Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images
Η «Νύχτα των Κρυστάλλων» (Kristallnacht) oνομάστηκε έτσι εξ αιτίας των θρυμματισμένων γυαλιών που γέμισαν τους δρόμους της Γερμανίας και της Αυστρίας, μετά το βανδαλισμό και την καταστροφή εβραϊκών επιχειρήσεων, συναγωγών και σπιτιών τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938, με στόχο την εξόντωση των Εβραίων πολιτών των δυο χωρών.

Όλα ξεκίνησαν, ωστόσο, λίγο καιρό πριν, όταν μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία, το Τρίτο Ράιχ είχε θέσει σε εφαρμογή τις απολύσεις Γερμανοεβραίων από τις δουλειές τους και τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, εφαρμόζοντας πλήρη οικονομικό αποκλεισμό των εβραϊκών καταστημάτων, με παράλληλη την καταβολή «φόρου φυγής για όσους μεταναστεύουν από το Ράιχ».
Θρυαλλίδα των βιαιοπραγιών εναντίον των Εβραίων ήταν ο θάνατος του χαμηλόβαθμου Γερμανού διπλωμάτη Ερνστ φον Ρατ, στο Παρίσι, μετά από τη δολοφονική ενέργεια εναντίον του από τον Γερμανοεβραίο φοιτητή τον Χέρσελ Γκρίνσπαν, ο οποίος θέλησε να εκδικηθεί τους Ναζί για την απέλαση της οικογένειας του, μαζί με άλλους 17.000 Πολωνοεβραίους.
Θέτοντας στο κάδρο των ευθυνών όλη την εβραϊκή κοινότητα, το ναζιστικό καθεστώς εξαπέλυσε ένα σφοδρότατο κύμα αντισημιτικής βίας και παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν, για να φανεί ότι επρόκειτο για μια αυθόρμητη αντίδραση αγανακτισμένων πολιτών, κατέστη σαφές ότι η επιχείρηση είχε ενορχηστρωθεί από τις γερμανικές Αρχές και το Ναζιστικό κόμμα, υπό την καθοδήγηση του Ράινχαρντ Χάιντριχ.

Έτσι, τα μέλη παραστρατιωτικών ομάδων του Ναζιστικού κόμματος, των SS, των Ταγμάτων Εφόδου και της Χιτλερικής Νεολαίας, διατάχθηκαν να επιτεθούν στις εβραϊκές κοινότητες, καίγοντας εκατοντάδες συναγωγές και καταστρέφοντας εβραϊκά νεκροταφεία και σπίτια.
Οι βανδαλισμοί επιχειρήσεων που ανήκαν σε Εβραίους ήταν χιλιάδες, με πολλούς Εβραίους να βρίσκουν τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων και σε ό,τι επακολούθησε. Όπως εκτιμάται, ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων της μοιραίας εκείνης νύχτας ήταν 91 νεκροί.

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των Ναζί ξεκαθάρισαν στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική ότι θα πρέπει να αγνοήσουν τις επιθέσεις, με τις αστυνομικές δυνάμεις να μην κάνουν καμιά απολύτως κίνηση για να προστατέψουν τους Εβραίους και τις περιουσίες τους και την Πυροσβεστική να μην προχωρά στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Την επόμενη ημέρα, οι αρμόδιες Αρχές, κατόπιν διαταγών του ναζιστικού καθεστώτος, προχώρησαν στη σύλληψη περίπου 30.000 Γερμανοεβραίων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Νταχάου, το Μπούχενβαλντ και στο Ζάξενχαουζεν. Η μεταχείριση στα στρατόπεδα ήταν κτηνώδης, με αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού των συλληφθέντων, αν και οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών, με τον όρο ότι θα εγκατέλειπαν τη Γερμανία.

Εξίσου αποτρόπαια ήταν και τα γεγονότα στην Αυστρία, με περισσότερες από 94 συναγωγές και τόπους προσευχής της Βιέννης να υφίστανται μερική ή ολική καταστροφή, την ώρα που αρκετοί Εβραίοι υποβάλλονταν σε μαρτύρια και εξευτελισμούς.
Με άλλα λόγια, η «Νύχτα των Κρυστάλλων» αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο για τους Εβραίους της Γερμανίας, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε μέλλον για αυτούς στη ναζιστική Γερμανία. Κάτι που, δυστυχώς, λίγους μήνες αργότερα, άρχισε να επιβεβαιώνεται με ολέθριες συνέπειες.