Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας (100 – 44 π.Χ.) ήταν Ρωμαίος πολιτικός, στρατηγός και αξιόλογος συγγραφέας της λατινικής ιστοριογραφίας.

Γεννημένος πατρίκιος, το 100 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας κατείχε τα αξιώματα του κυαίστωρα και του πραίτορα πριν γίνει κυβερνήτης της Ισπανίας το 61-60. Το 60 σχημάτισε την Πρώτη Τριανδρία με τον Πομπήιο και τον Μάρκο Λικίνιο Κράσσο και, δυο χρόνια αργότερα, εξελέγη ύπατος στη Γαλατία και την Ιλλυρία.

Κατά τη διάρκεια των Γαλατικών Πολέμων εισέβαλε στη Βρετανία και, παρά τις εντολές της Συγκλήτου, οδήγησε τον στρατό του πέρα από τον ποταμό Ρουβίκωνα, μεταξύ Γαλατίας και Ιταλίας, επισπεύδοντας τον Ρωμαϊκό Εμφύλιο Πόλεμο.

Μετά την ήττα του Πομπήιου, ο οποίος κατέφυγε στην Αίγυπτο, όπου και δολοφονήθηκε από Αιγυπτίους, ο Καίσαρας τον ακολούθησε και το 46 – 45 π.Χ. νίκησε τους τελευταίους υποστηρικτές του πολιτικού του αντιπάλου.

Με την επιστροφή του στη Ρώμη, και ενώ βρισκόταν στη μέση μιας σειράς πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, δολοφονήθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου στις 15 Μαρτίου, από συνωμότες με επικεφαλής τον Κάσσιο και τον Βρούτο.

Τα γραπτά του για τον Γαλατικό και τον Εμφύλιο πόλεμο θεωρούνται πρότυπα της κλασικής ιστοριογραφίας.

 curie_2

Το μεταφραστικό γραφείο «Lexis» μας παρουσιάζει τον Ιούλιο Καίσαρα μέσα από πέντε στιγμές του:

1. Ήταν ο πρώτος Ρωμαίος πολιτικός που έκοψε το δικό του πορτρέτο σε νομίσματα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μέχρι το 44 π.Χ., κανένας άνδρας ή γυναίκα δεν είχε εμφανιστεί σε ρωμαϊκά δηνάρια.

2. Περισσότεροι από 60 συνωμότες συμμετείχαν στη δολοφονία του. Ο Καίσαρας μαχαιρώθηκε 23 φορές, αλλά μόνο ένα τραύμα, αυτό στην αορτή του, ήταν θανατηφόρο.

3. Ένας από τους συνωμότες, ο Δέκιμος Βρούτος, ήταν ο δεύτερος κληρονόμος του Καίσαρα στη διαθήκη του.

4. Ο Καίσαρας είχε απαγορεύσει την διέλευση των αμαξών στους δρόμους της Ρώμης, κατά τις πρώτες δέκα ώρες της ημέρας.

5. Το 75 π.Χ. αιχμαλωτίστηκε από πειρατές στη Ρόδο και, όταν απελευθερώθηκε, τους εκτέλεσε όλους, όπως είχε υποσχεθεί κατά την αιχμαλωσία του.