Ποια μέρα αυτοκτόνησε ο Βρούτος; Πότε λεηλατήθηκαν τα θερινά Ανάκτορα στην Κίνα; Πώς πέθανε η «αλεπού της Αιγύπτου»; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Οκτώβρη.
Πόλεμοι, φυσικές καταστροφές και θεομηνίες ήταν μερικά μόνο από τα γεγονότα που συντάραξαν τις πρώτες δυο δεκαετίες του 21ου αιώνα. Φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο κάλυψαν με τον φωτογραφικό τους φακό εικόνες που μέχρι και σήμερα προκαλούν συγκίνηση σε κάθε θεατή.
Πότε έγινε η «Συνωμοσία της Πυρίτιδας»; Από ποιον ανακαλύφθηκε ο τάφος του Φιλίππου; Πώς τερματίστηκε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; Ποιος ήταν ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Νοέμβρη.
Ποια μέρα δολοφονήθηκε ο Ρασπούτιν; Πότε κάηκε η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Δεκέμβρη.
Ποια μέρα ιδρύθηκε η εφημερίδα Financial Times; Πότε ειπώθηκε η φράση «ο κύβος ερρίφθη»; Πού διεξήχθη ο πρώτος αγώνα της Formula 1; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Γενάρη.
Τα τελευταία λόγια ενός ετοιμοθάνατου έχουν κάτι το μυστηριακό…Πόσο μάλλον, αν έχουμε να κάνουμε με ιστορικές προσωπικότητες, οι οποίες έχουν δώσει το στίγμα τους σε διάφορες χρονικές περιόδους.
Πότε τυπώθηκε η Βίβλος των 42 γραμμών; Ποιος έληξε την Εικονομαχία; Πού κήρυξε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης την Ελληνική Επανάσταση; Πότε υπογράφτηκε η Συνθήκη της Γιάλτας; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Φλέβαρη.
Πότε έκανε πρεμιέρα η εμβληματική ταινία «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου; Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα; Πού πρωτοεμφανίστηκε η κούκλα Barbie; Πότε έγινε η φονική σφαγή στο Μάι Λάι; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Μάρτιο.
Πότε έγινε η διαρροή ραδιενέργειας στο Three Miles Island, πού έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες; Πόσοι σκοτώθηκαν στην τραγωδία του Χίλσμπορο; Γιατί δικάστηκαν ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Απρίλιο.
Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του Γιάννη Ρίτσου για τον «Επιτάφιο»; Πώς δημιουργήθηκε ο μύθος των Δροσουλιτών; Πώς πέθαναν ο Κλάιντ Μπάροου και η Μπόνι Πάρκερ; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Μάιο.
Πότε έκανε πρεμιέρα η εμβληματική ταινία «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου; Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα; Πού πρωτοεμφανίστηκε η κούκλα Barbie; Πότε έγινε η φονική σφαγή στο Μάι Λάι; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Μάρτιο.
Πότε πυρπολήθηκε η Ρώμη; Ποιος ήταν ο νεότερος τενίστας που κέρδισε το Γουίμπλετον; Πώς πέθανε ο Ζαν Πωλ Μαρά; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Ιούλιο.
Πότε σκοτώθηκε η Πριγκίπισσα Νταϊάνα ; Πού έγινε η Μεγάλη Ληστεία του Τρένου; Πόσοι Ουγενότοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της «Νύχτας του Αγίου Βαρθολομέου»; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Αύγουστο.
Πότε ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; Ποιος ανακάλυψε την πενικιλίνη; Πού καταγράφηκε το πρώτο software bug»; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Σεπτέμβριο.
Τζιουζέπε Βέρντι, Βιργίλιος, Μάργκαρετ Θάτσερ, Μανόλης Ανδρόνικος και Λεβ Γιασίν είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των τεχνών, των επιστημών, της πολιτικής και του αθλητισμού, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Οκτώβριο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.
Σαλβατόρε Ανταμό, Εμμανουήλ Κριαράς, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Κλωντ Μονέ και Μαρία Φαραντούρη είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Νοέμβριο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.
Άλκη Ζέη, Πωλ Ελυάρ, Νικηφόρος Βρεττάκος και Σταν Λι είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Δεκέμβριο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.
Στον προφορικό, κυρίως, αλλά και στον γραπτό λόγο χρησιμοποιούμε ποικίλες εκφράσεις, για να δηλώσουμε πιο έντονα, παραστατικά, ειρωνικά, αυτό που πιστεύουμε, επιθυμούμε, υποστηρίζουμε, απευχόμαστε.
Σταντάλ, Κωστής Παλαμάς, Ουμπέρτο Έκο και Ναζίμ Χικμέτ είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Ιανουάριο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.
Μπορεί να μας χωρίζουν πολλά χρόνια από τότε που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά, αλλά κάποιες φράσεις έχουν ενσωματωθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, αν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είχαν πρωτοειπωθεί δεν είναι πάντα ευρέως γνωστές. Πώς προέκυψε, λοιπόν, η φράση «μας κόστισε ο κούκος αηδόνι» και γιατί ο θρυλικός Καραϊσκάκης είχε πει «όταν θέλω γίνομαι διάβολος και όταν θέλω πάλι άγγελος»;
Βικτώρ Ουγκώ, Διδώ Σωτηρίου, Τσαρλς Ντίκενς και Γιώργος Σουρής είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Φεβρουάριο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.
Μπορεί να μας χωρίζουν πολλά χρόνια από τότε που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά, αλλά κάποιες φράσεις έχουν ενσωματωθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, αν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είχαν πρωτοειπωθεί δεν είναι πάντα ευρέως γνωστές. Πώς προέκυψε, λοιπόν, η φράση «μην είδατε τον Παναγή και πότε λέμε σε κάποιον «κάνε τουμπεκί»;
Βιτσέντζος Κορνάρος, Μανόλης Αναγνωστάκης, Γιώργος Σεφέρης και Κοσμάς Πολίτης είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Μάρτιο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.
Μπορεί να μας χωρίζουν πολλά χρόνια από τότε που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά, αλλά κάποιες φράσεις έχουν ενσωματωθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, αν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είχαν πρωτοειπωθεί δεν είναι πάντα ευρέως γνωστές. Πώς προέκυψε, λοιπόν, η φράση «Αυτός χρωστάει της Μιχαλούς»; Ποιος είπε πρώτη φορά τη φράση «κρύβε λόγια»;
Σαρλότ Μπροντέ, Νικολάι Γκόγκολ, Σάμιουελ Μπέκετ και Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Απρίλιο και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.
Το Πάσχα, η Ανάσταση του Χριστού, αποτελεί τη σπουδαιότερη γιορτή του Χριστιανισμού, μια γιορτή που κατάγεται από την ομώνυμη εβραϊκή, κατά την οποία οι Εβραίοι γιόρταζαν την έξοδό τους από την Αίγυπτο, αφού η λέξη «Πάσχα» στα αραμαϊκά σημαίνει «πέρασμα». Οι Χριστιανοί, όμως, έδωσαν νέο περιεχόμενο στη λέξη και τη γιορτή λατρεύοντας το πέρασμα του Θεανθρώπου από τη γήινη ζωή, τον μαρτυρικό θάνατο και την Ανάστασή Του.
Μποστ, Γιάννης Ρίτσος, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Ζωρζ Σαρρή είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι των Γραμμάτων, οι οποίοι γεννήθηκαν, κάποτε, κάποιον Μάιο, και χάραξαν τη δική τους πορεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.
Ο Μάιος, ο τελευταίος μήνας της άνοιξης είναι ο μήνας της ανθοφορίας και της βλάστησης, για τον οποίο πολλές είναι οι δοξασίες και τα διαχρονικά έθιμα. Οι λαϊκές προλήψεις τον θέλουν «μαγεμένο» και γι’ αυτό στα παλιά χρόνια απέφευγαν αυτό τον μήνα να παντρεύονται ή να κάνουν σοβαρές εργασίες, για να μη είναι μαγεμένοι. Τον ονομάζουν Τριανταφυλλά, Λούλουδο, Κερασάρη και Πράσινο και την πρώτη μέρα του συνηθίζεται να κάνουμε λουλουδένια στεφάνια, που τα κρεμούμε στις εξώπορτες ή τα μπαλκόνια των σπιτιών μέχρι τις 24 Ιουνίου, όταν τα καίμε στις φωτιές του Άη Γιάννη του Προδρόμου.