Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Με την αστυνομική λογοτεχνία να στηρίζεται στη δράση ενός ικανού καιδαιμόνιου ντετέκτιβ, ο Sherlock Holmes, ο Hercules Poirot και ο Jules Maigret είναι μερικοί μόνο από τους ερευνητές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο αστυνομικό λογοτεχνικό είδος, ανήκοντας, δικαιωματικά, στο πάνθεον των πιο δυνατών λυτών μυστηρίων και εγκλημάτων.

Sherlock Holmes

Αποκύημα της ζωηρής φαντασίας του Arthur Conan Doyle, ο Sherlock Holmes, ο ιδιόρρυθμος ιδιωτικός ερευνητής, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το 1887 και μέχρι σήμερα έχει αποτελέσει ηγετική φυσιογνωμία στη μακρά παράδοση της αστυνομικής λογοτεχνίας. Λάτρης των χημικών πειραμάτων, δεξιοτέχνης στο βιολί και μανιώδης καπνιστής πίπας, που σε περιόδους αδράνειας από κάποια γοητευτική υπόθεση καταφεύγει στη γαλήνη των ναρκωτικών ουσιών, ο Sherlock Holmes μαζί με τον πιστό του φίλο, Δρ.John Watson, λύνει δύσκολα αινίγματα και υποθέσεις, με τη γνωστή «στοιχειώδη» διανοητική του ανάλυση.

Hercules Poirot

O γνωστός για το χαρακτηριστικά ωοειδές κεφάλι του και το περίτεχναπεριποιημένο μουστάκι του Βέλγος ντετέκτιβ παρουσιάστηκε στο βρετανικόκοινό το 1921, όταν η μετρ του λογοτεχνικού εγκλήματος Agatha Christieεξέδωσε την ιστορία «The Mysterious Affair at Styles». Ο Poirot αρέσκεταιστην άνετη ζωή και τη συμμετρία των πραγμάτων, ενώ, σε αντίθεση με τονSherlock Holmes, απαξιώνει τις παραδοσιακές μεθόδους εξιχνίασηςεγκλημάτων, κάνοντας χρήση μόνο των μικρών «φαιών κυττάρων» καιπροσπαθεί να μπει στο μυαλό κάθε ενόχου, καταφέρνοντας, ωστόσο, στοτέλος να γίνει κι ο ίδιος δολοφόνος.

Miss Marple

Ηλικιωμένη, κουτσομπόλα, καχύποπτη, αλλά πάντα καλοσυνάτη, η JaneMarple, συνηθέστερα αποκαλούμενη ως Miss Marple, λόγω του ότι δενπαντρεύτηκε ποτέ, συστήνεται στους αναγνώστες στο διήγημα «The TuesdayNight Club», το 1927. Ζει, μόνη της, στο φανταστικό αγγλικό χωριό St. MaryMead, αρέσκεται να μελετά την ανθρώπινη φύση και χρησιμοποιεί πάντα τογυναικείο ένστικτό της, την παρατήρηση, το κουτσομπολιό και την πονηριά,για να λύσει τα εγκλήματα τα οποία συναντά.

Jules Maigret

Ο σωματώδης, απότομος, αλλά και πάντα δίκαιος ήρωας του GeorgesSimenon, επιθεωρητής Jules Maigret, λύνει διάφορες υποθέσεις, χωρίς νααποχωρίζεται το ποτό, το καλό φαί και την πίπα του, κερδίζοντας εύκολα τηνεμπιστοσύνη των ανθρώπων που τον περιστοιχίζουν. Εμφανίστηκε για πρώτηφορά το 1931 και μεγάλωσε με την πένα του Βέλγου συγγραφέα γιαπερισσότερα από σαράντα χρόνια, με την τελευταία περιπέτεια τουοξυδερκούς επιθεωρητή να εκδίδεται το 1972.