Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


«Είναι στιγμές που αισθάνεσαι να υψώνονται γύρω σου πανύψηλα τα τείχη του αδιέξοδου. Τότε, ανάβει εντός σου μια σπίθα που σιγά σιγά γίνεται φλόγα, η φλόγα φωτιά και μετά λάβα. Η λάβα ξεχύνεται, κυλά πάνω στο λευκό χαρτί, παίρνει υπόσταση, μεταμορφώνεται σε γράμματα, λέξεις, ιστορίες». (από το οπισθόφυλλο)

Η φωτογραφία υπήρξε η διαρκής δημιουργική απασχόληση του συγγραφέα, Δημήτρη Κανονίδη, η οποία αποτυπώνεται ανάγλυφα σε κάθε διήγημα της συλλογής. Στην αγκαλιά της Αντιγόνης και του Αχιλλέα στο «Κλειδί της καρδιάς», στο μπουκέτο με τα μαδημένα λευκά τριαντάφυλλα στο «Άσπρα τριαντάφυλλα για ‘σένα», στο δακρυσμένο πρόσωπο της μάνας, της γυναίκας, που θρηνεί εσαεί για την απώλεια του γιου και του συζύγου της, στον άνθρωπο που ψυχορραγεί δακρυσμένος, φωνάζοντας «Μάνααα» στο «Μάνα, μητέρα, μαμά», αλλά και στα άψυχα σώματα του Φάνη και του Μπεν, στα «Δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις» και «Καληνύχτα, Ben».

 vivliok_2

Ο συγγραφέας καταφέρνει να ξεπεράσει το τετριμμένο, αποτυπώνει με άμεσο και, ταυτόχρονα, έμμεσο τρόπο τη διάχυτη αγωνία, τον κυνισμό, την απόγνωση, την αγάπη, τη μιζέρια, την ελπίδα, την απώλεια, τον έρωτα, το μίσος, τον θάνατο, τα στερεότυπα, που διαπνέουν την κοινωνία, δημιουργώντας χαρακτήρες, απλούς και καθημερινούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι οι γείτονές μας, οι φίλοι μας, οι συνάδελφοί μας, οι συγγενείς μας, εμείς, συνθέτοντας πολυεπίπεδα διηγήματα, τα οποία περιστρέφονται γύρω από την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

Η επικοινωνία του συγγραφέα με το αναγνωστικό του κοινό επιτυγχάνεται διαμέσου των λέξεων, των εικόνων, των θεμάτων για συζήτηση που θέτει μέσα από τα διηγήματά του, γεννώντας την ανάγκη στον αναγνώστη να συλλογιστεί, να αναστοχαστεί και να αποτιμήσει τη διαδρομή μιας ολόκληρης ζωής με όλα τα λάθη, τα πάθη, τις χαρές και τις λύπες της.

Χωρίς να κουράζει ή να δημιουργεί σύγχυση στον αναγνώστη, με καθημερινή γλώσσα που δε διακατέχεται από φτηνές εξάρσεις λεκτικού εντυπωσιασμού, η κάθε ιστορία είναι δοσμένη από την οπτική ενός παντεπόπτη αφηγητή, που αφηγείται τριτοπρόσωπα, στιγμές από τη ζωή των εκάστοτε πρωταγωνιστών, με τον χρόνο να μην δρα ανασταλτητικά, αλλά, αντίθετα, να λειτουργεί σαν ένα «χαλί» το οποίο αξιοποιείται από τον συγγραφέα, για να περιγραφεί όχι μόνο η ρουτίνα ενός απλού ανθρώπου, αλλά και τα μύχια της ψυχής του και των σκέψεών του.

Info:

 vivliok_1

Ο συγγραφέας, Δημήτρης Κανονίδης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Οδοντιατρική στο Α.Π.Θ. και άσκησε το επάγγελμα του οδοντιάτρου. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών και, πέρα από τη λογοτεχνία, ασχολείται με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετικές διακρίσεις και με τη φωτογραφία. Το 2020, το διήγημά του «Άσπρα τριαντάφυλλα για ‘σένα» απέσπασε το 2ο βραβείο στον Γ΄Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που διοργάνωσαν οι «Πνευματικοί Ορίζοντες Λεμεσού», ενώ, το 2021, στον 4ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό του Συλλόγου Λόγου – Μουσικής και Τέχνης «Λίνο» απέσπασε έπαινο με το διήγημά του «Κομμάτια και θρύψαλα».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού.