Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών,
δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία. - Κικέρωνας

Ποια μέρα αυτοκτόνησε ο Βρούτος; Πότε λεηλατήθηκαν τα θερινά Ανάκτορα στην Κίνα; Πώς πέθανε η «αλεπού της Αιγύπτου»; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Οκτώβρη.

331 π.Χ.

Την 1η Οκτωβρίου ο Μέγας Αλέξανδρος νικά τον Δαρείο Γ΄ της Περσίας στη μάχη των Γαυγαμήλων.

1187

Στις 2 Οκτωβρίου ο Σαλαντίν, ιδρυτής της δυναστείας των Αγιουβιδών, καταλαμβάνει την Ιερουσαλήμ, έπειτα από ογδόντα οκτώ χρόνια κυριαρχίας των Σταυροφόρων.

42 π.Χ.

Στις 3 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στους Φιλίππους της Καβάλας η πρώτη μάχη ανάμεσα στους δολοφόνους του Ιουλίου Καίσαρα και του διδύμου, Οκταβιανός – Μάρκος Αντώνιος, γνωστή και ως μάχη των Φιλίππων, που καταλήγει στη συντριβή των πρώτων.

610

Στις 4 Οκτωβρίου ο Φλάβιος Ηράκλειος αποβιβάζεται στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον τότε Βυζαντινό αυτοκράτορα Φωκά. Θα παραμείνει στον αυτοκρατορικό θώκο ως το 641.

1968

Στις 5 Οκτωβρίου ξεκινούν οι αναταραχές στην Βόρεια Ιρλανδία, γνωστές στα ιρλανδικά ως Na Trioblóidí, έπειτα από την επίθεση αστυνομικών εναντίον διαδηλωτών πολιτικών δικαιωμάτων στο Ντέρι, που θα διαρκέσουν σχεδόν τριάντα χρόνια.

2004

Στις 6 Οκτωβρίου μια ομάδα αρχαιολόγων από την Ιαπωνία και τη Μογγολία ανακοινώνουν πως ανακάλυψαν το παλάτι του Τζένγκις Χαν, του ιδρυτή της αυτοκρατορίας των Μογγόλων, και του παρακείμενου τάφου του.

1944

Στις 7 Οκτωβρίου οι φυλακισμένοι στο στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπιρκενάου, κατά τη διάρκεια της εξέγερσής τους, καίνε τα κρεματόρια. Παρόλα αυτά, τελικά τα SS ξαναπήραν τον έλεγχο και εκτέλεσαν όσους δεν κατάφεραν να διαφύγουν.

1944

Στις 8 Οκτωβρίου μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας του Φριτς Σούμπερτ εκτελούν τους κατοίκους του Καλλικράτη Χανίων και λεηλατούν το χωριό.

1967

Στις 9 Οκτωβρίου, κοντά στο χωριό Λα Ιγκέρα, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ξεψυχά, έπειτα από τη βάναυση ανάκριση του, που ακολούθησε τη σύλληψή του.

1908

Στις 10 Οκτωβρίου αρχίζει η λειτουργία του πρωτοποριακού Παρθεναγωγείου στον Βόλο, με διευθυντή τον δημοτικιστή Αλέξανδρο Δελμούζο.

1649

Στις 11 Οκτωβρίου ο γνωστός για τη συντηρητική – πουριτανική του στρατηγική και «Άρχων Προστάτης της Αγγλίας» Όλιβερ Κρόμγουελ κατασφάζει χιλιάδες στρατιώτες και αμάχους του Ουέξφορντ.

1492

Στις 12 Οκτωβρίου ο Χριστόφορος Κολόμβος και η αποστολή του φτάνουν στις Μπαχάμες, νομίζοντας πως έχουν φθάσει στην Ινδία.

54 μ.Χ.

Στις 13 Οκτωβρίου ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κλαύδιος πεθαίνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και στον θρόνο ανέρχεται ο θετός γιος του, Νέρων.

1944

Στις 14 Οκτωβρίου ο Γερμανός αρχιστράτηγος Έρβιν Ρόμελ, γνωστός και με το προσωνύμιο «αλεπού της ερήμου» για τις επιχειρήσεις που είχε διεξάγει στη Βόρεια Αφρική, αυτοκτονεί πίνοντας δηλητήριο.

533

Στις 15 Οκτωβρίου ο Βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος καταλαμβάνει, έπειτα από τη θριαμβευτική του εισβολή, την Καρχηδόνα, την οποία κατείχαν οι Βάνδαλοι.

1946

Στις 16 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται οι θανατικές ποινές στους καταδικασμένους Ναζί, έπειτα από τη δίκη της Νυρεμβέργης. Η ποινή ήταν ο απαγχονισμός, τον οποίον, βέβαια, γλύτωσαν ο Χέρμαν Γκέριγκ, που αυτοκτόνησε λίγο πριν, και ο Μάρτιν Μπόρμαν, που διέφυγε στην Ν. Αμερική.

1989

Στις 17 Οκτωβρίου ένα ισχυρός σεισμός της τάξης των 7,1 ρίχτερ πλήττει το Σαν Φρανσίσκο, προκαλώντας 67 θανάτους, 2.500 τραυματίες και τεράστιες καταστροφές.

1856

Στις 18 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του δεύτερου «Πολέμου του Οπίου» Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες λεηλατούν τα θερινά Ανάκτορα της Κινέζικης Αυτοκρατορίας.

202 π.Χ.

Στις 19 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του δεύτερου Καρχηδονιακού Πολέμου, οι ρωμαϊκές λεγεώνες με επικεφαλής τον Σκιπίωνα τον Αφρικανό νικούν στη μάχη της Ζάμας τον αρχηγό του στρατού της Καρχηδόνας, Αννίβα.

2011

Στις 20 Οκτωβρίου ο τότε ηγέτης της Λιβύης συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι δολοφονείται από τους αντιπάλους του.

1805

Στις 21 Οκτωβρίου ο ναύαρχος Οράτιος Νέλσον, επικεφαλής του βρετανικού ναυτικού, καταναυμαχεί τους στόλους της Ισπανίας και της Γαλλίας στο Τραφάλγκαρ, σηματοδοτώντας την παρακμή της γαλλικής ναυτικής δύναμης.

1707

Στις 22 Οκτωβρίου τέσσερα πλοία του βρετανικού ναυτικού προσκρούουν στα νησιά Σίλι, στο νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου της Κορνουάλης. Από την πρόσκρουση πνίγονται ο ναύαρχος και πάνω από 1.400 ναύτες.

1707

Στις 23 Οκτωβρίου, μετά την ήττα του στη δεύτερη μάχη των Φιλίππων απέναντι από τους στρατούς του Μάρκου Αντωνίου και του Οκταβιανού, ο Βρούτος αυτοκτονεί.

1929

Στις 24 Οκτωβρίου τη γνωστή κι ως «Μαύρη Πέμπτη», ο δείκτης Dow Jones χάνει σε μία συνεδρίαση το 12,8% της αξίας του, οδηγώντας στο κλείσιμο 50.000 επιχειρήσεων.

1822

Στις 25 Οκτωβρίου ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιουταχής ξεκινούν την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου.

1917

Στις 26 Οκτωβρίου μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο Λένιν, μαζί με τους Τρότσκι και Στάλιν, αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της Ρωσίας.

312

Στις 27 Οκτωβρίου ο Κωνσταντίνος Α΄ φέρεται να βλέπει το περίφημο όραμα του σταυρού με την επιγραφή «Ἐν τούτῳ νίκα».

1940

Στις 28 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση που δέχεται η Ελλάδα από την Ιταλία, και το «Όχι» προς τον Εμανουέλε Γκράτσι και τον Μπενίτο Μουσολίνι, αρχίζει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος και η είσοδος της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1863

Στις 29 Οκτωβρίου ο Ελβετός Ερρίκος Ντυνάν ιδρύει τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

1938

Στις 30 Οκτωβρίου ο Αμερικανός ηθοποιός Όρσον Γουέλς καταφέρνει να πείσει -μέσω ραδιοφώνου- τους Αμερικανούς ότι η Γη δέχεται επίθεση από Αρειανούς.

1938

Στις 31 Οκτωβρίου ο Γερμανός Μαρτίνος Λούθηρος τοιχοκολλεί τις 95 θέσεις του στην εκκλησία της Βυρτεμβέργης, οδηγώντας στο σχίσμα της Καθολικήςσ Εκκλησίας.