Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Τι πιο υπέροχο από τη δυνατότητα να ταξιδέψεις σε όλες τις πτυχές του πλανήτη; Ανακαλύπτεις νέους πολιτισμούς, νοοτροπίες, κουζίνες και διαφορετικά συναισθήματα που σου δημιουργεί η χώρα αλλά και οι πολίτες της. Όμως, πέρα από όλα αυτά, υπάρχουν και οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής που επιλέγουν χώρες ανάλογα με την αρχιτεκτονική τους.

Οι πέντε πόλεις, λοιπόν, που με πλούσια αρχιτεκτονική είναι διασκορπισμένες στις τρείς ηπείρους του πλανήτη.

Ρώμη, Ιταλία

kales_texnes_lautrec_2

Στην ουσία είναι ένα ζωντανό μουσείο. Δεν υπάρχον μοντέρνα κτήρια, αλλά μόνο παλιά, που πάνω τους κυριαρχεί το αρχαίο, το κλασικό και το ρωμαϊκό στοιχείο.

 taxidia_arxitektoniki_3

Πιο παλιά κτήριά της θεωρούνται το Κολοσσαίο, η Ρωμαϊκή αγορά και ο Ναός της Αφροδίτης. Οι λίγο πιο καινούργιες κατασκευές της είναι η Πλατεία του Αγίου Πέτρου, το Βατικανό, η Καπέλα Σιξτίνα και το Εθνικό Μνημείο του Βίκτωρα Εμμανουήλ Β’.

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 taxidia_arxitektoniki_4

Το Ντουμπάι αποτελεί τον παράδεισο των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών. Είναι η χώρα με την μεγαλύτερη οικοδομική ανάπτυξη, αφού στην ουσία μέσα σε λίγα χρόνια διαμορφώθηκε από μια χωρά που αποτελούνταν απλώς από χώμα, σε μια με τεράστιες κατασκευές, ξεκινώντας από το Burj Khalifa, ένα από τα υψηλότερα κτήρια του κόσμου, τους Emirates Towers και το ξενοδοχείο των επτά αστέρων, το Burj Al-Arab, το οποίο κατασκευάστηκε πάνω σε ένα τεχνητό νησί σε σχήμα ιστού.

 taxidia_arxitektoniki_5

Μαϊάμι, Φλόριντα, ΗΠΑ

 taxidia_arxitektoniki_6

Η Art Deco μπορεί να γεννήθηκε στο Παρίσι, αλλά βρήκε πρόσφορο έδαφος στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Μαϊάμι.

 taxidia_arxitektoniki_7

Η Art Deco Historic District είναι η γειτονιά που φιλοξένησε το κίνημα και μπορεί κανείς να απολαύσει τις Art Deco κατασκευές. Επίσης, στην λεωφόρο Biscayne κατά μήκος της, υπάρχουν κτήρια σε στυλ MiMo (Miami Modern) που είναι το ντόπιο αρχιτεκτονικό ρεύμα του μοντερνισμού.

Φλωρεντία, Ιταλία

 taxidia_arxitektoniki_8

Είναι η γενέτειρα της Αναγέννησης. Οι κατασκευές της αξιολάτρευτες και ζηλευτές, με το υπέροχο δημαρχείο της πόλης, το Palazzo Vecchio, το σιντριβάνι του Ποσειδώνα (Fontana di Neptuno), καθώς και την μεσαιωνική γέφυρα Ponte Vecchio με ιστορική σημασία, καθώς είναι η μοναδική που δεν ανατίναξαν οι Ναζί.

 taxidia_arxitektoniki_9

Επιρροές της γοτθικής ιταλικής παρατηρούνται στον καθεδρικό ναό της πόλης, που είναι και η τέταρτη μεγαλύτερη εκκλησία Santa Maria del Fiore και στην εκκλησία Santa Maria Novella

Βαρκελώνη, Ισπανία

 taxidia_arxitektoniki_10

Θεωρείται η κορυφαία αρχιτεκτονική πρωτεύουσα και τον τίτλο της αυτό τον κέρδισε χάρη στον σπουδαίο Καταλανό αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί, εκρόπσωπο της Art Nouveau, ο οποίος αφιέρωσε όλη την ζωή του στη διαμόρφωσή της.

 taxidia_arxitektoniki_11

Σπουδαία έργα του είναι η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία Sagrada Familia, το πάρκο Guell, το σπίτι Batllo και η πολυκατοικία Casa Mila. Επίσης ενδιαφέροντα κτήρια συναντάς και στην πεζοδρομημένη οδό Ράμπλα, στο κέντρο της πόλης.