Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Αποτελώντας πρωτοσέλιδο σε όλες τις βρετανικές εφημερίδα, η παράνομη σχέση του Υπουργού Πολέμου Τζον Προφιούμο και της χορεύτριας Κριστίν Κίλερ, το 1962, υπήρξε ένα από τα πιο πολύκροτα σκάνδαλα που συγκλόνισε τη βρετανική κοινή γνώμη.

Σεβαστός ανάμεσα στους κύκλους του Συντηρητικού Κόμματος και Υπουργός Πολέμου, ο Τζον Ντέιβις Προφιούμο δεν περίμενε πως η παράνομη ερωτική σχέση του με τη δεκαεννιάχρονη χορεύτρια Κριστίν Κίλερ θα άλλαζε άρδην τη δική του πολιτική σταδιοδρομία και θα «έριχνε» την κυβέρνηση.

Απαρχή της σχέσης ήταν το πάρτι που διοργάνωσε, το 1961, ο γιατρός Στίβεν Γουόρντ, ο οποίος συνήθιζε να συστήνει όμορφες και νεαρές γυναίκες σε επιφανείς Βρετανούς, όπου παραβρέθηκαν ο Προφιούμο και η Κίλερ, ως χορεύτρια και συνοδός κυρίων. Ο Προφιούμο συνοδευόταν από τη γυναίκα του, την ηθοποιό Βαλερί Χόμπσον.

 profumo2

Πολύ σύντομα, ο Προφιούμο ξανασυνάντησε την Κίλερ και σχεδόν αμέσως συνήψαν κρυφό δεσμό, που διήρκησε λίγες μόνο βδομάδες, πριν τον τερματίσει ο ίδιος ο Προφιούμο. Το σύντομο ειδύλλιο, ωστόσο, έγινε γνωστό το 1962, φέρνοντας στο φως νέες πληροφορίες, με χαρακτηριστικότερο το γεγονός πως την ίδια περίοδο η Κίλερ ήταν ερωμένη του Γιεβγκένι Ιβανόφ, στρατιωτικού ακολούθου στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι βρετανικές εφημερίδες της εποχής δεν άργησαν να κατηγορήσουν εμμέσως πλην σαφώς τον Προφιούμο για εσχάτη προδοσία, δημοσιεύοντας συνεχή πρωτοσέλιδα με ερωτήματα για πιθανή μεταφορά κρατικών μυστικών στη Μόσχα, μέσω του διδύμου Κίλερ - Ιβανόφ, ο οποίος θεωρούνταν Σοβιετικός κατάσκοπος.

Ο Προφιούμο δεν άργησε να βρεθεί ενώπιον του Βρετανικού Κοινοβουλίου, δίνοντας εξηγήσεις για τα όσα ήρθαν στη δημοσιότητα, αρνούμενος, βέβαια, τις φήμες για εξωσυζυγική σχέση.

 profumo3

Τον Σεπτέμβριο του 1963, το βρετανικό κοινοβούλιο ανέθεσε στον λόρδο Ντένιγκ να ερευνήσει την υπόθεση και να βγάλει ένα πόρισμα, το οποίο, τελικά, κατέληξε σε απόδοση ευθυνών στην κυβέρνηση, λόγω της καθυστέρησης να διαλευκάνει την υπόθεση, ενώ καθιστούσε ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε ζήτημα προδοσίας ή κινδύνου σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, ο πρωθυπουργός και μέλος των Συντηρητικών Χάρολντ Μακ Μίλαν, παραιτήθηκε, τόσο λόγω προβλημάτων υγείας όσο και λόγω του σκανδάλου αυτού καθαυτού, ενώ οι Στίβεν Γουόρντ και Κριστίν Κίλερ οδηγήθηκαν σε δίκες, με τις κατηγορίες του πλουτισμού από ανήθικες πράξεις και ψευδορκίας, με τον μεν Γουόρντ να αυτοκτονεί και την Κίλερ να καταδικάζεται σε εννέα μήνες φυλάκισης. Τον Ιούνιο του 1964, όμως, μετά από πιέσεις που δεχόταν από την αντιπολίτευση, τον Τύπο και την κοινή γνώμη, παραδέχθηκε τη σχέση, λέγοντας πως είπε ψέματα, για να προστατεύσει την οικογένειά του και παραιτήθηκε.

Το 2001 η Κέλερ, σε αυτοβιογραφία που εξέδωσε δήλωσε πως ο Γουόρντ ήταν πράκτορας των Σοβιετικών, ο οποίος τη στρατολόγησε προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες από τον Προφιούμο για τη θέση των πυρηνικών κεφαλών στη Δυτική Γερμανία, ενώ το 2013, παραδέχθηκε πως υπήρξε κατάσκοπος και προδότης της Βρετανίας, που διοχέτευε μυστικά και κρατικές πληροφορίες στη Σοβιετική Ένωση.

 profumo4

Ο Τζον Προφιούμο, πάλι, μέχρι το τέλος της ζωής του ασχολούνταν με φιλανθρωπικά έργα για τα οποία του απεδόθησαν τιμές από τη βασίλισσα Ελισάβετ, έχοντας πάντοτε στο πλάι του τη γυναίκα του, η οποία, παρά την εξωσυζυγική σχέση του άντρα της, παρέμεινε δίπλα του στηρίζοντας τον.