Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images
δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία. - Κικέρωνας
Πότε έγινε η διαρροή ραδιενέργειας στο Three Miles Island, πού έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες; Πόσοι σκοτώθηκαν στην τραγωδία του Χίλσμπορο; Γιατί δικάστηκαν ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Απρίλιο.
Την 1η Απριλίου ο δημοσιογράφος του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι πραγματοποιεί μια άκρως επιτυχημένη φάρσα: παρουσιάζει ένα οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία, μια φάρσα η οποία έγινε άκρως πιστευτή , με τους ακροατές να «σπάνε» το τηλεφωνικό κέντρο του BBC, ζητώντας συμβουλές για το πώς μπορούσαν να καλλιεργήσουν μακαρόνια!
Στις 2 Απριλίου περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι στις Η.Π.Α. εκκενώνουν τα σπίτια τους, μετά τη διαρροή ραδιενέργειας, που σημειώθηκε στον Πυρηνικό σταθμό του Three Miles Island..
Στις 3 Απριλίου ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός οδηγούνται σε δίκη, με την κατηγορία της διάδοσης ανατρεπτικών ιδεών, καθώς και οι δυο ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία. Η δικαστική απόφαση είναι, τελικά, αθωωτική και για τους δυο κατηγορούμενους.
Στις 4 Απριλίου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ενώ βρίσκεται στο μπαλκόνι του μοτέλ που έμενε στο Μέμφις, δολοφονείται από τον Τζέημς Ερλ Ρέυ.
Στις 5 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου 270 κάτοικοι της Κλεισούρας εκτελούνται ως αντίποινα από τους Γερμανούς.
Στις 6 Απριλίου ξεκινούν οι πρώτοι σύγχρονοι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, έπειτα από την απαγόρευση που είχε τεθεί από τον Θεοδόσιο Α’ .
Στις 7 Απριλίου ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με γνώμονα την προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής σε όλο τον κόσμο.
Στις 8 Απριλίου εγκαινιάζεται στο Λονδίνο ο νέος καθεδρικός ναός του Γουίντσεστερ.
Στις 9 Απριλίου θανατώνεται δια απαγχονισμού, λίγο πριν εκπνεύσει ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος, το τελευταίο θύμα του Ναζισμού, ο Γερμανός πάστορας Ντίτριχ Μπονχέφερ, ο οποίος εναντιωνόταν στις αντισημιτικές αρχές των Ναζιστών.
Στις 10 Απριλίου ο Τιτανικός, ξεκινώντας από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας, πραγματοποιεί το πρώτο και μοναδικό του ταξίδι.
Στις 11 Απριλίου καθιερώνεται στα ελληνικά σχολεία η διδασκαλία της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Στις 12 Απριλίου ο Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1» στο διάστημα και μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Στις 13 Απριλίου ο Σίντνεϊ Πουατιέ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που κερδίζει το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την εμφάνισή του στην ταινία «Lilies of the Field».
Στις 14 Απριλίου ο Τζον Γουίλκς Μπουθ πυροβολεί τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, στο Θέατρο Φορντ της Ουάσινγκτον, με τον Λίνκολν να πεθαίνει την επομένη.
Στις 15 Απριλίου λίγο πριν από την έναρξη του ημιτελικού για το Κύπελλο Αγγλίας, μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ, ο συνωστισμός που δημιουργείται, λόγω της παρουσίας υπεραρίθμων θεατών σε εξέδρα του γηπέδου, προκαλεί τον θάνατο 96 οπαδών της Λίβερπουλ και τον τραυματισμό άλλων 250 ατόμων. Το περιστατικό έχει μείνει γνωστό ως τραγωδία του Χίλσμπορο.
Στις 16 Απριλίου στους Δελφούς ανακαλύπτεται το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.
Στις 17 Απριλίου ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το τραγούδι «Τα Παιδιά του Πειραιά», που ακουγόταν στην ταινία Ποτέ την Κυριακή του Ζιλ Ντασέν.
Στις 18 Απριλίου Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (Ε.Κ.Α.Χ.), που θα αποτελέσει προπομπό της Ε.Ο.Κ. (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) και της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκής Ένωσης) .
Στις 19 Απριλίου ξεσπά η εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας στην Πολωνία, μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στο γκέτο, με στόχο να πάρουν τους εναπομείναντες Εβραίους..
Στις 20 Απριλίου ιδρύεται ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.).
Στις 21 Απριλίου λίγες μέρες πριν τις εκλογές, πραγματοποιείται στρατιωτικό πραξικόπημα και εγκαθιδρύεται στην Ελλάδα η Χούντα, η οποία θα διαρκέσει για επτά χρόνια.
Στις 22 Απριλίου τραυματίζεται κατά τη διάρκεια μιας μικροσυμπλοκής ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κοντά στην Ακρόπολη, όπου και στρατοπέδευε, καταλήγοντας να πεθάνει μία ημέρα αργότερα, ανήμερα της εορτής του.
Στις 23 Απριλίου υιοθετείται ο νόμος για την καθαρότητα της μπύρας («Reinheitsgebot») από τους Γερμανούς ζυθοποιούς, σύμφωνα με τον οποίον τα συστατικά της μπύρας είναι: το νερό, το κριθάρι και ο λυκίσκος..
Στις 24 Απριλίου σηματοδοτείται η έναρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με τη σύλληψη 250 Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της αρμενικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη.
Στις 25 Απριλίου ο Φράνσις Κρικ και ο Τζέιμς Γουάτσον δημοσιεύουν τη Μοριακή Δομή των Νουκλεϊκών Οξέων, όπου περιγράφουν τη δομή του διπλού έλικα του DNA, ανακάλυψη για την οποία θα τιμηθούν με βραβείο Νόμπελ το 1962.
Στις 26 Απριλίου κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, οι Γερμανοί βομβαρδίζουν την πόλη Γκουέρνικα/Γκερνίκα.
Στις 27 Απριλίου ξεκινάει, με την έλευση των γερμανικών στρατευμάτων, η Κατοχή στην Ελλάδα.
Στις 28 Απριλίου οργανώνεται από τον Φλέτσερ Κρίστιαν η ανταρσία του Μπάουντι κατά του κυβερνήτη του πλοίου Γουίλιαμ Μπλάι, κατά την οποία οι ναύτες του πλοίου, επηρεασμένοι από την ειδυλλιακή ζωή των τροπικών νησιών στον Ειρηνικό ωκεανό, υποχρεώνουν του κυβερνήτη Μπλάι και όσους του είναι πιστοί να εγκαταλείψουν το πλοίο.
Στις 29 Απριλίου ο Σουηδός μηχανικός Γκίντιον Σούντμπακ κατασκευάζει και κατοχυρώνει την πατέντα για το φερμουάρ.
Στις 30 Απριλίου ο Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός εκδίδει διάταγμα, με το οποίο η χριστιανική θρησκεία αναγνωρίζεται επίσημα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, βάζοντας, έτσι, ένα τέλος στις διώξεις των χριστιανών.