Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images
Τα πανηγύρια, που φυσικά όλοι έχουμε πάει σε κάποιο, γίνονται, κυρίως, στην επαρχία, εκεί που το άγχος της μεγαλούπολης δεν υπάρχει. Διαδραματίζονται για θρησκευτικούς λόγους, αλλά πολλές φορές και για εμπορικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς. Συνήθως, όμως, πραγματοποιούνται στη μνήμη κάποιου Αγίου μια μέρα πριν ή ανήμερα του εορτασμού του και αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή για να συναντηθούν οι κάτοικοι του τόπου.
Οργανώνονται μόνο στην Ελλάδα από την οποία προέρχονται κιόλας και συνήθως πραγματοποιούνται σε υπαίθριους χώρους, όπως πλατείες, κοντά σε ενορίες με την ευκαιρία θρησκευτικών εορτών. Εκεί μπορεί κανείς να ακούσει δημοτικά τραγούδια, να δει και να χορέψει παραδοσιακούς χορούς και όλα αυτά συνοδευόμενα από φαγητό και ποτό.
Φυσικά ο κάθε τόπος δίνει την δική του πινελιά σε όλο αυτό, αφού στην Ήπειρο θα συναντήσετε κατά κύριο ρόλο το κλαρίνο ως άκουσμα, ενώ σε νησιά θα ακούσετε μελωδίες με πιο καλοκαιρινή διάθεση. Σίγουρα, όμως, το νόημα δεν αλλάζει, αφού το πλήθος εκεί γίνεται ένα στο μεγάλο χορό. Ακόμα και οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, πάνε στα πανηγύρια και γλεντάνε με τους ντόπιους, προσπαθώντας να μάθουν τα βήματα του χορού.
Όλοι μαζί λοιπόν, ντόπιοι και ξένοι , γνωστοί και άγνωστοι μεταξύ τους, είναι ξέγνοιαστοι και διασκεδάζουν μακριά από την κουραστική καθημερινότητα τους. Δυστυχώς, βέβαια, η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει όλο τον πλανήτη και οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τι πάει να πει διασκέδαση και «ελευθερία». Πολλά είναι αυτά, λοιπόν, που ο ιός εμπόδισε και μαζί με αυτά και τα πανηγύρια, αφού τον προηγούμενο χρόνο δεν έλαβε χώρα κανένα.
Τώρα όλοι ευχόμαστε να έρθει η μέρα που θα μπορέσουμε ξανά να αγκαλιαστούμε και να χορέψουμε χέρι - χέρι με τον διπλανό μας και ελπίζουμε πως αυτό το καλοκαίρι οι παραδόσεις δεν θα ακυρωθούν ξανά.
Παρ’ ολ’ αυτά εμείς μέσα από το newstrip.gr θα σας παρουσιάσουμε κάποια από τα πιο γνωστά πανηγύρια της χώρας μας. Έτσι, σε περίπτωση που η πανδημία το επιτρέψει, μην διστάσετε να επισκεφτείτε κάποιο από τα παρακάτω:
Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, Αγιάσος

Το Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στην Αγιάσο της Λέσβου αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά πανηγύρια της χώρας.
Στην Αγιάσο, οι κάτοικοι του χωριού τιμούν τη μνήμη του Προφήτη Ηλία με άλογα, αφού εκεί οι ντόπιοι τον θέλουν καβαλάρη. Έτσι λοιπόν, άλογα στολισμένα με σέλες και χαλινάρια μαζί με τους αναβάτες τους ανηφορίζουν στους πλακόστρωτους δρόμους της Αγιάσου. Μάλιστα, πιο παλιά, την παραμονή του Προφήτη Ηλία, οι άντρες του χωριού ανέβαιναν με τα άλογά τους στον Όλυμπο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται μέχρι και σήμερα η εκκλησία του Προφήτη Ηλία.
Το πανηγύρι αυτό διεξάγεται 3 μέρες, στις 18, 19 και 20 Ιουλίου, μιας και οι ντόπιοι της περιοχής θέλουν να διατηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.
Πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλας, Χίος

Το Πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλας, στη Χίο, λαμβάνει χώρα στις 22 Ιουλίου, προς τιμήν της Αγίας, η οποία έχασε την ζωή της σε νεαρή ηλικία, όταν ο πατέρας της την αποκεφάλισε και πέταξε το κεφάλι της στη θάλασσα.
Το πανηγύρι αυτό αποτελεί το πιο γνωστό σε όλο το νησί της Χίου, με τους πιστούς να επισκέπτονται τη μονή της, ανεβαίνοντας με τα πόδια.
Μάλιστα, αξίζει να γίνει ευρέως γνωστό πως η παράδοση αναφέρει ότι, ανήμερα του εορτασμού, η θάλασσα παίρνει ένα σκούρο πορφυρό χρώμα, όμοιο με εκείνο του αίματος της Αγίας Μαρκέλας.
Πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά, Βέροια

Ένα από τα πιο διάσημα πανηγύρια της χώρας, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε, είναι εκείνο της Παναγίας Σουμελά στη Βέροια, το οποίο πραγματοποιείται στις 14 και 15 Αυγούστου.
Εκεί πλήθος Ποντίων μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνουν τη δική τους πινελιά στο πανηγύρι. Ένας λαός τόσο περήφανος, με σημαντικό θρησκευτικό χαρακτήρα, είναι εκεί και τιμά την Παναγία, όπως μόνο αυτός ξέρει. Μάλιστα στις 15 Αυγούστου, μετά την λιτάνευση της Αγίας Εικόνας, ακολουθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων από Ποντιακά Σωματεία.
Πανηγύρι της Λαγκάδας, Ικαρία

Η Λαγκάδα Ικαρίας είναι ένα μικρό χωριό, οι κάτοικοι του οποίου δεν ξεπερνούν τους 10, όμως, Ανήμερα της Παναγίας, το χωριό πλημμυρίζει από χιλιάδες επισκέπτες. Το πανηγύρι αυτό είναι ξακουστό, διότι συνδυάζεται με τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας.
Έτσι, τον Δεκαπενταύγουστο από νωρίς το πρωί λαμβάνει χώρα η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια αρχίζει το μεγάλο γλέντι. Εκεί με νησιώτικη μουσική και παραδοσιακούς χορούς, με πρώτο τον γνωστό Ικαριώτικο, οι επισκέπτες διασκεδάζουν μέχρι πρωίας. Φυσικά όλα αυτά συνοδευόμενα από ντόπιες νοστιμιές και άφθονο κρασί.
Όπως λένε και άνθρωποι που έχουν βρεθεί σε αυτά τα πανηγύρια, όλα αυτά που έχουν ζήσει δεν περιγράφονται με λόγια, οπότε, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μην χάσετε την ευκαιρία να βρεθείτε και εσείς εκεί. Σίγουρα θα δείτε και θα ζήσετε πολλά παραπάνω από όσα σας αναφέραμε εμείς...