Πηγή Φωτογραφιών: Google Images
Διοργάνωση και καινοτομίες
Το τουρνουά διεξήχθη από τις 31 Μαίου ως τις 21 Ιουνίου στην Πόλη του Μεξικού, καθώς, επίσης και στην Πουέμπλα, την Τολούκα, τη Γουαδαλαχάρα και το Λεόν. Παράλληλα, υπήρξε και το πρώτο Μουντιάλ που μεταδόθηκε, τηλεοπτικά, έγχρωμο, σε όσα κράτη γινόταν, με την κάλυψη, ωστόσο να μην είναι ευνοϊκή για τους παίκτες, γιατί τα περισσότερα ματς διοργανώθηκαν μεσημβρινές ώρες, όταν ο ήλιος έκαιγε και η θερμοκρασία ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Μετά τον αγώνα μεταξύ Χιλής και Ιταλίας, το 1962, αλλά και το σκληρό παιχνίδι ανάμεσα σε Αγγλία και Αργεντινή, ο διακεκριμένος άγγλος διαιτητής Κεν Άστον προσπαθούσε να βρει ένα τρόπο να περιορίσει τα επικίνδυνα μαρκαρίσματα και το σκληρό παιχνίδι μεταξύ των ποδοσφαιριστών.
Έτσι, επινόησε την κίτρινη και την κόκκινη κάρτα, αντικαθιστώντας τις μέχρι τότε λεκτικές αποβολές από τους διαιτητές, οι οποίες εγκαινιάστηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, όπως και τις αντικαταστήσεις ποδοσφαιριστών, με τους προπονητές να έχουν τη δυνατότητα αλλαγής μέχρι και δυο παίκτών.
Διαμαρτυρίες
Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το μέρος όπου θα διεξαγόταν το τουρνουά εκφράστηκαν αντιρρήσεις, κυρίως, εξ αιτίας του υψόμετρου που θα δημιουργούσε αναπνευστικά προβλήματα στους ποδοσφαιριστές, όπως επίσης και εξ αιτίας των ωρών διεξαγωγής, που άρχιζαν μεσημέρι, προκειμένου οι αγώνες να μεταδίδονται βράδυ στους τηλεοπτικούς δέκτες των θεατών.
Οι σπεσιαλίστες
Ανεξάρτητα από τις νίκες και τις ήττες που σημείωσαν όλες οι ομάδες, το τουρνουά έχει μείνει στην ιστορία του αθλήματος για τις επικές του στιγμές, με κορυφαίους της διοργάνωσης τον Γκερντ Μίλερ και τον Πελέ.

Αξιομνημόνευτη μέχρι και σήμερα, παραμένει η φοβερή κεφαλιά του Πελέ, που οδήγησε τον βρετανό τερματοφύλακα Γκόρντον Μπανκς στην καλύτερη απόκρουση που έγινε ποτέ σε παγκόσμιο κύπελλο, όπως επίσης και η καταπληκτική του προσποίηση, που κατέληξε σε δοκάρι στον αγώνα Βραζιλία - Ουρουγουάη .
Η απόκρουση του Γκόρντον έμεινε γνωστή ως η απόκρουση του αιώνα, με τον βρετανό τερματοφύλακα να μην υποτάσσεται στο Βραζιλιάνο βασιλιά, αν και αργότερα θα παραδεχθεί πως ήταν μια προσπάθεια που δεν θα μπορούσε να την ανακόψει, πόσο μάλλον κάτω από τον καυτό ήλιο της Γκουανταλαχάρα.
«Ήταν πιθανότατα ο καλύτερος αμυντικός της Ιστορίας» (Πελέ για τον Γκόρντον Μπανκς)

Ο Γερμανός Γκερντ Μίλερ θα ανακηρυχθεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, μετρώντας δέκα γκολ. Μάλιστα, χάρη στο δικό του γκολ οι Γερμανοί θα καταφέρουν να πάρουν στην παράταση την άτυπη ρεβάνς του τελικού του 1966 από την Αγγλία, γυρνώντας το παιχνίδι από 0 - 2 σε 3 - 2.
Ο τελικός
Στον τελικό, που διεξήχθη στο στάδιο Αζτέκα και εξελίχθηκε σε θρίαμβο της βραζιλιάνικης επιθετικότητας και φαντασίας, η Σελεσάο καθοδηγούμενη από τον Πελέ, στο απόγειο της δόξας του, αναδείχθηκε κυπελλούχος της διοργάνωσης, κερδίζοντας 4 - 1 την Ιταλία.

Οι σκόρερ της βραζιλιάνικης ομάδες ήταν οι Πελέ στο 18΄, Ζέρσον στο 66΄, Ζαϊρζίνιο στο 71΄ και Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες στο 86΄, ενώ από την Ιταλία, το μοναδικό γκολ σημειώθηκε στο 37΄ από τον Ρομπέρτο Μπονινσένια.
Τα έκτροπα
Το αρμονικό κλίμα που επικρατούσε καθ' όλη την διάρκεια της διοργάνωσης δεν άργησε να αμαυρωθεί από τα έκτροπα που σημειώθηκαν ανάμεσα σε οπαδούς της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ.
Λίγο πριν να αρχίσει, η τελική φάση στο Μεξικό, είχαν προηγηθεί σημαντικά πολιτικά και πολεμικά γεγονότα, όταν οι δυο ομάδες συναντήθηκαν στα προκριματικά στη ζώνη της Κεντρικής Αμερικής, με την κάθε ομάδα να κερδίζει στην έδρα της.

Μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ που έμεναν στην Ονδούρα ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα και στη συνέχεια ακολούθησαν ταραχές και συνοριακά επεισόδια, τα οποία μετά από τον αγώνα στο ουδέτερο Μεξικό, όπου επικράτησε το Ελ Σαλβαδόρ με 3-2, εντάθηκαν, με τον στρατό να εισβάλει στην Ονδούρα δημιουργώντας χάος και πανικό.
Τα γεγονότα διάρκεσαν τέσσερις μέρες και είχαν ως αποτέλεσμα σε τον θάνατο 3.000 ανθρώπων, τον τραυματισμό 6.000 και το να μείνουν άστεγοι άλλοι 100.000. Η παράλογη αυτή αιματοχυσία που έμεινε γνωστή ως «πόλεμος του ποδοσφαίρου» τέλειωσε έπειτα από την εσπευσμένη δραστηριοποίηση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.