Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Σχεδόν 50 χρόνια κοντεύουν να συμπληρωθούν από τότε που ήρθε στην Ελλάδα ο μουσικοχορευτικός θρύλος, με το όνομα «Καμπαρέ», σε στίχους και μουσική των Fred Ebb και John Kander. Πρόκειται για ένα έργο που σημείωσε τεράστια επιτυχία, το 1972, στην κινηματογραφική του εκδοχή με την εμβληματική Liza Minelli στο ρόλο της Σάλι Μπόουλς, μιας χορεύτριας που δουλεύει σε υπόγειο καμπαρέ, στο Βερολίνο του 1930, όταν η σκιά του ναζισμού έχει ήδη ξεπροβάλει...

Στην Ελλάδα, πρώτη που τόλμησε να ενσαρκώσει την αμερικανίδα χορεύτρια ήταν η Μάρθα Καραγιάννη, η οποία ανέβασε, μάλιστα, ως θιασάρχης, την παράσταση στο θέατρο Καλουτά, το 1972. Πλάι της, οι Κώστας Πρέκας, Ντίνος Ηλιόπουλος και Βαγγέλης Βουλγαρίδης, ως κομπέρ, δίνουν το καλύτερό τους εαυτό. Η παράσταση, παρά την εξαιρετική σκηνοθεσία του Αλέξη Σολωμού και τις χορογραφίες του Γιάννη Φλερύ, κατάφερε να γίνει αποδεκτή από τους κριτικούς, αλλά, δυστυχώς, όχι κι από τον κόσμο.

Το έργο, θα γίνει ευρύτερα γνωστό στην ελληνική πραγματικότητα, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το καλοκαίρι του 1978, μαζί με τον Δάνη Κατρανίδη, τον Νίκο Γαλανό, την Δέσπω Διαμαντίδου και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο. Η παράσταση θα γίνει σύντομα τόσο δημοφιλής, που θα συνεχιστεί και την χειμερινή σαιζόν στο θέατρο Αλίκη. Οι κριτικοί επαινούν την Βουγιουκλάκη για τον τρόπο που προσέγγισε την Σάλι Μπόουλς, αλλά αυτός που πραγματικά ξεχώρισε στη συγκεκριμένη παράσταση ήταν ο Δάνης Κατρανίδης, στον ρόλο του κομπέρ.

Μια τρίτη εκδοχή του «Καμπαρέ», ανέβηκε το 2003, στο θέατρο Βεάκη, με την Εβελίνα Παπούλια σε μια ροκ εκδοχή της Σάλι Μπόουλς και με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του κομπέρ, πλάι στους: Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Τάσος Κωστής, Μάξιμος Μουμούρης και Άντα Λιβιτσάνου. Το ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της παράστασης είναι το γεγονός πως μιούζικαλ και ροκ όπερα συγχέονται, όπως συμβαίνει, βέβαια, και με τους ηθοποιούς και την ορχήστρα.

Η ιστορία του «Καμπαρέ» θα απασχολήσει για άλλη μια φορά το ελληνικό θέατρο το 2013, στο Μέγαρο Μουσικής, σε μια γκόθικ εκδοχή του, ανεβασμένη από τον Κωνσταντίνο Ρήγο, με βασικούς πρωταγωνιστές, σε ρεσιτάλ ερμηνείας, την Μαρία Ναυπλιώτου και τον Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και την εκπληκτική Τάνια Τσανακλίδου στον ρόλο της Φροϊλάιν Σνάιντερ, ρόλο που είχε ενσαρκώσει με τεράστια επιτυχία και στο παρελθόν η Δέσπω Διαμαντίδου. Αυτό που επί της ουσίας ήθελε να πετύχει ο Κωνσταντίνος Ρήγος ήταν να συνδυάσει την λάμψη, το αίσθημα της αγάπης και τα διαχρονικά πολιτικά μηνύματα, σε μια παράσταση που δίχασε την κριτική.

Τελευταία παράσταση του «Καμπαρέ» έγινε το 2018 στο θέατρο Παλλάς σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τον Τάκη Ζαχαράτο, την Τάμτα, τον Ευθύμη Ζησάκη, την Κατερίνα Διδασκάλου και τον Τάσο Νούσια.

Σε αυτό το τελευταίο ανέβασμα, το έργο επικεντρώνεται, κυρίως, στον κομπέρ, με τον Τάκη Ζαχαράτο να εντυπωσιάζει κοινό και κριτικούς.