Ιστορία

Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών, δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία.

istoria_pompiia

Πεθαίνοντας στην Πομπηία

Χτισμένη νότια της Νάπολης, πλάι στην Τυρρηνική θάλασσα και μερικά χιλιόμετρα από τον Βεζούβιο, η Πομπηία αποτελεί έναν από τους διασημότερους αρχαιολογικούς τόπους, ο οποίος δέχεται ετησίως εκατομμύρια επισκεπτών. Πώς και γιατί, όμως, η πόλη που άλλοτε έσφυζε από ζωή κατέληξε να καταστραφεί ολοσχερώς;

Διαβάστε περισσότερα

istoria_ada_lovelace

Άντα Λάβλεϊς: προγραμματιστής γένους θηλυκού

Οφείλοντας τη μεταγενέστερη φήμη της όχι τόσο στην καταγωγή της όσο στη συνεισφορά της στην επιστήμη της πληροφορικής, η Άντα Λάβλεϊς από αφανής ηρωίδα, έχει γίνει ένα σύμβολο για την ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Διαβάστε περισσότερα

istoria_las_incantadas2

Las Incantadas, οι «Μαγεμένες» της Θεσσαλονίκης

Με την πιο παλιά αναφορά στο μνημείο να γίνεται το 1430 από τον Κυριάκο Αγκωνίτη, τον σημαντικό αρχαιοδίφη και ουμανιστή της Αναγέννησης, οι «Μαγεμένες» αποτελούν τα ελγίνεια της Θεσσαλονίκης, με την ιστορία τους να ανάγεται σε βάθος αιώνων.

Διαβάστε περισσότερα

vitamini_d_1

Καπέλα Σιξτίνα: το θαυμαστό παρεκκλήσι της Ευρώπης

Αποτελώντας ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Ρώμης και χαρακτηριστικό σύμβολο όλης της Ευρώπης, η Καπέλα Σιξτίνα αποτελεί τόπο μαζικών επισκέψεων από όλο τον κόσμο, χάρη στη μεγαλόπρεπη αρχιτεκτονική και τη διακόσμησή του.

Διαβάστε περισσότερα

hashimoto_1

Υπόθεση Προφιούμο: το ερωτικό σκάνδαλο που «έριξε» μια κυβέρνηση

Αποτελώντας πρωτοσέλιδο σε όλες τις βρετανικές εφημερίδα, η παράνομη σχέση του Υπουργού Πολέμου Τζον Προφιούμο και της χορεύτριας Κριστίν Κίλερ, το 1962, υπήρξε ένα από τα πιο πολύκροτα σκάνδαλα που συγκλόνισε τη βρετανική κοινή γνώμη.

Διαβάστε περισσότερα

istoria_sputnik1a

Σπούτνικ: οι απαρχές του διαστημικού ταξιδιού του ανθρώπου

Μένοντας στην ιστορία ως ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος, ο «Σοβιετικός» Σπούτνικ τέθηκε σε τροχιά στις 4 Οκτωβρίου 1957, κερδίζοντας, έτσι, τον αγώνα δρόμου με τους Αμερικανούς, που είχαν ανακοινώσει την εκτόξευση ενός τεχνητού δορυφόρου για το ίδιο έτος.

Διαβάστε περισσότερα

istoria_kwnpoli

29 Μαΐου 1453: Η άλωση της Κωνσταντινούπολης

Με την πολιορκία της να διαρκεί για περισσότερο από ένα μήνα, η άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε σαν σήμερα, στις 29 Μαΐου του 1453, ως επακόλουθο του πλήγματος που έφερε η τέταρτη Σταυροφορία.

Διαβάστε περισσότερα

monaxismos_1

Το φαινόμενο του μοναχισμού στην Παλαιά Διαθήκη

Στον λαό του Ισραήλ υπήρχαν πάντα άτομα που πίστευαν και αφιερώνονταν απόλυτα στον Θεό, οδηγούμενα σε έναν έντονο ασκητισμό, ο οποίος ερχόταν σε αντίθεση με τις παρεκτροπές και τις αδυναμίες που παρουσιάζονται μέσα στην ιστορία αυτού του λαού.

Διαβάστε περισσότερα

pateras_1

«Στὸν κόρφο σου νὰ κοιμηθῶ, νἆσαι ζεστός, πατέρα»...

Στον αντίποδα της ημέρας εορτασμού της μητρότητας, η Γιορτή του Πατέρα καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις περισσότερες χώρες την 21η Ιουνίου για να τιμηθεί ο ήρωας κάθε κοριτσιού, ο καλός μας φίλος, ο γεννήτορας, ο πατέρας.

Διαβάστε περισσότερα

istoria_tut1

Ο «καταραμένος» τάφος ενός Φαραώ...

Έχοντας μείνει ο μοναδικός ασύλητος βασιλικός τάφος στην κοιλάδα των βασιλέων, ο τάφος του Τουταγχαμών έχει παραμείνει ένα από τα άλυτα μυστήρια των τελευταίων τριών χιλιάδων ετών.

Διαβάστε περισσότερα

dolofonies_1

Δολοφονίες που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα (μέρος Α΄)

Αποδεικνύοντας, έμπρακτα, πως το ρητό «μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου» δεν ισχύει, τα παρακάτω εγκλήματα κατά πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών προκάλεσαν μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων, μεταξύ των οποίων πολέμους, εμφύλιες συρράξεις, θανάτους αμάχων, αλλά και πολλά αναπάντητα, μέχρι σήμερα, ερωτήματα.

Διαβάστε περισσότερα

bastille_1

Άλωση της Βαστίλης: η αρχή του τέλους της μοναρχίας

Σηματοδοτώντας, συμβολικά, την αρχή του τέλους της απόλυτης μοναρχίας, η Άλωση της Βαστίλης αποτελεί την εθνική επέτειο της Γαλλίας, ήδη από το 1880, και ένα από τα γνωστότερα και κομβικότερα γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης.

Διαβάστε περισσότερα

mythology_0

Μύθοι και θρύλοι των λαών: Αρχαίος Κόσμος

Χρησιμοποιούμενοι για να εκλογικεύσουν τα κοσμικής και όχι μόνο σημασίας ζητήματα, οι μύθοι και οι θρύλοι ενυπάρχουν στους πολιτισμούς όλων των λαών, καλύπτοντας ένα φάσμα από τη δημιουργία του κόσμου ως και τη μεταθανάτια ζωή.

Διαβάστε περισσότερα

valkyria_1

Επιχείρηση Βαλκυρία: η στρατιωτική γερμανική αντίσταση στο ναζιστικό καθεστώς

Πράξη ανυπακοής και έμπρακτης απόδειξης πως υπήρξαν και στρατιωτικοί οι οποίοι δεν συμφωνούσαν με τις ναζιστικές ωμότητες, η επιχείρηση Βαλκυρία παραμένει, μέχρι σήμερα, μια από τις γνωστότερες απόπειρες δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ, η οποία, αν και απέτυχε, είχε το δικό της σημαντικό βάρος.

Διαβάστε περισσότερα

xeirografa_1

Ταξίδι στην Παλαιογραφία: από τον πάπυρο στο χαρτί

Αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες επιστήμες, η Παλαιογραφία έχει ως αντικείμενό της την μελέτη των αρχαίων γραφών στις διάφορες φάσεις της εξέλιξής τους και την έντυπη αποτύπωσή τους σε διάφορα υλικά.

Διαβάστε περισσότερα

ispanikos_emfylios_1

Η κάλυψη του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου από τον Τύπο της εποχής

Διαρκώντας τρία χρόνια και καταλήγοντας στην επιβολή δικτατορίας, έπειτα από τη νίκη των εθνικιστών του, ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος υπήρξε ένας σπαραγμός που στοίχησε τον θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανών, με την χώρα να αναπνέει ξανά τον αέρα της Δημοκρατίας, το 1975, όταν πέθανε ο δικτάτορας Φρανθίσκο Φράνκο.

Διαβάστε περισσότερα

hiroshima_1

6 και 9 Αυγούστου 1945: Λάμψη και έκρηξη στις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Από τον Αύγουστο του 1945, η ανθρωπότητα μπήκε στην πυρηνική εποχή και, σήμερα, εβδομήντα πέντε χρόνια μετά, η ζωή συνεχίζει το διάβα της πάνω στα ερείπια του ολέθρου στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Διαβάστε περισσότερα

hashimoto_1

Τα όπλα των Αρχαίων Ελλήνων: Το δόρυ

Κατασκευασμένα από διάφορα υλικά και άκρως...θανάσιμα, τα όπλα των Αρχαίων Ελλήνων μπορούν να χωριστούν, ενδεικτικά, σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα επιθετικά και τα αμυντικά όπλα.

Διαβάστε περισσότερα

aztekoi_1

Αζτέκοι: οι «κύριοι» της Κοιλάδας με τη λαμπρή πολιτισμική κληρονομιά

Έχοντας αναπτυχθεί στην αμερικανική ήπειρο, πριν από τον ερχομό του Χριστόφορου Κολόμβου και τον αποικισμό των Ευρωπαίων, οι Αζτέκοι συγκαταλέγονται μαζί με τους Μάγιας και τους Ίνκας στους μεγαλύτερους και σημαντικότερους προκολομβιανούς πολιτισμούς.

Διαβάστε περισσότερα

agxemaxa_opla_1

Τα όπλα των Αρχαίων Ελλήνων: Τα Αγχέμαχα Όπλα

Αν και στα Νέα Ελληνικά ο όρος «ξίφος» είναι ευρύτερος και πολυσυλλεκτικός, στην αρχαιότητα τα αγχέμαχα όπλα διακρίνονταν στο ξίφος, στη μάχαιρα και στην κοπίδα, το όνομα της οποίας προερχόταν από το αιγυπτιακό παρόμοιο όπλο hps.

Διαβάστε περισσότερα

martyrika_xwria_1

«Τα ονόματά σας μένουνε, μα πόσο ματωμένα*...»: Αλησμόνητα «μαρτυρικά» χωριά της Ελλάδας

Δίστομο, Kαλάβρυτα και Κάνδανος είναι μερικά μόνο από τα «μαρτυρικά χωριά» στην Ελλάδα, τα οποία υπέστησαν τις γερμανικές και ιταλικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τα περισσότερα να αντιμετωπίζουν εκατοντάδες εκτελέσεις των κατοίκων τους και να καταστρέφονται ολοσχερώς.

Διαβάστε περισσότερα

aspida_1

Τα όπλα των Αρχαίων Ελλήνων: Η Ασπίδα

Με την μορφή και την κατασκευή της να αλλάζει από τόπο σε τόπο και από χρόνο σε χρόνο, η ασπίδα θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα αμυντικά όπλα, με μερικές από τις πιο γνωστές να είναι οι ξύλινες, οι σιδερένιες, οι δερμάτινες, οι ορειχάλκινες, οι ορθογώνιες, οι στρογγυλές, οι τριγωνικές κ.ά..

Διαβάστε περισσότερα

martyrikes_perioxes_1

«Του νέου αιώνα τη χολέρα,το φασισμό που καίει χωριά και χώρες πέρα ως πέρα*»: Αιματοβαμμένες περιοχές της Ελλάδας

Κλεισούρα, Παραμυθιά, Βλαχέρνα και Ανώγεια είναι μερικές μόνο από τις αιματοβαμμένες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες βάφτηκαν κόκκινες, έπειτα από τις εκατοντάδες εκτελέσεις που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα

synwmosia_pyritidas_1

Remember remember the 5th of November: Η 5η Νοεμβρίου και η Συνωμοσία της Πυρίτιδας

Η «Συνωμοσία της Πυρίτιδας», αν και ανάγεται ιστορικά στις αρχές του 17ου αιώνα εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι προσφιλές θέμα των ιστορικών συζητήσεων, αλλά και της ποπ κουλτούρας.

Διαβάστε περισσότερα

polytexneio_1a

Το «άγνωστο» Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης

Αν και στις μνήμες των περισσότερων ο αντιδικτατορικός αγώνας έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα γεγονότα στην Πολυτεχνική Σχολή της Αθήνας, αντίστοιχη αγωνιστική και αντιφασιστική δράση αναπτύχθηκε, μεταξύ άλλων πόλεων, και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι θάνατοι αντικαταστάθηκαν από τραυματισμούς, συλλήψεις, βασανιστήρια και εξορία.

Διαβάστε περισσότερα

royxa_1

Από τον στρατό στις…ντουλάπες μας - Ρούχα με ρίζες στον στρατό

Η επίδραση της στρατιωτικής ενδυμασίας στον χώρο της μόδας είναι κάτι παραπάνω από αυταπόδειχτη, αλλά και διαχρονική, με πολλούς κορυφαίους σχεδιαστές μόδας να εμπνέονται από τις στρατιωτικές στολές, με ενδεικτικότερα, ίσως, παραδείγματα τα κουμπιά από ορείχαλκο, τα χρυσά κορδόνια, τα γυαλιά αεροπόρων, τα σακάκια στρατιωτικού τύπου κ.τ.λ..

Διαβάστε περισσότερα

1821_a

200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Η επανάσταση στη Μακεδονία

Η ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε γεγονός, στρατιωτικό και πολιτικό, το οποίο επηρέασε δραματικά όλη τη Βαλκανική Χερσόνησο, με επαναστατικές κινήσεις που απέβλεπαν στην αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και την Επανάσταση στη Μακεδονία να αποτελεί κομβικό σημείο της ελληνικής Εθνεγερσίας.

Διαβάστε περισσότερα

1821_b

200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Οι Ελληνίδες στον Απελευθερωτικό Αγώνα

Επώνυμες και ανώνυμες γυναίκες διαδραμάτισαν καταλυτικής σημασίας ρόλο στον ελληνικό απελευθερωτικό Αγώνα, με τη συμβολή τους να είναι εξίσου σημαντική και πολύπλευρη με αυτή των αντρών, πλάι στους οποίους δεν δίστασαν να πολεμήσουν.

Διαβάστε περισσότερα

1821_c

200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Η ελληνική επανάσταση με τα μάτια ξένων καλλιτεχνών

Το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης προκάλεσε ένα κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο εξωτερικό, με πλήθος ξένων φιλελλήνων να συνδράμουν τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα. Γιατί, όμως, η Επανάσταση των Ελλήνων ευαισθητοποίησε σε τέτοιο βαθμό την παγκόσμια κοινή γνώμη;

Διαβάστε περισσότερα

ekhvola_opla_1

Τα όπλα των Αρχαίων Ελλήνων: Τα εκηβόλα όπλα

Κατασκευασμένα από δέρμα, σκοινί και άλλα υλικά, τα εκηβόλα όπλα συγκαταλέγονται στην κατηγορία των επιθετικών όπλων, τα οποία χρησιμοποιούνταν στις μάχες για να χτυπήσουν τον αντίπαλο από απόσταση.

Διαβάστε περισσότερα

giorth_ths_mhteras_1

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η μορφή της μητέρας μέσα από τα μάτια Ελλήνων λογοτεχνών

Από τον Γεώργιο Βιζυηνό ως τον Γεράσιμο Μαρκορά και από τον Γιάννη Ρίτσο ως το Νικηφόρο Βρεττάκο, υπήρξε μια κυρίαρχη μορφή στη λογοτεχνία, η οποία υμνήθηκε όσο καμιά άλλη. Αυτή της μητέρας, της μάνας, της μαμάς.

Διαβάστε περισσότερα

dday_1

D-Day: Η Επιχείρηση Overlord και η αρχή του τέλους της ναζιστικής κυριαρχίας

Η εισβολή στη Νορμανδία, γνωστή και ως Επιχείρηση Overlord ή D-Day, έγινε στο τέταρτο έτος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και είναι η διασημότερη D-Day του πολέμου. Πρόκειται για τη συμμαχική εισβολή, η οποία ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου 1944, με την ταυτόχρονη απόβαση των Αμερικανικών, Βρετανικών και Καναδικών δυνάμεων σε πέντε ξεχωριστές παραλίες, στη Νορμανδία της Γαλλίας και οδήγησε στην απελευθέρωση της Δ.Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα

mpampas_1

Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα: Ο αγαπημένος ήρωας ενός παιδιού

«[…]Το θεϊκό δικαίωμα των φτωχών πάνω στα υπάρχοντα των άλλων, τα μοναχικά βήματα του περαστικού που σου θυμίζουν όλη τη ζωή σου κι ο πατέρας μου πεθαμένος εδώ και τόσα χρόνια έρχεται κάθε βράδυ και με συμβουλεύει στον ύπνο μου... μα πατέρα του λέω, ξεχνάς ότι τώρα είμαστε συνομήλικοι; […]» (Τα μοναχικά βήματα του Τάσου Λειβαδίτη)

Διαβάστε περισσότερα

mpampas_1

Το «Μπλόκο της Κοκκινιάς»: 77 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα

Λίγες ώρες πριν να χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της απελευθέρωσης, τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής διέπραξαν άλλο ένα ειδεχθές έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού, το οποίο έχει μείνει καταγεγραμμένο στην ιστορία ως «Μπλόκο της Κοκκινιάς».

Διαβάστε περισσότερα

king_1

«Έχω ένα όνειρο»...

«Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του: Θεωρούμε ως αυταπόδεικτη αλήθεια, ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι».

Διαβάστε περισσότερα

wtc_1

11 Σεπτεμβρίου 2001: Όταν ο χρόνος «πάγωσε» στο Μανχάταν

Η ώρα ήταν 8:46 το πρωί, όταν ένα αεροσκάφος της American Airlines με 92 επιβάτες προσέκρουσε στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στην καρδιά της Νέας Υόρκης, οδηγώντας σε μια σειρά αλυσιδωτών τραγικών γεγονότων.

Διαβάστε περισσότερα

andronikos_1

Μανόλης Ανδρόνικος: ο Δάσκαλος, ο Αρχαιολόγος, ο Άνθρωπος

Ήταν Δεκέμβριος του 1977, όταν η Ελλάδα βρισκόταν για πολλές ημέρες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όλου του κόσμου, έπειτα από τις ανακαλύψεις του Καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου και της ομάδας του, που είχαν ανακαλύψει έναν ασύλητο μακεδονικό τάφο στη Βεργίνα.

Διαβάστε περισσότερα

wtc_1

Κορόιδο Μουσολίνι...

Από την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, παράλληλα με τις πολεμικές συγκρούσεις, ο πόλεμος της προπαγάνδας μεταξύ Αθήνας και Ρώμης ήταν σκληρός, με τις κυβερνήσεις Μεταξά και Μουσολίνι να κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν στο πεδίο των εντυπώσεων και να κρατήσουν υψηλό το φρόνημα λαού και στρατού.

Διαβάστε περισσότερα

polytexneio-1

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα από την πένα του διεθνούς Τύπου

Ήταν 3 τα ξημερώματα, όταν τα τανκς σπάσανε την πύλη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εισέβαλαν στον αύλειο χώρο, δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά συλλήψεων, βασανισμών και θανάτων. Όπως έγραψε και ο Βασίλης Ρώτας, «μέσα στης τέχνης το ιερό/ σκοτώνει η βία τα παιδιά/ που τραγουδούν τη Λευτεριά»

Διαβάστε περισσότερα

aww_1-1

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η δημοσιογραφική κάλυψή του

Οι πόλεμοι αποτελούσαν πάντα ένα προσφιλές είδος για ανάλυση και επεξήγηση και, ήδη από τα αρχαία χρόνια, ιστοριογράφοι, όπως λ.χ. ο Θουκυδίδης και ο Ηρόδοτος αναφέρονταν στις διάφορες πολεμικές συρράξεις που λάμβαναν χώρα ανάμεσα στους λαούς.

Διαβάστε περισσότερα

kleftes_1

Η συμβολή των κλεφτών και των αρματολών στην Επανάσταση του 1821

Η επί τέσσερις σχεδόν αιώνες οθωμανική καταπίεση δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ενός κύματος ανταρσίας, με τους υπόδουλους Έλληνες να οδηγούνται στους ορεινούς όγκους και τις δύσβατες περιοχές της γης τους, όπου δημιουργούσαν ένα είδος αυτόνομων κοινοτήτων και ζούσαν μια ιδιότυπη ελεύθερη ζωή.

Διαβάστε περισσότερα

titanikos_1

Τιτανικός: Η ιστορία του παραμυθένιου πλοίου που χάθηκε στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού

Από την κατασκευή του στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, μέχρι την ανακάλυψή του κάτω από παγωμένα νερά, ο Τιτανικός έχει αιχμαλωτίσει το κοινό, με αμέτρητες απόψεις, ερμηνείες και αναλύσεις της καταστροφής του να μετατρέπουν το πλοίο σε πολιτιστική εικόνα, αλλά και ένα θέμα για διάφορες ταινίες.

Διαβάστε περισσότερα

schidler_1

Όσκαρ Σίντλερ: Ο τυχοδιώκτης επιχειρηματίας που έσωσε χίλιους Εβραίους

Καταφέρνοντας να σώσει περισσότερους από χίλιους Εβραίους εργαζομένους του, ο Όσκαρ Σίντλερ κατάφερε να γίνει από μέλος του ναζιστικού κόμματος, ένα σύμβολο για τους Εβραίους.

Διαβάστε περισσότερα

schidler_1

Άλαν Τούρινγκ: Η μαθηματική διάνοια που «έσπασε» τον κωδικό «Enigma»

Μαθηματικός, κρυπτογράφος, θεωρητικός βιολόγος και «πατέρας» της επιστήμης των υπολογιστών, ο Βρετανός Άλαν Τούρινγκ ήταν ο ιδιοφυής επιστήμονας που κατάφερε να «σπάσει» τον μυστικό κωδικό των Γερμανών, με αποτέλεσμα να σωθούν περισσότερες από 14 εκατομμύρια ζωές, δίνοντας τη δυνατότητα στους Συμμάχους να κερδίσουν τη μάχη του Ατλαντικού, συντομεύοντας κατά δύο έτη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα

kortsak1

Γιάνους Κόρτσακ: «Τα παιδιά δεν τα διαπαιδαγωγείς μόνον εσύ, σε διαπαιδαγωγούν κι εκείνα»

Πρόδρομος της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών και της προώθησης θεμάτων που αφορούν την πλήρη ισότητά τους, ο Γιάνους Κόρτσακ απέδειξε ότι σε κάθε τόπο υπάρχουν άνθρωποι που ξεπερνούν τον εαυτό τους, θυσιάζοντας το «εγώ» για το «εμείς».

Διαβάστε περισσότερα

octavianus_1

Αύγουστος: ο πρώτος αυτοκράτορας των Ρωμαίων και ο «αυτοκρατορικός» μήνας του έτους

Η λατινική λέξη Αύγουστος (Augustus) σημαίνει «Σεβαστός», κι αυτός είναι ο τιμητικός τίτλος του Γάιου Ιούλιου Καίσαρα Οκταβιανού, του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα, του νεαρού που το 44 π.Χ. ορκίστηκε να εκδικηθεί τον θάνατο του θετού του πατέρα Ιουλίου Καίσαρα και το 30 π.Χ. ήταν ο πιο ισχυρός άνδρας του τότε γνωστού κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα

octavianus_1

1922-2022: H Σμύρνη μάνα καίγεται…

Η πυρπόληση και η καταστροφή της Σμύρνης αποτελεί ένα γεγονός που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο, με χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν και να ξεριζώνονται, ιδιοκτησίες να καταστρέφονται και περιουσίες να χάνονται.

Διαβάστε περισσότερα

octavianus_1

Μαρτίνος Λούθηρος: ο πρωτεργάτης της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης στην Ευρώπη

Ο Μαρτίνος Λούθηρος αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του δυτικού πολιτισμού στην τελευταία χιλιετία, καταλύτης της διαίρεσης των δυτικών Χριστιανών σε Εκκλησίες. Οι Προτεστάντες μελετητές τον θεωρούσαν ως τον γνήσιο εκφραστή της αυθεντικής χριστιανικής πίστης, ενώ οι Καθολικοί τον εκπρόσωπο της προσωπικής ανηθικότητας και της θεολογικής άγνοιας.

Διαβάστε περισσότερα

octavianus_1

17 Νοεμβρίου 1973: «Λαέ μας, βοήθα τα παιδιά, ο αγώνας για τη Λευτεριά»

Αθήνα, 1973. Τρεις τα ξημερώματα. Το τανκς γκρεμίζει την πύλη του Πολυτεχνείου, που βάφεται με αίμα, με τους φοιτητές να αποδεικνύουν ότι ξεκινά η αρχή του τέλους της δικτατορίας.

Διαβάστε περισσότερα