Πηγή Φωτογραφιών: Google Images


Νικητής σε δυο από τους σημαντικότερους ποδηλατικούς αγώνες, ο Gino Bartali, γνωστός κι ως «Gino ο ευσεβής» υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποδηλάτες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να διακριθούν όχι μόνο για τις αθλητικές τους ικανότητες, αλλά και για την ανθρωπιστική - φιλανθρωπική τους δράση.

Γεννημένος το 1914 στην Φλωρεντία, ο Gino Bartali υπήρξε ένας από τους διασημότερους Ιταλούς ποδηλάτες που έχουν διακριθεί σε δυο από τις σημαντικότερες ποδηλατικές διοργανώσεις.

Η αγάπη του για το ποδήλατο ξεκίνησε από την παιδική ηλικία, καθώς, προκειμένου να πηγαίνει στο σχολείο ήταν υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί το δίκυκλο που είχε αγοράσει με τη συνεισφορά των αδελφών και του πατέρα του, καταφέρνοντας, μάλιστα, σε ηλικία 17 ετών να πετύχει την πρώτη του διάκριση σε αγώνα.

Στα 1935, είχε ήδη γίνει επαγγελματίας ποδηλάτης, ενώ το 1936 και για δυο συναπτά χρόνια κατακτά την πρώτη θέση στον Γύρο Ιταλίας και το 1938 στον Γύρο Γαλλίας. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατάφερε να διακριθεί για άλλες δυο φορές στις ίδιες εκδηλώσεις, το 1946 και το 1948.

Από το 2003 και μετά, ήρθε στο φως της δημοσιότητας άλλη μια πτυχή της ζωής του, στην οποία ο ίδιος μέχρι τον θάνατό του δεν είχε αναφερθεί ποτέ. Αυτή της συνεισφοράς του κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Bartali επέλεξε όχι μόνο να μεταφέρει έγγραφα εκ μέρους της Αντίστασης από πόλη σε πόλη, φορώντας τη στολή με το όνομά του και χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία της προπόνησης ως κάλυψη απέναντι στα ιταλικά και γερμανικά φασιστικά στρατεύματα, αλλά και να διασώσει οικογένειες Εβραίων, κρύβοντάς τους είτε στο σπίτι του είτε σε ένα είδος τρέιλερ το οποίο έσερνε με το ποδήλατό του.

Ο γιος του, Andrea Bartali, σε συνέντευξη που παραχώρησε, δήλωσε πως ο πατέρας του υπήρξε ένας θαρραλέος άνδρας, ο οποίος παρά τους οποιουσδήποτε κινδύνους, δέχθηκε να συνεισφέρει με τον τρόπο του, προκειμένου να σωθούν όσοι απειλούνταν από τα κραταιά τότε φασιστικά καθεστώτα της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Για τη συνολική του προσφορά κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 2013, ο Gino Bartali έλαβε την τιμητική διάκριση του «Δίκαιου των Εθνών» από το Γαντ Βασσέμ, το Ίδρυμα για τη Μνήμη των Μαρτύρων και των Ηρώων του Ολοκαυτώματος.