Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Με τη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία να έχει δώσει χαρακτηριστικάδείγματα γραφής σε όλον τον κόσμο, ο Salvo Montalbano, o Γιώργος Μπέκας,ο Kurt Wallander και ο John Rebus είναι μερικοί μόνο από τους ερευνητέςεγκλημάτων που έχουν γίνει γνωστοί όχι μόνο από τα βιβλία, αλλά και από τιςτηλεοπτικές σειρές που έχουν προβληθεί.

Γιώργος Μπέκας

Αστυνόμος της Γενικής Ασφάλειας, τίμιος, υποδειγματικός οικογενειάρχηςκαι αυθόρμητος, ο Γιώργος Μπέκας, ο ήρωας του Γιάννη Τσιριμώκου,γνωστού κι ως Γιάννη Μαρή, εμφανίστηκε στο ελληνικό κοινό το 1953, στοβιβλίο «Έγκλημα στο Κολωνάκι». Ο Αστυνόμος Μπέκας θεωρείται ένας απότους εμπορικά επιτυχημένους λύτες εγκλημάτων που μετρά, πολλέςμεταφορές από το χαρτί στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, φανατικόςκαπνιστής, λατρεύει τον κινηματογράφο, διαβάζει ανελλιπώς εφημερίδα καιεπιχειρεί να διεισδύσει στην ψυχοσύνθεση των ηρώων, λύνοντας δύσκολεςυποθέσεις, με βοηθό του, πολλές φορές, τον φίλο του και δημοσιογράφο,Γιάννη Μακρή.

John Rebus

Γεννημένος από την πένα του πολυγραφότατου Ian Rankin, ο John Rebusπαρουσιάστηκε στους αναγνώστες το 1987, με την έκδοση του βιβλίου «Knotsand Crosses». Ζει στο Εδιμβούργο, είναι ξεροκέφαλος, αγαπά τα βιβλία καιτη μουσική, πίνει, αγνοεί τις εντολές των ανωτέρων του, συγκρούεται με τουςσυναδέλφους του και λύνει με ανορθόδοξες μεθόδους υποθέσεις πουαφορούν εγκλήματα και μυστηριώδεις εξαφανίσεις.

Kurt Wallander

O Kurt Wallander, ο Σουηδός Επιθεωρητής του Henning Mankell,συστήθηκε στο σουηδικό κοινό το 1991, με το βιβλίο « Mördare utan ansikte».Διαζευγμένος με μια ατίθαση κόρη και έναν πατέρα που ζωγραφίζει τον ίδιοπίνακα ξανά και ξανά, λάτρης της όπερας ο Wallander καταναλώνει μεγάλεςποσότητες αλκοόλ και λύνει άγρια εγκλήματα, αψηφώντας τις επίσημεςδιαδικασίες και αντιδρώντας πολλές φορές στα όσα οι ανώτεροί του τονδιατάζουν. Μαχητικός και επίμονος μέχρι να ανακαλύψει τους ενόχους,παραμένει στην πρώτη γραμμή της αστυνομίας, ώσπου έρχεται αντιμέτωποςστη δύση της καριέρας του με έναν σκληρό αντίπαλο.

Salvo Montalbano

«Παιδί» του Andrea Camilleri, ο δαιμόνιος Σικελός Επιθεωρητής SalvoMontalbano, δεσμευμένος αλλά κατά του γάμου, ζει στην φανταστική πόληVigata, είναι ντόμπρος, παλεύει ενάντια στη διαπλοκή, παραβαίνει πολλέςφορές τον νόμο για να βρει τον ένοχο, αρνείται να προαχθεί στο αστυνομικόσώμα, λατρεύει τη θάλασσα και αγαπά το καλό φαγητό. Εκτός από τη μεγάληδημοτικότητα του επιθεωρητή στο αναγνωστικό κοινό, ο Salvo Montalbanoαποτελεί για είκοσι και πλέον έτη αγαπημένο ήρωα της μικρή οθόνης,ενσαρκωμένος πιστά από τον ηθοποιό Luca Zingaretti.