Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images
δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία. - Κικέρωνας
Πότε έκανε πρεμιέρα η εμβληματική ταινία «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου; Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα; Πού πρωτοεμφανίστηκε η κούκλα Barbie; Πότε έγινε η φονική σφαγή στο Μάι Λάι; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Μάρτιο.
Την 1η Μαρτίου κυκλοφορεί στην Ελλάδα το πρώτο δελτίο ΠΡΟΠΟ, που σύντομα έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια στη χώρα. Το πρώτο δελτίο έχει 12 αγώνες, 2 ιταλικούς και 10 ελληνικούς, μεταξύ των οποίων ήταν και το ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού.
Στις 2 Μαρτίου ειδικοί ανθρωπολόγοι συμπεραίνουν πως η ανθρώπινη παρουσία στη Χαλκιδική χρονολογείται 100.000 χρόνια πριν, έπειτα από την ανακάλυψη κρανίου στο σπήλαιο των Πετραλώνων.
Στις 3 Μαρτίου εγκαινιάζεται το εθνικό μνημείο Μάουντ Ράσμορ, στο Κίστοουν της Ν. Ντακότα, όπου είναι σκαλισμένες οι προτομές τεσσάρων Αμερικανών προέδρων: του Τζορτζ Ουάσιγκτον, του Τόμας Τζέφερσον, του Θίοντορ Ρούζβελτ και του Αβραάμ Λίνκολν. Πρόκειται για ένα μνημείο που συμβολίζει τη γέννηση και την ανάπτυξη των Η.Π.Α., αλλά και τα πρώτα 150 χρόνια της ιστορίας του.
Στις 4 Μαρτίου ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ αρχίζει να γράφει τη «Σπουδή στο Κόκκινο», την πρώτη του ιστορία με ήρωα τον θρυλικό ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς.
Στις 5 Μαρτίου κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο, η οποία θεωρείται μία από τις κορυφαίες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Στις 6 Μαρτίου ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος παίρνει τον τίτλο του Pontifex Maximus.
Στις 7 Μαρτίου ξεκινά η αυτονόμηση της Αγγλικανικής Εκκλησίας από την Καθολική, έπειτα από την άρνηση του Πάπα να πάρει διαζύγιο ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ερρίκος Η'.
Στις 8 Μαρτίου στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης δίνεται ο «αγώνας του αιώνα» ανάμεσα στον Μοχάμεντ Άλι και τον Τζο Φρέιζερ, έναντι αμοιβής 2,5 εκατ. δολαρίων. Στον 15ο γύρο ο Φρέιζερ ανακηρύσσεται νικητής με ομόφωνη απόφαση, αφού έριξε τον Άλι στο καναβάτσο. Έπειτα από προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Άλι ανακηρύσσεται τελικός νικητής.
Στις 9 Μαρτίου εμφανίζεται για πρώτη φορά σε διεθνή έκθεση παιχνιδιών στη Νέα Υόρκη η κούκλα Barbie, οι πωλήσεις της οποίας ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια δολάρια.
Στις 10 Μαρτίου στο χωριό Θέρισος ξεσπά η ομώνυμη επανάσταση με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με τους Κρήτες να απαιτούν την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.
Στις 11 Μαρτίου καταγράφεται στις Η.Π.Α. το πρώτο περιστατικό ισπανικής γρίπης, μια από τις φονικότερες πανδημίες, με τους νεκρούς της να ανέρχονται σε 20 - 40 εκατομμύρια παγκοσμίως μέσα σε δυο μόλις χρόνια.
Στις 12 Μαρτίου προβάλλεται τηλεοπτικά, μέσω του BBC, ο κωπηλατικός αγώνας ανάμεσα στο Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη.
Στις 13 Μαρτίου ο στρατός του Μωάμεθ νικά τους Κουραϊσίτες στη μάχη του Μπαντρ, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο στρατιωτικό γεγονός στην ιστορία του Ισλάμ.
Στις 14 Μαρτίου στη Δημοσιονομική Συνδιάσκεψη Γερμανίας - Ιταλίας στη Ρώμη με θέμα την πολεμική οικονομία, αποφασίζεται πως η Ελλάδα θα καλύπτει τα έξοδα του στρατού κατοχής στην επικράτειά της μέχρι το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων δραχμών μηνιαίως, με το υπερβάλλον να αποτελεί δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία και την Ιταλία.
Στις 15 Μαρτίου δολοφονείται ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ από τους Ρωμαίους συγκλητικούς στα σκαλοπάτια της Γερουσίας.
Στις 16 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, οι αμερικανικές δυνάμεις εισβάλουν στο χωριό Μάι Λάι και ακολουθούν την τακτική της «καμένης γης», ώστε να μην παρέχεται καμιά βοήθεια στους Βιετκόνγκ. Οι Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν με αυτόματα και χειροβομβίδες 507 ανθρώπους – μεταξύ των οποίων ήταν 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέροι.
Στις 17 Μαρτίου στον αγώνα πρωταθλήματος ανάμεσα στη Μπόκα Τζούνιορς και την Σπόρτιγκ Κριστάλ, στην Αργεντινή, ο διαιτητής αποβάλλει 19 από τους 22 ποδοσφαιριστές, μένοντας στον αγωνιστικό χώρο μόνο οι δύο τερματοφύλακες και ένας ακόμη παίκτης.
Στις 18 Μαρτίου ο κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που περπατά στο διάστημα, εγκαταλείποντας το διαστημόπλοιό του για 12 λεπτά.
Στις 19 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει την περιβόητη διαταγή «Νέρων», σύμφωνα με την οποία η Βέρμαχτ, όσο οπισθοχωρεί, οφείλει να καταστρέφει τα πάντα, ώστε ο εχθρός να βρίσκει καμένη γη. Με την εν λόγω διαταγή οδηγούνται στην ολοσχερή καταστροφή όλα τα εργοστάσια, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι εγκαταστάσεις μεταφοράς και τα μέσα επικοινωνίας, όπως επίσης και τα καταστήματα σε όλη τη Γερμανία.
Στις 20 Μαρτίου o Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη Θεωρία της Σχετικότητας.
Στις 21 Μαρτίου 1821 Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα, σημαίνοντας την πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα στην Πελοπόννησο. Ύστερα από πενθήμερη αντίσταση, οι Τούρκοι παραδίδονται και μετά την παράδοσή τους, στη Μονή της Αγίας Λαύρας, τελείται επίσημη δοξολογία.
Στις 22 Μαρτίου ξεσπά στη Βρετανία το «σκάνδαλο Προφιούμο». Ο Υπουργός Πολέμου, Τζον Προφιούμο, κατηγορείται ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με την Κριστίν Κέλερ, η οποία διατηρούσε παράλληλο δεσμό με σοβιετικό διπλωμάτη στο Λονδίνο. Το σκάνδαλο είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση του ίδιου του Προφιούμο αλλά και την «πτώση» της κυβέρνησης.
Στις 23 Μαρτίου οι αδελφοί Ράιτ παρουσιάζουν το δημιούργημά τους, που πολύ σύντομα κατακτά τους αιθέρες, το αεροπλάνο.
Στις 24 Μαρτίου 76 κρατούμενοι δραπετεύουν από το γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στάλαγκ Λουφτ 3, στην κατεχόμενη Πολωνία, με μόνο 3 να φτάνουν στην ουδέτερη Ελβετία. Οι 73 συλλαμβάνονται και οι 50 εξ αυτών παραδίδονται στην Γκεστάπο και εκτελούνται χωρίς δίκη, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ένας Έλληνας ανθυποσμηναγός, ο Σωτήρης Σκάντζικας. Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη θρυλική ταινία «The Great Escape».
Στις 25 Μαρτίου κηρύττεται από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό επίσημα η Ελληνική Επανάσταση, με την ορκωμοσία των οπλαρχηγών Ζαΐμη, Λόντο και Ρούφο.
Στις 26 Μαρτίου ο Λεωνίδας Πύργος νικά τον Γάλλο Περονέ στις ασκήσεις διδασκάλων ξιφασκίας, στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.
Στις 27 Μαρτίου δύο αεροσκάφη Boeing 747 συγκρούονται στο αεροδρόμιο της Τενερίφης στις Κανάριες νήσους, προκαλώντας τον θάνατο 583 ατόμων, με μοναδικούς επιζώντες 61 επιβάτες της πτήσης 335 Pan Am.
Στις 28 Μαρτίου οι Beatles «σπάνε» το ρεκόρ που κατείχε μέχρι τότε ο Έλβις Πρίσλεϊ, μετρώντας 10 τραγούδια στα 100 καλύτερα, στο τοπ 100 του Billboard.
Στις 29 Μαρτίου έπειτα από 8 χρόνια πολιορκίας, οι Οθωμανοί υπό την ηγεσία του Μουρατ Β΄ καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη.
Στις 30 Μαρτίου εκτελείται στο πάρκο Γουδί ο Νίκος Μπελογιάννης, μαζί με 3 συντρόφους του και ο εξόριστος στον Άϊ Στράτη Γιάννης Ρίτσος γράφει το ποίημα «Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο».
Στις 31 Μαρτίου λήγει η μεγαλύτερη και δαπανηρότερη απεργία των εφημερίδων στη Νέα Υόρκη, που κράτησε 114 ημέρες.