Αλλοτινές Εποχές

Μπορεί τα χρόνια να περνάνε, αλλά όλοι μας μπορούμε να μάθουμε κάτι από το παρελθόν, από εκείνες τις εποχές που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί!

kexrimparenio_domatio

Κεχριμπαρένιο δωμάτιο, το όγδοο θαύμα του κόσμου

Κατασκευασμένο τέσσερις αιώνες πριν, το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο θεωρείται ένα από τα θαύματα του κόσμου, το οποίο έχει δημιουργήσει γύρω του ένα σύννεφο μύθων και θεωριών, για το ποια υπήρξε, τελικά, η τύχη του μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα

ksenodoxio_vienni

Ξενοδοχείο Βιέννη, ένα πολυτελές ξενοδοχείο

Το Ξενοδοχείο «Βιέννη», που βρισκόταν στην οδό Εγνατία, στην πλατεία Δημοκρατίας,θεωρούνταν ένα από τα καλύτερα και πολυτελέστερα ξενοδοχεία του μεσοπολέμου, τοοποίο φιλοξένησε πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες της εποχής, όπως λ.χ. ο ΒασίληςΤσιτσάνης και ο Μάρκος Βαμβακάρης. Επιπλέον, σύμφωνα με μαρτυρίες πουδιασώζονται ως σήμερα, το ξενοδοχείο αποτέλεσε πόλο έλξης πολιτικών, οι οποίοι τοεπέλεγαν ως χώρο προεκλογικών ομιλιών τους.

Διαβάστε περισσότερα

allotines_epoxes_vivliopolia

Βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης που πέρασαν στην ιστορία

Αποτελώντας κομμάτι ιστορίας της κάθε πόλης, τα βιβλιοπωλεία, εκτός από τόπος γνώσης και εμπορικών συναλλαγών, συνεπάγονται αναμνήσεις, νοσταλγία για όλους τους ανθρώπους που έστω και κάποια στιγμή της ζωής τους τα επισκέφτηκαν.

Διαβάστε περισσότερα

votana_kentriki

Εκεί που...κλείνει μια φυλακή

Λειτουργώντας άλλες ως μέσο σωφρονισμού και άλλες ως μέσο βασανιστηρίων, πολλές φυλακές της ελληνικής επικράτειας έχουν μετατραπεί, εδώ και χρόνια, σε σχολικές και ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και σε εκθεσιακούς χώρους, επιτρέποντας την ελεύθερη προσέλευση των πολιτών, χωρίς να φέρουν, πλέον, την παλιά τους «αίγλη».

Διαβάστε περισσότερα

vitamini_d_1

Ταξίδι πίσω στη «χρυσή» εποχή της Τρούμπας

Διεθνώς γνωστή στο παρελθόν για τα μπαρ και τους οίκους ανοχής, η Τρούμπα αποτελεί μέρος της συνοικίας της Τερψιθέας, στην περιοχή του Πειραιά.

Διαβάστε περισσότερα

mavri_dahlia1

Μαύρη Ντάλια: η ειδεχθής δολοφονία που συντάραξε τις Η.Π.Α.

Απασχολώντας την αστυνομία του Λος Άντζελες και τα αμερικάνικα Μ.Μ.Ε., η δολοφονία της Ελίζαμπεθ Σορτ, ευρύτερα γνωστής ως «Μαύρης Ντάλιας», έχει χαρακτηριστεί μια από τις φρικιαστικότερες δολοφονίες που διεπράχθησαν ποτέ.

Διαβάστε περισσότερα

mavri_dahlia1

Η δολοφονία - αίνιγμα του άνθρωπου του Σόμερτον

Παραμένοντας για σχεδόν εβδομήντα πέντε χρόνια ανεξιχνίαστη, η μυστηριώδης δολοφονία του νεκρού άνδρα με το διάσημο περσικό ποίημα, αποτελεί μέχρι και σήμερα αίνιγμα για όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

teddyboy1

«Είμαι τεντυ-μπόϋς»

Ο όρος τεντιμποϊσμός, κάνει την εμφάνιση του, τη δεκαετία του 1950. Λέξη ξενόφερτη ( teddy – boy), έμελλε να χαρακτηρίσει τους νέους της εποχής με παραβατική συμπεριφορά. Χαρακτηριστική πράξη, ενός «τέντι- μπόι» ήταν το γιαούρτωμα. Στην Ελλάδα στιγμάτισε, κυρίως, τα λαϊκά στρώματα.

Διαβάστε περισσότερα

tram_1

«Το τραμ το τελευταίο»...

Άρρηκτα συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης, το τραμ Θεσσαλονίκης αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες το πρώτο μέσο μαζικής μεταφοράς, προσφέροντας στους κατοίκους ασφαλείς μετακινήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

efimerida_kyriwn_1

Εφημερίδα Των Κυριών: Η πρώτη εφημερίδα για γυναίκες στην Ελλάδα

Απευθυνόμενη αποκλειστικά στις γυναίκες, σε μια εποχή που στερούνταν τη πρόσβαση σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, η «Εφημερίς των Κυριών» δημοσίευε ειδήσεις, εγχώριες και διεθνείς, οι οποίες αφορούσαν κατά βάση τις γυναίκες, καθώς και άρθρα γνώμης σχετικά με τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών στην καθημερινότητα και την εργασία, αλλά και τη γυναικεία χειραφέτηση.

Διαβάστε περισσότερα

prwtaprilia_1

Πρωταπριλιά: η ημέρα των...ψεμάτων μέσα από επτά διάσημες φάρσες

Το έθιμο με τα ψέματα της Πρωταπριλιάς έχει τις ρίζες του στην Ευρώπη, με διάφορες εκδοχές να υπάρχουν σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο γέννησής του, από τις οποίες επικρατέστερες είναι δύο.

Διαβάστε περισσότερα

prwtaprilia_1

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν … ένα επάγγελμα

Με το πέρασμα των χρόνων και τους ταχείς ρυθμούς της ζωής να μεταλλάσουν όχι μόνο την κοινωνία, αλλά και τον τρόπο παραγωγής πολλών προϊόντων, πολλά επαγγέλματα που κάποτε ήταν γνώριμα και απαραίτητα στον κόσμο, πλέον, έχουν εξαφανιστεί και έχουν αντικατασταθεί από άλλα, σύμφωνα με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

panagia1

Κοίμηση της Θεοτόκου: «Εσύ των Ουρανών η πλατυτέρα…»

Αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, η Κοίμηση της Θεοτόκου τιμάται και γιορτάζεται ποικιλοτρόπως σε όλες τις γωνιές της χώρας, ήδη από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης της χριστιανικής θρησκείας.

Διαβάστε περισσότερα

panagia1

Η μόδα του 20ου αιώνα: Από τον κορσέ στο grunge look

Η μόδα σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα γνώρισε διαφορετικά στυλ και επηρεάστηκε από διάφορα γεγονότα, με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να αναστέλλει προσωρινά την ευρεία ενδυματολογική δημιουργία, με τον Christian Dior, την Coco Chanel, τον Hubert de Givenchy, την Elsa Schiaparelli και τον Yves Saint Laurent να είναι μερικοί μόνο από τους σχεδιαστές, που άφησαν το στίγμα τους στον χώρο της μόδας.

Διαβάστε περισσότερα