Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών,
δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία. - Κικέρωνας

Ποια μέρα ιδρύθηκε η εφημερίδα Financial Times; Πότε ειπώθηκε η φράση «ο κύβος ερρίφθη»; Πού διεξήχθη ο πρώτος αγώνα της Formula 1; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Γενάρη.

45 π.Χ.

Την 1η Ιανουαρίου ο Ιούλιος Καίσαρας εισάγει το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο καθιερώνει την 1η Ιανουαρίου ως την πρώτη μέρα του έτους.

1947

Στις 2 Ιανουαρίου o Μαχάτμα Γκάντι αρχίζει την ειρηνική του πορεία για την απελευθέρωση της Ινδίας από τη βρετανική κυριαρχία.

1521

Στις 3 Ιανουαρίου ο Μαρτίνος Λούθηρος αφορίζεται με την παπική βούλα του Πάπα Λέοντος Ι΄.

1884

Στις 4 Ιανουαρίου ιδρύεται η Φαβιανή Εταιρία στο Λονδίνο, το βρετανικό κίνημα διανοουμένων με σοσιαλιστικές αποχρώσεις και προπομπός του Εργατικού Κόμματος.

1913

Στις 5 Ιανουαρίου ξεκινάει η Ναυμαχία της Λήμνου, ανάμεσα στον ελληνικό και τον οθωμανικό στόλο.

1851

Στις 6 Ιανουαρίου ο Λεόν Φουκό αποδεικνύει, πειραματικά, την περιστροφή της Γης, με την αρωγή ενός εκκρεμούς, που έμεινε γνωστό ως «εκκρεμές του Φουκό».

1931

Στις 7 Ιανουαρίου ξεκινούν οι έρευνες για τη δολοφονία του μεγαλοεργολάβου Δημήτρη Αθανασόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε από την πεθερά του και τον ανιψιό της, με τη βοήθεια της γυναίκας του και της υπηρέτριας του σπιτιού. Οι δράστες τεμάχισαν το πτώμα, το έκαναν δέματα και το πέταξαν στον Ιλισό. Το έγκλημα έμεινε γνωστό από τον Τύπο της εποχής ως «το έγκλημα του αιώνα», ενώ η υπόθεση οδήγησε στην κυκλοφορία του τραγουδιού «Κακούργα Πεθερά».

1991

Στις 8 Ιανουαρίου ο εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας δολοφονείται από τον Ιωάννη Καλαμπόκα, πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο, κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων.

1888

Στις 9 Ιανουαρίου ιδρύεται η οικονομική εφημερίδα Financial Times.

49 π.Χ.

Στις 10 Ιανουαρίου ο Ιούλιος Καίσαρας διαβαίνει με το στρατό του τον ποταμό Ρουβίκωνα, σηματοδοτώντας την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, με τη φράση alea jacta est(= ο κύβος ερρίφθη) να μένει στην ιστορία.

532

Στις 11 Ιανουαρίου ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη η Στάση του Νίκα.

1896

Στις 12 Ιανουαρίου πραγματοποιείται στο Σικάγο η πρώτη ακτινοθεραπεία με ακτίνες Χ για τη θεραπεία του καρκίνου.

1822

Στις 13 Ιανουαρίου η Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνει τη γαλανόλευκη σημαία ως σύμβολο των επαναστατημένων Ελλήνων.

1973

Στις 14 Ιανουαρίου μεταδίδεται ζωντάνα στην τηλεόραση η συναυλία του Έλβις Πρίσλεϊ «Aloha from Hawaii» και κάνει ρεκόρ τηλεθέασης.

1919

Στις 15 Ιανουαρίου στη Γερμανία βασανίζονται και δολοφονούνται από τα Φράικορπς οι επαναστάτες Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ.

27 π.Χ.

Στις 16 Ιανουαρίου ο Οκταβιανός λαμβάνει τον τίτλο του Αυτοκράτορα, σηματοδοτώντας, έτσι, την αρχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1945

Στις 17 Ιανουαρίου αρχίζει εκκένωση του Άουσβιτς, καθώς πλησιάζουν οι σοβιετικές δυνάμεις.

1953

Στις 18 Ιανουαρίου διεξάγεται ο πρώτος αγώνα της Formula 1, στο Μπουένος Άιρες.

1947

Στις 19 Ιανουαρίου βυθίζεται το ατμόπλοιο «Χειμάρρα», μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 400 άτομα.

1942

Στις 20 Ιανουαρίου αποφασίζεται από τους Ναζί η εφαρμογή της «τελικής λύσης», ενός σχεδίου που είχε ως στόχο την εξολόθρευση όλων των Εβραίων της Ευρώπης.

1903

Στις 21 Ιανουαρίου ο διάσημος μάγος Χάρι Χουντίνι «εξαφανίζεται» μέσα από αστυνομικό τμήμα του Άμστερνταμ.

1506

Στις 22 Ιανουαρίου ιδρύεται η Ελβετική Φρουρά, το σώμα που προστατεύει τον Πάπα και το Κολέγιο των Kαρδιναλίων.

1556

Στις 23 Ιανουαρίου η επαρχία Σααντζί της Κίνας πλήττεται από έναν σφοδρότατο σεισμό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 830.000 άνθρωποι.

1905

Στις 24 Ιανουαρίου διατάσσεται η κατάσχεση των εντύπων με τη μετάφραση της Καινής Διαθήκης στη Δημοτική.

1836

Στις 25 Ιανουαρίου θεμελιώνεται το κτίριο των Ανακτόρων στο λόφο της Mπουμπουνίστρας, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Γκέρτνερ, που αποτελεί το σημερινό κτίριο της Βουλής.

1564

Στις 26 Ιανουαρίου η Σύνοδος του Τρέντο θεσπίζει τη διάκριση ανάμεσα σε Ρωμαιοκαθολικισμό και Προτεσταντισμό. .

1302

Στις 27 Ιανουαρίου ο ποιητής Ντάντε Αλιγκέρι εξορίζεται από τη Φλωρεντία.

1961

Στις 28 Ιανουαρίου ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος φέρνει στο φως το ανάκτορο της Βεργίνας.

1845

Στις 29 Ιανουαρίου δημοσιεύεται το ποίημα «Το Κοράκι» του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

1889

Στις 30 Ιανουαρίου στο Μάγιερλινγκ ανακαλύπτονται τα πτώματα του αρχιδούκα Ροδόλφου, γιου της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας και διαδόχου του αυστροουγγρικού θρόνου, και της νεαρής ερωμένης του, βαρώνης Μαρίας Βετσέρα. Ο λόγος του θανάτου τους παραμένει μέχρι σήμερα μυστήριο, αν και, όπως πιστεύεται από τους ιστορικούς, πρόκειται για μια καθαρά πολιτική δολοφονία.

1958

Στις 31 Ιανουαρίου εκτοξεύεται ο Explorer, ο πρώτος αμερικανικός δορυφόρος, τέσσερις μήνες μετά την εκτόξευση του σοβιετικού Σπούτνικ 1.