Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Έχοντας μείνει ο μοναδικός ασύλητος βασιλικός τάφος στην κοιλάδα των βασιλέων, ο τάφος του Τουταγχαμών έχει παραμείνει ένα από τα άλυτα μυστήρια των τελευταίων τριών χιλιάδων ετών.

Ο Τουταγχαμών υπήρξε Αιγύπτιος Φαραώ της 18ης δυναστείας, ο ποίος βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ.. Γεννήθηκε το 1341 π.Χ., και πέθανε σε ηλικία 18 ετών, με τα αίτια του θανάτου του να μην είναι ξεκάθαρα. Η κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με ακτίνες Χ, υποδεικνύει ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, άγνωστο, όμως, αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση, ατύχημα ή ακόμα και αρρώστια.

Η ανακάλυψη και η «κατάρα»

Ο τάφος ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1922, από τον Βρετανό Αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάτερ, ενώ η σαρκοφάγος του Τουταγχαμών, συνήθως αποκαλούμενου ως Τουτ, ανοίχτηκε τον Φεβρουάριο του 1923.

istoria_tut2

Η ανακάλυψη του τάφου, λόγω της κάλυψης που έλαβε, κατάφερε να ανανεώσει το ενδιαφέρον για την Αρχαία Αίγυπτο, με πολλές εφημερίδες της εποχής να ασχολούνται με την ανακάλυψη. Βέβαια, αυτή η τόσο μεγάλη ενασχόληση λειτούργησε και αρνητικά, καθώς δημιούργησε και εδραίωσε τη φήμη της κοινώς αποκαλούμενης κατάρας του Τουταγχαμών.

Ο συνολικός χώρος των αιθουσών του τάφου, με εξαίρεση την Κλίμακα, το Κατηγορικό Πέρασμα και τις εισόδους, είναι 82,5 τ.μ., με την δομή να είναι αρκετά απλή, αν και ασυνήθιστη.

Παρά το γεγονός πως ο τάφος είχε μείνει άθικτος στο μεγαλύτερο μέρος του, υπάρχουν ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι ο τάφος του Φαραώ δεν είχε διαφύγει τελείως της προσοχής των αρχαίων τυμβωρύχων, καθώς υπήρχαν: (i) επανασφραγισμένες είσοδοι, (ii) κάλυψη του Κατηφορικού Περάσματος με χαλίκι, (iii) αταξία ως προς την κατάσταση του περιεχομένου του τάφου, αλλά και (iv) ζημιές σε πολλά αντικείμενα. Σύμφωνα με τους μελετητές, οι συλήσεις αυτές φέρονται να έγιναν λίγα χρόνια μετά την ταφή του Τουταγχαμών.

istoria_tut3

Ο άθικτος τάφος στη Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ, οδήγησε στην πορεία των χρόνων τους λάτρεις των συνωμοσιών και των μυστηρίων στη θεωρία ότι όποιος εισέλθει στον τάφο θα είναι αιώνια καταραμένος, με την «κατάρα» να πραγματοποιείται μετά τον θάνατο του Λόρδου Κάρναρβον, ο οποίος είχε χρηματοδοτήσει τις έρευνες του Κάρτερ.

istoria_tut4

Ο λόρδος φέρεται να πέθανε από δηλητηρίαση του αίματος, με τα αίτια του θανάτου του, ωστόσο, να μην είναι ξεκάθαρα και τις θεωρίες να οργιάζουν για έναν μυστηριώδη και φρικτό θάνατο.

Λίγο καιρό μετά το άνοιγμα της σαρκοφάγου, πολλά μέλη της ομάδας του Κάρτερ πέθαναν κάτω από περίεργες συνθήκες, με τα Μ.Μ.Ε. να διατυμπανίζουν πως οι θάνατοι προκλήθηκαν από την κατάρα του Φαραώ, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ως «απόδειξη» τον θάνατο του κατοικιδίου του Κάρτερ.

istoria_tut5

Αμέσως, μετά τον θάνατο του Λόρδου Κάρναρβον, οι εφημερίδες, έγραψαν πως στην είσοδο του τάφου βρέθηκε η επιγραφή: «ο θάνατος με ταχύτατα φτερά, θα επισκεφθεί όσους μπουν σε αυτόν τον ιερό τάφο», μια επιγραφή, της οποίας η ύπαρξη δεν διαπιστώθηκε πουθενά.

istoria_tut6