Κάπου, Κάποιος, Κάποτε

Συμβάντα και πρόσωπα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με πληθώρα άρθρων, που συνέβησαν κάποτε, κάπου.

timeline_2020

Κάποτε, κάποιον Οκτώβρη

Ποια μέρα αυτοκτόνησε ο Βρούτος; Πότε λεηλατήθηκαν τα θερινά Ανάκτορα στην Κίνα; Πώς πέθανε η «αλεπού της Αιγύπτου»; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Οκτώβρη.

Διαβάστε περισσότερα

eikones_frikhs_1

Η παρουσία και η χρήση των βοτάνων από την Αρχαιότητα ως τον Μεσαίωνα

Πόλεμοι, φυσικές καταστροφές και θεομηνίες ήταν μερικά μόνο από τα γεγονότα που συντάραξαν τις πρώτες δυο δεκαετίες του 21ου αιώνα. Φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο κάλυψαν με τον φωτογραφικό τους φακό εικόνες που μέχρι και σήμερα προκαλούν συγκίνηση σε κάθε θεατή.

Διαβάστε περισσότερα

timeline_2020a

Κάποτε, κάποιον Νοέμβρη

Πότε έγινε η «Συνωμοσία της Πυρίτιδας»; Από ποιον ανακαλύφθηκε ο τάφος του Φιλίππου; Πώς τερματίστηκε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; Ποιος ήταν ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Νοέμβρη.

Διαβάστε περισσότερα

timeline_02

Κάποτε, κάποιον Δεκέμβρη

Ποια μέρα δολοφονήθηκε ο Ρασπούτιν; Πότε κάηκε η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Δεκέμβρη.

Διαβάστε περισσότερα

timeline_2021

Κάποτε, κάποιον Γενάρη

Ποια μέρα ιδρύθηκε η εφημερίδα Financial Times; Πότε ειπώθηκε η φράση «ο κύβος ερρίφθη»; Πού διεξήχθη ο πρώτος αγώνα της Formula 1; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Γενάρη.

Διαβάστε περισσότερα

28_proswpikothtes_1

Ποια ήταν τα τελευταία λόγια 28 ιστορικών προσωπικοτήτων

Τα τελευταία λόγια ενός ετοιμοθάνατου έχουν κάτι το μυστηριακό…Πόσο μάλλον, αν έχουμε να κάνουμε με ιστορικές προσωπικότητες, οι οποίες έχουν δώσει το στίγμα τους σε διάφορες χρονικές περιόδους.

Διαβάστε περισσότερα

timeline_2021a

Κάποτε, κάποιον Φλεβάρη

Πότε τυπώθηκε η Βίβλος των 42 γραμμών; Ποιος έληξε την Εικονομαχία; Πού κήρυξε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης την Ελληνική Επανάσταση; Πότε υπογράφτηκε η Συνθήκη της Γιάλτας; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Φλέβαρη.

Διαβάστε περισσότερα

timeline_2021b

Κάποτε, κάποιον Μάρτιο

Πότε έκανε πρεμιέρα η εμβληματική ταινία «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου; Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα; Πού πρωτοεμφανίστηκε η κούκλα Barbie; Πότε έγινε η φονική σφαγή στο Μάι Λάι; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Μάρτιο.

Διαβάστε περισσότερα

timeline_c

Κάποτε, κάποιον Απρίλιο

Πότε έγινε η διαρροή ραδιενέργειας στο Three Miles Island, πού έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες; Πόσοι σκοτώθηκαν στην τραγωδία του Χίλσμπορο; Γιατί δικάστηκαν ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Απρίλιο.

Διαβάστε περισσότερα

timeline_2021_a

Κάποτε, κάποιον Μάιο

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του Γιάννη Ρίτσου για τον «Επιτάφιο»; Πώς δημιουργήθηκε ο μύθος των Δροσουλιτών; Πώς πέθαναν ο Κλάιντ Μπάροου και η Μπόνι Πάρκερ; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Μάιο.

Διαβάστε περισσότερα

timeline_2021_aa

Κάποτε, κάποιον Ιούνιο

Πότε έκανε πρεμιέρα η εμβληματική ταινία «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου; Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα; Πού πρωτοεμφανίστηκε η κούκλα Barbie; Πότε έγινε η φονική σφαγή στο Μάι Λάι; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Μάρτιο.

Διαβάστε περισσότερα

timeline_ab

Κάποτε, κάποιον Ιούλιο

Πότε πυρπολήθηκε η Ρώμη; Ποιος ήταν ο νεότερος τενίστας που κέρδισε το Γουίμπλετον; Πώς πέθανε ο Ζαν Πωλ Μαρά; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Ιούλιο.

Διαβάστε περισσότερα

timeline_b

Κάποτε, κάποιον Αύγουστο

Πότε σκοτώθηκε η Πριγκίπισσα Νταϊάνα ; Πού έγινε η Μεγάλη Ληστεία του Τρένου; Πόσοι Ουγενότοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της «Νύχτας του Αγίου Βαρθολομέου»; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Αύγουστο.

Διαβάστε περισσότερα

timeline_e

Κάποτε, κάποιον Σεπτέμβρη

Πότε ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; Ποιος ανακάλυψε την πενικιλίνη; Πού καταγράφηκε το πρώτο software bug»; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

proswpikothtes_okt_1

Ο Οκτώβριος μέσα από 18 προσωπικότητες

Τζιουζέπε Βέρντι, Βιργίλιος, Μάργκαρετ Θάτσερ, Μανόλης Ανδρόνικος και Λεβ Γιασίν είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των τεχνών, των επιστημών, της πολιτικής και του αθλητισμού, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Οκτώβριο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

Διαβάστε περισσότερα

proswpikothtes_nov_1

Ο Νοέμβριος μέσα από σπουδαίες μορφές των Τεχνών και των Γραμμάτων

Σαλβατόρε Ανταμό, Εμμανουήλ Κριαράς, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Κλωντ Μονέ και Μαρία Φαραντούρη είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Νοέμβριο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

Διαβάστε περισσότερα

proswpikothtes_dec_1

Ο Δεκέμβριος μέσα από εμβληματικές μορφές των Γραμμάτων

Άλκη Ζέη, Πωλ Ελυάρ, Νικηφόρος Βρεττάκος και Σταν Λι είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Δεκέμβριο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

Διαβάστε περισσότερα

paroimies_1

Κάποιοι, κάπου, κάποτε είπαν… και σήμερα τα λέμε εμείς

Στον προφορικό, κυρίως, αλλά και στον γραπτό λόγο χρησιμοποιούμε ποικίλες εκφράσεις, για να δηλώσουμε πιο έντονα, παραστατικά, ειρωνικά, αυτό που πιστεύουμε, επιθυμούμε, υποστηρίζουμε, απευχόμαστε.

Διαβάστε περισσότερα

kapoy_kapoios_kapote_o_ianoyarios_mesa_apo_korfyfaia_morfes_twn_grammatwn

Ο Ιανουάριος μέσα από κορυφαίες μορφές των Γραμμάτων

Σταντάλ, Κωστής Παλαμάς, Ουμπέρτο Έκο και Ναζίμ Χικμέτ είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Ιανουάριο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

Διαβάστε περισσότερα

fraseis_1

Κάπου κάποτε τα έλεγαν και σήμερα...τα λέμε εμείς

Μπορεί να μας χωρίζουν πολλά χρόνια από τότε που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά, αλλά κάποιες φράσεις έχουν ενσωματωθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, αν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είχαν πρωτοειπωθεί δεν είναι πάντα ευρέως γνωστές. Πώς προέκυψε, λοιπόν, η φράση «μας κόστισε ο κούκος αηδόνι» και γιατί ο θρυλικός Καραϊσκάκης είχε πει «όταν θέλω γίνομαι διάβολος και όταν θέλω πάλι άγγελος»;

Διαβάστε περισσότερα

fraseis_1

Ο Φεβρουάριος μέσα από σπουδαίες μορφές των Γραμμάτων

Βικτώρ Ουγκώ, Διδώ Σωτηρίου, Τσαρλς Ντίκενς και Γιώργος Σουρής είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Φεβρουάριο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

Διαβάστε περισσότερα

ffraseis_1

Εκφράσεις διαχρονικές με τη δική τους ιστορία

Μπορεί να μας χωρίζουν πολλά χρόνια από τότε που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά, αλλά κάποιες φράσεις έχουν ενσωματωθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, αν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είχαν πρωτοειπωθεί δεν είναι πάντα ευρέως γνωστές. Πώς προέκυψε, λοιπόν, η φράση «μην είδατε τον Παναγή και πότε λέμε σε κάποιον «κάνε τουμπεκί»;

Διαβάστε περισσότερα

ffraseis_1

Ο Μάρτιος μέσα από σπουδαίες μορφές Ελλήνων λογοτεχνών

Βιτσέντζος Κορνάρος, Μανόλης Αναγνωστάκης, Γιώργος Σεφέρης και Κοσμάς Πολίτης είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Μάρτιο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

Διαβάστε περισσότερα

fraseis_mart_1

Από το 1821 στο 2022: Πέντε διαχρονικές φράσεις της καθημερινότητας

Μπορεί να μας χωρίζουν πολλά χρόνια από τότε που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά, αλλά κάποιες φράσεις έχουν ενσωματωθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, αν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είχαν πρωτοειπωθεί δεν είναι πάντα ευρέως γνωστές. Πώς προέκυψε, λοιπόν, η φράση «Αυτός χρωστάει της Μιχαλούς»; Ποιος είπε πρώτη φορά τη φράση «κρύβε λόγια»;

Διαβάστε περισσότερα

proswpikothtes_apr_2

Ο Απρίλιος μέσα από σπουδαίες μορφές ξένων λογοτεχνών

Σαρλότ Μπροντέ, Νικολάι Γκόγκολ, Σάμιουελ Μπέκετ και Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Απρίλιο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

Διαβάστε περισσότερα

proswpikothtes_apr_2

Φράσεις από τα Ευαγγέλια που όλοι χρησιμοποιούμε

Το Πάσχα, η Ανάσταση του Χριστού, αποτελεί τη σπουδαιότερη γιορτή του Χριστιανισμού, μια γιορτή που κατάγεται από την ομώνυμη εβραϊκή, κατά την οποία οι Εβραίοι γιόρταζαν την έξοδό τους από την Αίγυπτο, αφού η λέξη «Πάσχα» στα αραμαϊκά σημαίνει «πέρασμα». Οι Χριστιανοί, όμως, έδωσαν νέο περιεχόμενο στη λέξη και τη γιορτή λατρεύοντας το πέρασμα του Θεανθρώπου από τη γήινη ζωή, τον μαρτυρικό θάνατο και την Ανάστασή Του.

Διαβάστε περισσότερα

sygrafeis_may_1

Ο Μάιος μέσα από σπουδαίες μορφές Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών

Μποστ, Γιάννης Ρίτσος, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Ζωρζ Σαρρή είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Μάιο, και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

Διαβάστε περισσότερα

fraseis_maios_1

«Στων αμαρτωλών τη χώρα, το Μαγιόπουλο χιονίζει»

Ο Μάιος, ο τελευταίος μήνας της άνοιξης είναι ο μήνας της ανθοφορίας και της βλάστησης, για τον οποίο πολλές είναι οι δοξασίες και τα διαχρονικά έθιμα. Οι λαϊκές προλήψεις τον θέλουν «μαγεμένο» και γι’ αυτό στα παλιά χρόνια απέφευγαν αυτό τον μήνα να παντρεύονται ή να κάνουν σοβαρές εργασίες, για να μη είναι μαγεμένοι. Τον ονομάζουν Τριανταφυλλά, Λούλουδο, Κερασάρη και Πράσινο και την πρώτη μέρα του συνηθίζεται να κάνουμε λουλουδένια στεφάνια, που τα κρεμούμε στις εξώπορτες ή τα μπαλκόνια των σπιτιών μέχρι τις 24 Ιουνίου, όταν τα καίμε στις φωτιές του Άη Γιάννη του Προδρόμου.

Διαβάστε περισσότερα

june_syggrafeis_1

Ο Ιούνιος μέσα από σπουδαίες μορφές Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών

Μ. Καραγάτσης, Περλ Μπακ, Τζορτζ Όργουελ και Έριχ Μαρία Ρεμάρκ είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Ιούνιο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

Διαβάστε περισσότερα

fraseis_june_1

Φράσεις από την αρχαιότητα που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα

Μπορεί να μας χωρίζουν πολλά χρόνια από τότε που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά, αλλά κάποιες φράσεις έχουν ενσωματωθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, αν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είχαν πρωτοειπωθεί δεν είναι πάντα ευρέως γνωστές. Πώς προέκυψε, λοιπόν, η φράση «Άγεσθαι και φέρεσαι»; Ποιος είπε πρώτη φορά τη φράση «Μη μου τους κύκλους τάραττε»;

Διαβάστε περισσότερα

prosw_july_1

Ο Ιούλιος μέσα από σπουδαίες μορφές ξένων λογοτεχνών

Έρμαν Έσσε, Φραντς Κάφκα και Πάμπλο Νερούδα είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Ιούλιο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

Διαβάστε περισσότερα

prosw_july_1

Δήλιο Πρόβλημα: Ο διπλασιασμός του κύβου στην αρχαία Ελλάδα

Το Δήλιο πρόβλημα είναι μια φράση που συνηθίζεται να χρησιμοποιούμε όταν αντιμετωπίζουμε ανυπέρβλητα εμπόδια ή δυσεπίλυτα ζητήματα και έχει τη γέννησή της στην αρχαιότητα.

Διαβάστε περισσότερα

proswp_aug_1

Ο Αύγουστος μέσα από σπουδαίες μορφές Ελλήνων λογοτεχνών

Αντώνης Σαμαράκης, Δημήτρης Γληνός και Γιώργος Θεοτοκάς είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Αύγουστος και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

Διαβάστε περισσότερα

proswp_sept_1

Ο Αύγουστος μέσα από σπουδαίες μορφές Ελλήνων λογοτεχνών

Ανδρέας Εμπειρίκος, Αγκάθα Κρίστι και Λέων Τολστόι είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Σεπτέμβριο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

Διαβάστε περισσότερα

proswp_sept_1

3 Οκτωβρίου 1926: Εγκαινιάζεται η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι μια πόλη με μακραίωνη ιστορία, σημαντικό λιμάνι, συνδεδεμένη άμεσα με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Μια πόλη, πολυεθνική πολυπολιτισμική και πολύγλωσση, που η γεωγραφική θέση όπως και το λιμάνι της αποτέλεσαν, από την ίδρυσή της, σημαντικό σταθμό του εμπορίου και της οικονομίας ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Διαβάστε περισσότερα

proswp_sept_1

20 Νοεμβρίου 1945: Ξεκινά η Δίκη της Νυρεμβέργης

Η Δίκη της Νυρεμβέργης χαρακτηρίστηκε από τον Βρετανό δικαστή Νόρμαν Μπίρκετ ως η «μεγαλύτερη δίκη στην Ιστορία της Ανθρωπότητας», καθώς ήταν η πρώτη δίκη εναντίον των ναζιστικών θηριωδιών, που έθεσε τα θεμέλια του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου.

Διαβάστε περισσότερα