Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» της Agatha Christie, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1934, αποτελεί, μέχρι και σήμερα, ένα από τα διασημότερα αστυνομικά μυθιστορήματα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα δέκα καλύτερα βιβλία της Βρετανίδας συγγραφέα.

Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου αποτέλεσαν δυο γεγονότα, τα οποία συντελέστηκαν ανάμεσα στο 1928 και το 1932, με πρώτο και κύριο την περιπέτεια απαγωγής και δολοφονίας του μωρού της οικογένειας του διάσημου αεροπόρου Charles Lindbergh.

Η απαγωγή έτυχε μεγάλης δημοσιότητας, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, των Μ.Μ.Ε., αλλά και του αστυνομικού μηχανισμού των Η.Π.Α. Ο Lindbergh, τελικά, αναγκάστηκε να δώσει τα λύτρα ένα μήνα μετά την εξαφάνιση, αλλά οι δράστες δεν επέστρεψαν ποτέ το μωρό στην οικογένειά του. Στα μέσα Μαΐου του 1932, ένας οδηγός φορτηγού εντόπισε κατά τύχη, στο κοντινό στην έπαυλη δάσος, ένα πτώμα μωρού που, όπως αποδείχτηκε, ήταν του μικρού Charles , ενώ λίγο καιρό αργότερα, η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα πως η απαγωγή ήταν σχεδιασμένη από μέλος του υπηρετικού προσωπικού. Έτσι, ύποπτη, λόγω των αντιφατικών καταθέσεων που έδωσε στην αστυνομία, θεωρήθηκε η καμαριέρα της οικογένειας, η Violet Sharp, η οποία μην αντέχοντας τις κατηγορίες, αυτοκτόνησε στις 10 Ιουνίου του 1932, λίγες μέρες πριν κριθεί, τελικά, αθώα.

Η δεύτερη αφορμή για τη συγγραφή του σπουδαίου βιβλίου ήταν το περιπετειώδες και επεισοδιακό ταξίδι, λόγω καιρικών συνθηκών, που πραγματοποίησε η ίδια η Agatha Christie λίγα χρόνια πιο πριν, το 1931, όταν ήταν και η ίδια επιβάτης του θρυλικού τρένου.

Με «αποσκευή» αυτά τα δυο συμβάντα, η μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας συνέθεσε ένα γοητευτικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον διάσημο Βέλγο ντετέκτιβ Hercule Poirot, ο οποίος επιφορτίζεται να λύσει τη μυστηριώδη δολοφονία του Ratchett, επιβάτη του πασίγνωστου τρένου Orient Express.

Συνεπιβάτες του στο ταξίδι είναι ο διευθυντής του Wagon Lits, Bouc, ο Δρ. Constantine, η δασκάλα Mary Debenham, η πλούσια κυρία Hubbard, ο συνταγματάρχης Arbuthnot, η πριγκίπισσα Dragomiroff και η υπηρέτριά της, Hildegarde Schmidt, ο γραμματέας και ο υπηρέτης του δολοφονηθέντος, Hector McQueen και Edward Henry Masterman αντίστοιχα, το ζεύγος Andrenyi, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Cyrus Hardman, ο πωλητής αυτοκινήτων Antonio Foscarelli, η ιεραπόστολος Greta Ohlsson και ο υπάλληλος του τρένου Pierre Michel.