Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Αποτελώντας αγαπημένο ανάγνωσμα μικρών και μεγάλων παιδιών, ο «Μικρός Ήρωας» αποτέλεσε για σχεδόν είκοσι χρόνια ένα ελληνικό εκδοτικό φαινόμενο.

Ο «Μικρός Ήρωας» υπήρξε ένα από τα διασημότερα ελληνικά περιοδικά, οφείλοντας τη δημοτικότητά του, μεταξύ άλλων, στην καθημερινή και εύληπτη στο ευρύ κοινό γλώσσα του.

Το περιοδικό έκανε την εμφάνισή του στα περίπτερα και τα Πρακτορεία Αθηναϊκού Τύπου στις 24 Φεβρουαρίου 1953 και κυκλοφόρησε ως τις 18 Ιουνίου 1968, όταν διακόπηκε απότομα από τη χούντα. Στις 5 Μαΐου 1995, το περιοδικό «Αντί» προσέφερε στους αναγνώστες του τα ανέκδοτα τεύχη με αριθμό 799 και 800, δίνοντας, έτσι την ευκαιρία, στους θαυμαστές του «Μικρού Ήρωα» να ολοκληρώσουν τη σειρά.

Το περιοδικό κυκλοφορούσε με δύο ανατυπώσεις σε μια εβδομάδα και στόχος του δημιουργού του, του Στέλιου Ανεμοδουρά, ήταν να απαλύνει στις συνειδήσεις των αναγνωστών τις συνέπειες του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου σπαραγμού, που είχαν προηγηθεί. Όπως έλεγε κι ο ίδιος προσπαθούσε να αποφεύγει τις διχαστικές αναφορές, προκειμένου να αναδείξει την πατριωτική υπερηφάνεια και ομόνοια, η οποία ήταν απαραίτητη για τους νέους της εποχής εκείνης.

Κεντρικοί ήρωες των ιστοριών είναι ο Γιώργος Θαλάσσης, η Κατερίνα και ο Σπίθας, τρεις έφηβοι οι οποίοι μπλέκονται σε μια σειρά περιπετειών, κατά τη διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

vivlia_mikrosiroas2

Γιώργος Θαλάσσης

Ο Γιώργος Θαλάσσης φέρεται να έχει γεννηθεί το 1930 στον Πειραιά και είναι το μοναδικό παιδί μιας εύπορης οικογένειας, με τους γονείς του, ωστόσο, να σκοτώνονται κατά την ανατίναξη του σπιτιού τους στον βομβαρδισμό του λιμανιού του Πειραιά από τη γερμανική αεροπορία, στις 6 Απριλίου του 1941. Επιβιώνοντας από τις κακουχίες που πέρασε, ορφανός πια, ο Γιώργος Θαλάσσης, άριστος γνώστης των γιαπωνέζικων πολεμικών τεχνών και σχεδόν με υπερφυσικές ικανότητες στην όραση, αποφασίζει να ενταχθεί στον αγώνα απελευθέρωσης της Ελλάδας.

Κατερίνα

Αρχικά περιγραφόμενη ως ένα μικρό κορίτσι και μέσα σε λίγα τεύχη ως μια όμορφη νεαρή κοπέλα με γνώσεις πολεμικών τεχνών, η οποία εντάσσεται στην Εθνική Αντίσταση, η Κατερίνα είναι το έτερον ήμισυ του Γιώργου Θαλάσση, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει διαρκής ρητή αναφορά κάποιας μεταξύ τους σχέσης, παρά μόνο μερικά αμυδρά υπονοούμενα, τα οποία μαρτυρούσαν μια ιδιαίτερη συμπάθεια ανάμεσα στους δυο ήρωες.

Σπίθας

Ο Σπίθας, το αιώνια πεινασμένο παιδί, αν και παρουσιάζεται να έχει μια μικρή διανοητική καθυστέρηση, είναι ο πιστός φίλος του Γιώργου Θαλάσση και ο απόλυτα πιστός στον αγώνα τους κατά τη διάρκεια της Κατοχής, παρά τους κινδύνους και τα κατά καιρούς βασανιστήρια στα οποία υποβάλλεται. Σύμφωνα με τις περιγραφές, είναι ευτραφής, με χαρακτηριστικά μεγάλη και στρογγυλή μύτη.

Εκτός από τους βασικούς πρωταγωνιστές των ιστοριών από το περιοδικό δεν έλειψαν και οι δευτεραγωνιστές, μεταξύ των οποίων: ο Πιτσιρίκος, η Σουσουράδα, το Πειραχτήρι, ο Μπόμπιρας κ.ά., καθένας από τους οποίους θυσιάστηκε στον αγώνα για την ελευθερία.

Οι ιστορίες του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας και του Σπίθα έχουν επανεκδοθεί πολλές φορές, κυκλοφορώντας σε συλλεκτικούς τόμους, σε κόμικς πλήρους εικονογράφησης, ενώ έχουν διασκευαστεί και για το θέατρο.

vivlia_mikrosiroas3

Θεατρικά, ο «Μικρός Ήρωας» παρουσιάστηκε πρώτη φορά από το Ελεύθερο Θέατρο, το 1976, στο Άλσος Παγκρατίου, με τη μορφή του σπονδυλωτού έργου «Το τραμ το τελευταίο», όπου κι ακούστηκε για πρώτη φορά η σύνθεση σε στίχους και μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη «πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει, Μικρέ μου Ήρωα Γιώργο Θαλάσση» , ενώ, έκτοτε, έχουν ανέβει πολλές θεατρικές, τηλεοπτικές και μουσικές παραστάσεις με θεματική τον «Μικρό Ήρωα».