Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Βιβλία φαντασίας, αστυνομικής λογοτεχνίας, συνταγές μαγειρικής και graphic novel είναι μερικά μόνο από τα βιβλία που μπορούν να κρατήσουν συντροφιά στους νέους, προσφέροντάς τους μια διαφορετική δραστηριότητα για να περάσουν ποιοτικά τον χρόνο της...μοναξιάς.

1.H.G. Wells, «Ο Πόλεμος Των Κόσμων» (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Οι Αρειανοί σκορπούν τον πανικό στους ανθρώπους, εισβάλλοντας στη Γη και δείχνοντας πως το δραματικό τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού πλησιάζει. «Πατώντας» στον φόβο του ανθρώπου απέναντι στην απειλή που φέρνει μαζί του το άγνωστο, με απολαυστικό και σχεδόν δημοσιογραφικό λόγο, το βιβλίο του Wells αποτελεί μια από τις διασημότερες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, που κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες του σελίδες.

2.Henry James, «Το Στρίψιμο Της Βίδας» (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Μια τρομακτική έπαυλη, δυο ορφανά παιδιά, μια γκουβερνάντα, ένα σκοτεινό μυστικό και στοιχειωμένες υπάρξεις είναι αντικείμενο του υποβλητικού και σκοτεινού αριστουργήματος του Henry James, που παίζει με το μυαλό του αναγνώστη, ωθώντας τον να σκεφτεί αν, πραγματικά, αυτό που διαβάζει είναι μια ιστορία φαντασμάτων ή τα αποκυήματα φαντασίας ενός διαταραγμένου νου.

3.Simon Turney, «Καλιγούλας» (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Χωρίς να είναι μια βιογραφία, με αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, ο Simon Turney στο νέο του μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία του Καλιγούλα, του διαβόητου Ρωμαίου αυτοκράτορα, φωτίζοντας, έτσι, πτυχές της ζωής του, που, ίσως, μέχρι σήμερα να ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό.

4.Ben Dupre, «50 Μεγάλες ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο» (Εκδόσεις Διόπτρα)

Πλατωνισμός, Ουτοπία, Ρομαντισμός, Κβαντομηχανική, Υλισμός και άλλες μεγάλες ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο είναι το αντικείμενο του διασκεδαστικού και, συνάμα, κατατοπιστικού βιβλίου του Ben Dupre, το οποίο εξετάζει με λεπτομέρεια όρους της πολιτικής, της φιλοσοφίας, της θρησκείας και των τεχνών, αποτελώντας δημοφιλές ανάγνωσμα για τους λάτρεις της γνώσης.

5.Mikeius, «What the Fact!?» (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Φαν του Mikeius ενωθείτε! Με χιλιάδες views στο κανάλι του, ο youtuber Mikeius εξηγεί με απλοποιημένο, εκλαϊκευμένο και πάντα διασκεδαστικό τρόπο σαράντα ιστορίες της επιστήμης, εμπνευσμένες από την άκρως επιτυχημένη διαδικτυακή εκπομπή του.

6.Βαγγέλης Γιαννίσης, «Αμαρόκ» (Εκδόσεις Διόπτρα)

Μια αυτοκτονία έπειτα από την καταδίκη του δολοφόνου μιας κοπέλας οδηγεί τον επιθεωρητή αστυνομίας Άντερς Οικονομίδη να ξανανοίξει την υπόθεση δολοφονίας της δεκαεξάχρονης Μάλιν, ταράζοντας, έτσι, τα ήσυχα νερά του Έρεμπρο. Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση παρασύρει τον αναγνώστη να λύσει μαζί με τον Ελληνοσουηδό επιθεωρητή ένα σκοτεινό μυστήριο, ανασύροντας, παράλληλα, κοινωνικά προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών.

7.Dan Snow, «Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία» (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Πότε ανακηρήχτηκε βασίλισσα της Αγγλίας η Τζέιν Γκρέι; Πότε εκτέλεσε ο Χάρι Χουντίνι το τελευταίο σπουδαίο του κόλπο; Πού βρέθηκαν τριάντα έξι βαρέλια γεμάτα με πυρίτιδα; Αυτά και άλλα πολλά καθοριστικά γεγονότα παρουσιάζει στις 559 σελίδες του βιβλίου, ο Dan Snow ζωντανεύοντας πτυχές τις ιστορίας που έλαβαν χώρα κάθε μέρα του έτους.

8.Αντώνης Μποσκοΐτης, «18 συνεντεύξεις σαν μονόπρακτα» (Εκδόσεις Μετρονόμος)

Οι αστείες, συγκινητικές, ανατρεπτικές και νοσταλγικές συνεντεύξεις του Αντώνη Μποσκοΐτη, ο οποίος συναντά την Τάνια Τσανακλίδου, τον Τζίμη Πανούση, την Δέσποινα Μπεμπεδέλη και άλλες γνωστές προσωπικότητες, δίνοντας στον αναγνώστη την αίσθηση πως πρόκειται για μια συνάντηση δυο παλιών καλών φίλων.

9. Jamie Oliver, «5 Υλικά» (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Αλμυρές, γλυκές, διαιτητικές συνταγές περιμένουν τους καλοφαγάδες να τις μαγειρέψουν εύκολα, γρήγορα και με πέντε μόνο υλικά. Το βιβλίο συνταγών του δημοφιλούς Jamie Oliver θα γίνει η «βίβλος» όλων των νέων και παλιών μαγείρων.

10.Νίκος Τσιφόρος, «Ελληνική Μυθολογία (Εκδόσεις Ερμής)

Σατυρικό, αστείρευτο, ξεκαρδιστικό. Η «Ελληνική Μυθολογία» του Νίκου Τσιφόρου παρουσιάζει με το απλό και καυστικό ύφος ιστορίες και πρόσωπα της Ελληνικής Μυθολογίας, χωρίς να δείχνει έλεος απέναντι σε θεούς και ανθρώπους, αμφισβητώντας πολλές από τις παραδεδομένες πληροφορίες που έχει διδαχθεί κανείς.

Κι επειδή η γνώση δεν σταματάει ποτέ, τα βιβλία μπορούν να φτάσουν στα χέρια των αναγνωστών με πολλούς τρόπους. Είτε με αποστολή από τους ίδιους τους εκδοτικούς οίκους ή συγκεκριμένα βιβλιοπωλεία και πληρωμή στο σπίτι είτε με πρόσβαση σε σάιτ που προσφέρουν δωρεάν άπειρα ηλεκτρονικά λογοτεχνικά και μη αναγνώσματα, όπως τα:free-books.gr, openbook.gr, ebooks4greeks.gr, eranistis.net.