Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών,
δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία. - Κικέρωνας

Πότε τυπώθηκε η Βίβλος των 42 γραμμών; Ποιος έληξε την Εικονομαχία; Πού κήρυξε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης την Ελληνική Επανάσταση; Πότε υπογράφτηκε η Συνθήκη της Γιάλτας; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Φλέβαρη.

1968

Την 1η Φεβρουαρίου ο φωτορεπόρτερ Έντι Άνταμς βγάζει μία από τις πιο πολυσυζητημένες φωτογραφίες, την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός Βιετκόνγκ από τον στρατηγό και διοικητή της Νότιο – βιετναμέζικης αστυνομίας με το πιστόλι του. Πρόκειται για μια φωτογραφία που πιστεύεται πως άλλαξε τον ρου του πολέμου, με το περιστατικό να γίνεται γρήγορα σύμβολο της βαρβαρότητας, ξεσηκώνοντας, έτσι, την κοινή γνώμη εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.

1943

Στις 2 Φεβρουαρίου τερματίζεται η μάχη του Στάλινγκραντ , μία από τις καθοριστικότερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με νικητή τον Κόκκινο Στρατό και με την παράδοση των ανδρών, όσων απέμειναν από τις δυνάμεις του Άξονα, παρά τη δολοφονική δήλωση του Χίτλερ, να μην παραδοθούν.

1959

Στις 3 Φεβρουαρίου οι μουσικοί της ροκ εν ρολ Μπάντι Χόλι, Ρίτσι Βάλενς και Μπιγκ Μπόπερ σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα στην Αϊόβα, με το συμβάν να μένει γνωστό ως «Η μέρα που πέθανε η μουσική».

362

Στις 4 Φεβρουαρίου ο Bυζαντινός αυτοκράτορας Ιουλιανός εκδίδει διάταγμα, με το οποίο αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε όλες τις θρησκείες εντός της επικράτειάς του.

1930

Στις 5 Φεβρουαρίου εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι Ελληνίδες, που έχουν συμπληρώσει το τριακοστό έτος της ηλικίας τους, έχουν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

1958

Στις 6 Φεβρουαρίου οκτώ παίκτες, τρεις παράγοντες της Manchester United και δεκαπέντε επιβάτες σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο, όταν έπειτα από την τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια απογείωσης, εξαιτίας της σφοδρής χιονοθύελλας, το αεροσκάφος συνετρίβη δίπλα στο αεροδρόμιο.

1992

Στις 7 Φεβρουαρίου υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ, με την οποία δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

1981

Στις 8 Φεβρουαρίου συντελείται η τραγωδία της Θύρας 7, όταν δεκαεννιά οπαδοί του Ολυμπιακού ποδοπατούνται μέχρι θανάτου μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του Ολυμπιακού και της Α.Ε.Κ., στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ενώ δύο ακόμη πεθαίνουν μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία.

1895

Στις 9 Φεβρουαρίου o Αμερικανός γυμναστής Γουίλιαμ Μόργκαν παρουσιάζει ένα νέο παιχνίδι, το μιντονέτ, το οποίο σύντομα θα μετονομαστεί σε βόλεϊ.

1634

Στις 10 Φεβρουαρίου ο Γαλιλαίος, παρά την αρχική άρνηση της θεωρίας του ότι η γη είναι στρόγγυλη και κινείται, έπειτα από τις πιέσεις της Ιεράς Εξέταστες, ψιθυρίζει μπροστά στους ιεροεξεταστές: «Κι όμως κινείται!».

1945

Στις 11 Φεβρουαρίου υπογράφεται η Συνθήκη της Γιάλτας από τον Αμερικανό πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ, τον Άγγλο πρωθυπουργό Γουίνστον Τσόρτσιλ και τον ηγέτη της Ε.Σ.Σ.Δ. Ιωσήφ Στάλιν.

1922

Στις 12 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται το «Δημοκρατικό Μανιφέστο» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, με το οποίο καταγγέλει την καταστροφική πολιτική των φιλοβασιλικών κυβερνήσεων στο Μικρασιατικό Ζήτημα.

1867

Στις 13 Φεβρουαρίου κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη το εμβληματικό βαλς του Γιόχαν Στράους «Ο Γαλάζιος Δούναβης», σε συναυλία της Ανδρικής Χορωδίας της Βιέννης.

1477

Στις 14 Φεβρουαρίου στέλνεται το πρώτο ερωτικό γράμμα ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου από την Μάργκερι Μπρους στον Τζον Πάστον, γράφοντας «Στον Αγαπημένο μου Βαλεντίνο».

360

Στις 15 Φεβρουαρίου ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β΄ εγκαινιάζει τον πρώτο ναό της Αγίας Σοφίας.

1821

Στις 16 Φεβρουαρίου ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κηρύσσει, στο σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας, την Ελληνική Επανάσταση.

1982

Στις 17 Φεβρουαρίου καθιερώνεται στην Ελλάδα ο πολιτικός γάμος ως ισόκυρος με τον θρησκευτικό.

842

Στις 18 Φεβρουαρίου λήγει η Εικονομαχία, με την αυτοκράτειρα Θεοδώρα να επιβάλει την αποκατάσταση της προσκύνησης των ιερών εικόνων.

1844

Στις 19 Φεβρουαρίου ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο καθιερώνει ως πολίτευμα τη συνταγματική μοναρχία.

1944

Στις 20 Φεβρουαρίου κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους, ως κόμικ-στριπ στις εφημερίδες, ο Μπάτμαν και ο Ρόμπιν.

1848

Στις 21 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται από τον Καρλ Μαρξ και τον Φρίντριχ Ένγκελς το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

1993

Στις 22 Φεβρουαρίουη «Ορχήστρα των Χρωμάτων» υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι δίνει συναυλία διαμαρτυρίας κατά του νεοναζισμού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τον συνθέτη να παρουσιάζει και το κείμενο – μανιφέστο του με τον τίτλο «Σκέψεις και παρατηρήσεις για το αναζωογονημένο φαινόμενο του νεοναζισμού».

1455

Στις 23 Φεβρουαρίου τυπώνεται η Βίβλος των 42 γραμμών στα λατινικά από τον εφευρέτη της τυπογραφείας Ιωάννη Γουτεμβέργιο.

303

Στις 24 Φεβρουαρίου ο αυτοκράτορας του ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους Γαλέριος εκδίδει διάταγμα με το οποίο ξεκινά τον διωγμό εναντίον των Χριστιανών στις επαρχίες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας που ελέγχει.

1973

Στις 25 Φεβρουαρίου ο Νίκος Κοεμτζής σκοτώνει τρεις αστυνομικούς και τραυματίζει μερικούς ακόμη, για μια… παραγγελιά.

1797

Στις 26 Φεβρουαρίουεκδίδεται η πρώτη λίρα από την Τράπεζα της Αγγλίας.

1953

Στις 27 Φεβρουαρίου αρχίζουν στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, οι συζητήσεις για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους.

1986

Στις 28 Φεβρουαρίου δολοφονείται ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε.