Museum of Natural History) αποτελεί τμήμα του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν1 και περιλαμβάνει μια τεράστια συλλογή τόσο δειγμάτων φυσικής ιστορίας (όπως εκατομμύρια φυτών, εντόμων, ψαριών κ.ά.) όσο και πολιτιστικών αντικειμένων (όπως εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφιών), που εκτίθενται στο αρχικό κτήριο του 1910 (εμβαδού 139.000τ.μ.), με είσοδο στοάς ρωμαϊκού τύπου, και στις πρόσθετες ανατολικές και δυτικές πτέρυγες, που κτίστηκαν μετά το 1965.

thess _moyseia_2

Ανάμεσα στα κυριότερα σημεία της συλλογής είναι η έκθεση με τους αφρικανικούς ελέφαντες, η μεγάλη έκθεση για την παλαιοβιολογία που περιλαμβάνει πολλά απολιθώματα δεινοσαύρων και η έκθεση με πολύτιμους λίθους, όπως το Διαμάντι Hope2. Εκτός από τα εργαστήρια και τις ερευνητικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαστηρίου απολιθωμάτων που επιτρέπει στους επισκέπτες να παρακολουθούν παλαιοντολόγους να εξάγουν απολιθώματα και να κατασκευάζουν γύψινα εκμαγεία, το μουσείο λειτουργεί μια θαλάσσια ερευνητική εγκατάσταση στο Fort Pierce της Φλόριντα και σταθμούς ερευνητικού πεδίου σε όλο τον κόσμο.

Το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού (NMAAHC), επίσης τμήμα του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν, παρουσιάζει την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό του αφροαμερικανικού λαού, από τη σκλαβιά μέχρι σήμερα. Ιδρύθηκε με πράξη του Κογκρέσου το 2003 και για 13 χρόνια δεν είχε δικό του μόνιμο χώρο. Μέχρι το άνοιγμα του Μουσείου το 2016, ο ιδρυτικός διευθυντής του Lonnie G. Bunch III επιμελήθηκε εκθέσεις αφροαμερικανικής ιστορίας και πολιτισμού, που τοποθετήθηκαν σε γκαλερί στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας, πρωτοστάτησε σε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία συλλογής αντικειμένων και το 2008 ξεκίνησε το Saving African American Treasures, μια συνεργασία πολιτιστικών ιδρυμάτων, ηγετών κοινοτήτων και κοινού για τη διατήρηση και συγκέντρωση αφροαμερικανικού πολιτιστικού υλικού.

thess _moyseia_2

Αποτέλεσμα αυτών των δραστηριοτήτων μέχρι το άνοιγμα του Μουσείου τον Σεπτέμβριο του 2016 ήταν η δημιουργία μιας συλλογής από 36.000 περίπου αντικείμενα. Μερικά από αυτά είναι:

- πύργος φρουράς και κελί φυλακής (περίπου των δεκαετιών 1930 και 1940) από το κρατικό σωφρονιστικό ίδρυμα της Λουιζιάνα «Αγκόλα», τη μεγαλύτερη φυλακή υψίστης ασφαλείας στις Η.Π.Α., με ιστορικό σκληρής βαρβαρότητας κατά των κρατουμένων της( με το 80% περίπου να είναι Αφροαμερικανοί),

- μια ανακατασκευασμένη αρχική καμπίνα σκλάβων των αρχών του 19ου αι., από φυτεία της νότιας Καρολίνας,

- ένα σιδηροδρομικό βαγόνι 44 επιβατών της εποχής του διαχωρισμού,

- ένα εκπαιδευτικό αεροπλάνο της Tuskegee Airmen, της πρώτης αφροαμερικανικής ιπτάμενης μονάδας του στρατού των ΗΠΑ (1941)κ.ά..

Το μουσείο διαθέτει ένα εντυπωσιακό κτήριο εμβαδού 39.019τ.μ., ένα γυάλινο κύβο με το περισσότερο από το μισό του μέρος υπόγειο, ο οποίος περιβάλλεται από διακοσμητικά πλέγματα αλουμινίου σε χάλκινους τόνους, με το εξωτερικό του να σχηματίζει ένα είδος «κορώνας», σαν τα στέμματα που φορούσαν οι βασίλισσες του αρχαίου λαού Γιορούμπα σε γλυπτά έργα. Οι υπόγειες γκαλερί αναφέρονται στην ιστορία, ενώ οι ανώγειες είναι αυτές του πολιτισμού, με εκθέματα καλών τεχνών, καθώς και ιστορίες και αντικείμενα αφροαμερικανών ανθρώπων της τέχνης και του αθλητισμού.

Η ΠινακοθήκηΤέχνης Freer (Freer Gallery of Art), ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον βιομήχανο του Ντητρόιτ Charles Lang Freer για να στεγαστεί η διακεκριμένη ανατολικής τέχνης συλλογή του, που δώρισε στην αμερικανική κυβέρνηση το 1906. Η Πινακοθήκη Freer, ένα ακόμη από τα μουσεία του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν, περιλαμβάνει αμερικανικούς πίνακες του 19ου αι. και τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του James McNeill Whistler, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Peacock Room3.

thess _moyseia_2

Το επενδυμένο με χρυσό δωμάτιο μεταφέρθηκε από το Ντητρόιτ στην Πινακοθήκη Free στην Ουάσινγκτον και είναι ένα αριστούργημα της διακοσμητικής τέχνης εσωτερικών χώρων και του αγγλο-ιαπωνικού στυλ.

Το Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος (National Air and Space Museum), επίσης μουσείο του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν, στεγάζεται σε δύο εγκαταστάσεις: σε ένα κτίριο στο Mall και στο Steven F. Udvar-Hazy Center, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον. Ιδρύθηκε το 1946 και το πρώτο σημαντικό τεχνούργημα της συλλογής του μουσείου ήταν το διπλάνο της πρώτης επιτυχημένης πτήσης των αδελφών Ράιτ, το 1903.

thess _moyseia_2

Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 60.000 αντικείμενα, ιστορικά αντικείμενα και διάσημα αντικείμενα της ΝΑΣΑ, όπως το Bell XS-1 αεροπλάνο με το οποίο ο πιλότος Chuck Yeager (1923-2020) της Αμερικανικής αεροπορίας, το 1947, έσπασε το φράγμα του ήχου, ένα δείγμα σεληνιακού βράχου, το SpaceShipOne που ήταν το πρώτο ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο διαστημικό όχημα που μετέφερε τρία άτομα σε διαστημική πτήση το 2004 κ.ά.. Το Μουσείο διαθέτει δημόσιο παρατηρητήριο και πλανητάριο.

Το Μουσείο και ο Κήπος Γλυπτικής Hirshhorn (Hirshhorn Museum and Sculpture Garden), τμήμα του Σμιθσόνιαν, ειδικεύεται στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του το 1974 με πυρήνα των εκθεμάτων του τη συλλογή που δώρισε στην αμερικανική κυβέρνηση, το 1966, ο Νεοϋορκέζος επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης Joseph H. Hirshhorn.

thess _moyseia_2

Το μουσείο φημίζεται ιδιαίτερα για τη γλυπτική του και περιλαμβάνει έργα των Yayoi Kusama, Barbara Hepworth, Pablo Picasso, Constantin Brancusi, Auguste Rodin και Honoré Daumier.

Το Tidal Basin, μια τεχνητή παλιρροϊκή λεκάνη που βρίσκεται ανάμεσα στον ποταμό Potomac και το κανάλι της Ουάσιγκτον, καλύπτει μια έκταση 433,029 στρεμμάτων και περιβάλλεται από όμορφες κερασιές. Δημιουργήθηκε για να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της παλίρροιας στον ποταμό Πότομακ και να ξεπλύνει τη λάσπη και τα ιζήματα από το κανάλι της Ουάσινγκτον, με την είσοδο και έξοδο, δυο φορές την ημέρα, στη Λεκάνη 625 εκατομμυρίων λίτρων νερού.

Αποτελεί ένα επιβλητικό δημόσιο τοπίο του οποίου η αρχιτεκτονική και ο ανοικτός χώρος απαθανατίζουν άτομα και γεγονότα και περιλαμβάνει χώρους μνήμης και προβληματισμού, που αφηγούνται την ιστορία του αμερικανικού έθνους.

thess _moyseia_2

Η επίσκεψη στο Tidal Basin είναι μια αξέχαστη εμπειρία, ενώ το περπάτημα και η ποδηλασία γύρω του ή η κωπηλασία στη Λεκάνη αποτελούν δημοφιλείς δραστηριότητες, που επιτρέπουν, παράλληλα, στους επισκέπτες να απαθανατίσουν τη φυσική ομορφιά με φόντο τα διάφορα ορόσημα, όπως το Μνημείο Τζέφερσον και το Μνημείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τη Βιβλιοθήκη Floral και την Ιαπωνική Παγόδα κ.ά..




1 Ίδρυμα ερευνών των ΗΠΑ, που ιδρύθηκε, με νομοθετική πράξη του Κογκρέσου στις 10 Αυγούστου 1846, με βασικό σκοπό «την αύξηση και διάδοση της γνώσης» κυρίως μέσα από μουσειακά εκθέματα, φυσικής ιστορίας, μνημεία πολιτισμού και σχετικές έρευνες. Περιλαμβάνει μια ομάδα 19 βασικών και 169 θυγατρικών μουσείων, εννέα ερευνητικών κέντρων και ένα ζωολογικό κήπο.

2 Διαμάντι 45,52 καρατίων (9,104 gr), που εξήχθη τον 17ο αι. από το ορυχείο Kollur στο Guntur της Ινδίας, με μπλε χρώμα λόγω των ιχνοποσοτήτων βορίου. Το εξαιρετικό μέγεθός του αποκάλυψε νέες πληροφορίες για τον σχηματισμό των διαμαντιών.

3 Ζωγραφίστηκε μεταξύ 1878-1877, ήταν επενδυμένο με φύλλα χρυσού και έντονα μπλε και πράσινα χρώματα, σε ένα περίπλοκο σχέδιο που έδινε την αίσθηση των φτερών του παγωνιού, με ράφια γεμάτα πορσελάνες και δυο τεράστια με κρυστάλλινα μάτια χρυσά παγώνια, που μάλωναν, έργο επίσης του Whistler.