Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών,
δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία. - Κικέρωνας

Πότε έγινε η «Συνωμοσία της Πυρίτιδας»; Από ποιον ανακαλύφθηκε ο τάφος του Φιλίππου; Πώς τερματίστηκε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; Ποιος ήταν ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Νοέμβρη.

1755

Την 1η Νοεμβρίου η Λισαβόνα καταστρέφεται από έναν σεισμό, τον οποίον διαδέχθηκε ένα τσουνάμι και μια πύρινη θύελλα. Υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους εκατό χιλιάδες άτομα.

1967

Στις 2 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» η πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην Ελλάδα.

1957

Στις 3 Νοεμβρίου εκτοξεύεται το διαστημικό σκάφος Σπούτνικ 2, «επανδρωμένο» με τη σκυλίτσα Λάικα, το πρώτο ζώο που τέθηκε σε τροχιά στο διάστημα. Η Λάικα, δεν επέστρεψε ποτέ στη Γη.

1922

Στις 4 Νοεμβρίου ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακαλύπτει τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων.

1605

Στις 5 Νοεμβρίου Καθολικοί με επικεφαλής τον Γκάι Φοκς προσπαθούν να ανατινάξουν το βρετανικό κοινοβούλιο και να σκοτώσουν τον βασιλιά Ιάκωβο Α’ και όλα τα στελέχη του (Συνωμοσία της Πυρίτιδας).

1964

Στις 6 Νοεμβρίου με απόφαση της Βουλής τερματίζεται το μετεμφυλιακό καθεστώς και καταργούνται: το περιβόητο Γ’ Ψήφισμα, οι εξορίες και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

1917

Στις 7 Νοεμβρίου οι Μπολσεβίκοι με επικεφαλής τον Λένιν καταλαμβάνουν την εξουσία στη Ρωσία, ανατρέποντας το τσαρικό καθεστώς.

1977

Στις 8 Νοεμβρίου ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππου Β΄ στη Βεργίνα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.

1938

Στις 9 Νοεμβρίου οι Ναζί πραγματοποιούν το πρώτο μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων, που είναι γνωστή ως Νύχτα των Κρυστάλλων. Πήρε το όνομά της από τα θραύσματα γυαλιών από τα σπασμένα τζάμια των συναγωγών, των σπιτιών και των εβραϊκών επιχειρήσεων που λεηλατήθηκαν και θύμιζαν κρύσταλλα σκορπισμένα στους δρόμους. Υπολογίζεται πως, εκτός από τις υλικές καταστροφές, εκατοντάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν εκείνη τη νύχτα και χιλιάδες οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1444

Στις 10 Νοεμβρίου ο σουλτάνος Μουράτ Β’ συντρίβει τις ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις Πολωνών και Ούγγρων (Μάχη της Βάρνας). Αυτή είναι και η τελευταία απόπειρα ενωμένης βοηθείας χριστιανικών κρατών προς την Κωνσταντινούπολη.

1918

Στις 11 Νοεμβρίου με την Ανακωχή της Κομπιέν λήγει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

333 π.Χ.

Στις 12 Νοεμβρίου τα μακεδονικά στρατεύματα του Μ. Αλεξάνδρου συνθλίβουν τους Πέρσες του Δαρείου Γ΄ στην μάχη της Ισσούς.

1887

Στις 13 Νοεμβρίου περίπου δέκα χιλιάδες άτομα διαδηλώνουν για τη βρετανική καταπίεση στην Ιρλανδία. Η διαδήλωση πνίγεται στο αίμα από την αστυνομία και θα μείνει γνωστή στην ιστορία ως Ματωμένη Κυριακή.

1973

Στις 14 Νοεμβρίου αρχίζουν στο Πολυτεχνείο οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, με την αστυνομία να περικυκλώνει το κτίριο. Το ίδιο βράδυ συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνεται η κατάληψη.

1922

Στις 15 Νοεμβρίου το έκτακτο στρατοδικείο εκδίδει την απόφαση εκτέλεσης των έξι πρωταίτιων για την αποτυχία της Μικρασιατικής Καταστροφής.

1532

Στις 16 Νοεμβρίου ισπανός κονκισταδόρ Φρανθίσκο Πιθάρο συλλαμβάνει τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταχουάλπα και καταλύει την αυτοκρατορία.

1973

Στις 17 Νοεμβρίου η χούντα καταστέλλει την εξέγερση του Πολυτεχνείου με την εισβολή ενός τεθωρακισμένου άρματος από την κεντρική πύλη της σχολής. Οι νεκροί και οι συλληφθέντες είναι πολλοί και οι τραυματίες εκατοντάδες. Έτσι ξεκινάει και η αρχή του τέλους της επταετούς δικτατορίας.

1976

Στις 18 Νοεμβρίου καταλύτεται, έπειτα από τριάντα επτά χρόνια, η δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.

1703

Στις 19 Νοεμβρίου πεθαίνει στις φυλακές της Βαστίλης ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα, η ζωή του οποίου απασχόλησε το έργο του Βολταίρου και του Δουμά. Η πραγματική του ταυτότητα παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη.

1945

Στις 20 Νοεμβρίου αρχίζει η Δίκη της Νυρεμβέργης, με είκοσι τέσσερις Ναζί να κάθονται στο εδώλιο για εγκλήματα πολέμου.

1877

Στις 21 Νοεμβρίου ο Aμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον ανακοινώνει τη δημιουργία του φωνόγραφου, τον οποίο ονομάζει «Ομιλούσα Μηχανή».

1963

Στις 22 Νοεμβρίου ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δολοφονείται από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ εν τω μέσω αυτοκινητοπομπής στο Ντάλας.

1981

Στις 23 Νοεμβρίου καταργείται στα ελληνικά σχολεία το πολυτονικό σύστημα και καθιερώνεται το μονοτονικό.

1974

Στις 24 Νοεμβρίου το Κογκρέσο προβαίνει στην καταδίκη δέκα καλλιτεχνών του Χόλιγουντ, οι οποίοι αρνούνται να συνεργαστούν με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι και να καταδώσουν συναδέλφους. Έτσι ξεκινάει το «κυνήγι μαγισσών» που θα συνεχιστεί για σχεδόν δυο δεκαετίες.

1942

Στις 25 Νοεμβρίου διεξάγεται η μάχη του Γοργοποτάμου. Αντιστασιακοί του Ε.Δ.Ε.Σ. και του Ε.Λ.Α.Σ., υπό τον συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, ανατινάζουν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου.

1812

Στις 26 Νοεμβρίου ξεκινά στη Ρωσία η μάχη της Μπερεζίνα, που θα καταλήξει σε πανωλεθρία των γάλλων εισβολέων του Ναπολέοντα.

1895

Στις 27 Νοεμβρίου θεσμοθετούνται τα επιστημονικά βραβεία Νόμπελ.

1943

Στις 28 Νοεμβρίου συγκαλείται η Διάσκεψη της Τεχεράνης, μεταξύ του Στάλιν, του Ρούσβελτ και του Τσόρτσιλ, οπότε και αποφασίζεται η επίθεση στη Νορμανδία για τον Μάιο του 1944.

1899

Στις 29 Νοεμβρίου ο Ελβετός επιχειρηματίας Χανς Γκάμπερ και άλλα έντεκα άτομα ιδρύουν την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα, μια από τις παλαιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης.

1938

Στις 30 Νοεμβρίου η Τοσκάνη γίνεται η πρώτη πόλη στην οποία καταργείται η θανατική ποινή.