Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει και το newstrip.gr σας βάζει στο κλίμα των ημερών με ταινίες εμπνευσμένες από τη Βίβλο και τα Πάθη του Χριστού. Πρόσωπα όπως ο Αβραάμ, ο Μωυσής, ο Ιούδας, ο Ιωσήφ και φυσικά ο Ιησούς πρωταγωνιστούν σε μνημειώδεις ταινίες της μικρής και της μεγάλης οθόνης, αποτελώντας μια προσφιλή επιλογή για την Εβδομάδα των Παθών.

The Passion of the Christ (2004)

 pasxalines_taines5

Η ταινία αφηγείται τις δώδεκα τελευταίες ώρες της ζωής του Ιησού να προσεύχεται στον Κήπο της Γεσθημανής, όπου πήγε μαζί με τους μαθητές του μετά τον Μυστικό Δείπνο. Ακολουθεί η ανάκριση, τα βασανιστήρια, η πορεία στο Γολγοθά και τέλος η Σταύρωσή του.

Info:

Πρωταγωνιστές: Jim Caviezel, Monica Bellucci, Maia Morgenstern, Hristo Shopov, Rosalinda Celentano κ.ά..

Ben Hur (1959)

 pasxalines_taines2

Ένας Ιουδαίος πρίγκιπας, ο Μπεν-Χουρ, κατηγορείται άδικα για απόπειρα δολοφονίας κατά του κυβερνήτη της Ιερουσαλήμ και οδηγείται στα κάτεργα. Όταν ελευθερωθεί, θα έρθει αντιμέτωπος με έναν παλιό του αδελφικό φίλο, τον Ρωμαίο αξιωματούχο Μεσάλα, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για τις συμφορές που τον έχουν βρει.

Info:

Πρωταγωνιστές: Charlton Heston, Jack Hawkins, Stephen Boyd, Hugh Griffith, Haya Harareet κ.ά..

Bible Collection: Jeremiah (1998)

 pasxalines_taines3

Ο Ιερεμίας, ένας ταπεινός νεαρός, είναι θεϊκός προφήτης. Ο Θεός τού εμφανίζεται με διάφορες μορφές και του μεταδίδει το ίδιο μήνυμα: πρέπει να ειδοποιήσει την Ιερουσαλήμ ότι μία μεγάλη δύναμη θα απειλήσει την πόλη, αν ο λαός δεν εγκαταλείψει την ειδωλολατρία για ν’ αφοσιωθεί στον έναν και μοναδικό Θεό. Ο Ιερεμίας προσπαθεί να μεταδώσει την προφητεία στους συμπατριώτες του, αλλά αντιμετωπίζει μόνο χλευασμό και κακία και καταλήγει στη φυλακή με εντολή του βασιλιά. Και μόνο όταν πλησιάζουν οι στρατιές της Βαβυλώνας απειλώντας να καταστρέψουν την Ιερουσαλήμ, αρχίζει ο κόσμος να πιστεύει τον προφήτη.

Info:

Πρωταγωνιστές: Patrick Dempsey, Oliver Reed, Vincent Regan, Leonor Varela, Klaus Maria Brandauer κ.ά..

The Robe (1953)

 pasxalines_taines4

Ο Ρωμαίος εκατόνταρχος Μάρκελους Γκάλιο αναλαμβάνει, υπό τις διαταγές του αυτοκράτορα Καλιγούλα, να οργανώσει τη Σταύρωση του Ιησού. Σε ένα παιχνίδι στοιχημάτων, ο Μάρκελους κερδίζει στα ζάρια τον χιτώνα του. Όμως, οι εφιάλτες και τα οράματα τον βασανίζουν, ώσπου αποφασίζει να επιστρέψει στην Παλαιστίνη και να αναζητήσει ο ίδιος το ποιός ήταν στην πραγματικότητα ο άνθρωπος που σταύρωσε.

Info:

Πρωταγωνιστές: Richard Burton, Jean Simmons, Victor Mature, Michael Rennie, Jay Robinson κ.ά..

The Bible: In the Beginning (1966)

 pasxalines_taines6

Οι αξεπέραστες ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης ζωντανεύουν με εκπληκτική δύναμη και μεγαλοπρέπεια σ' αυτή την κλασική ταινία που μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τα είκοσι δύο πρώτα κεφάλαια της Γένεσης.

Info:

Πρωταγωνιστές: Richard Harris, John Huston, Stephen Boyd, George C. Scott, Franco Nero κ.ά..

Ten Commandments (1956)

 pasxalines_taines7

Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του Μωυσή, που βρέθηκε όταν ήταν μικρός σε ένα καλάθι στον Νείλο από την κόρη του Φαραώ και μεγάλωσε σαν πρίγκιπας της Αιγύπτου. Όταν αποκαλύφθηκε η αληθινή καταγωγή του, απαρνήθηκε τα πλούτη και αποφάσισε να ηγηθεί του κινήματος για την απελευθέρωση του λαού του.

Info:

Πρωταγωνιστές: Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter, Yvonne De Carlo, Vincent Priceκ.ά..

Risen (2016)

 pasxalines_taines8

Ο Ιησούς έχει εξαφανιστεί από τον τάφο του και οργιάζουν οι φήμες ότι έχει επιστρέψει από τους νεκρούς. Όμως, αυτό είναι μια απειλή για τη Ρώμη, που φοβάται εξέγερση των ντόπιων. Έτσι, αποφασίζεται να εξιχνιαστεί το μυστήριο και να δοθεί μια λογική απάντηση στο τι απέγινε το σώμα του Ιησού. Την υπόθεση αναλαμβάνει ένας αγνωστικιστής εκατόνταρχος, ο Κλάβιους, ο οποίος μαζί με τον υπασπιστή του, Λούσιους, έχουν διαταχθεί από τον Πόντιο Πιλάτο να δώσουν μια άμεση λύση στο μυστήριο.

Info:

Πρωταγωνιστές: Joseph Fiennes, Tom Felton, Peter Firth, Cliff Curtis, Antonio Gil κ.ά..

Bible Collection: Jesus (1999)

 pasxalines_taines9

Ο Ιησούς, ένας απλός ξυλουργός, ζει στη Γαλιλαία μαζί με τον πατέρα του Ιωσήφ, και τη μητέρα του Μαρία. Αν και αρχικά αναρωτιέται για τα σημάδια που του στέλνει ο Θεός, σύντομα ανακαλύπτει τη θεία φύση του και εγκαταλείπει την οικογένειά του για να αφοσιωθεί στη δύσκολη αποστολή του, περνώντας από βασανιστικές δοκιμασίες. Όμως, η άρνησή του να συμμετέχει σε αιματηρή αντίσταση ενάντια στους κατακτητές, του δημιουργεί πολλούς εχθρούς, έτοιμους να τον ρίξουν στα χέρια των αδυσώπητων Ρωμαίων. Και όταν η ευκαιρία δίνεται, ο Ιησούς οδηγείται σε μαρτυρικό θάνατο πάνω στον σταυρό.

Info:

Πρωταγωνιστές: Jeremy Sisto, Jacqueline Bisset, Gary Oldman, Luca Zingaretti, G.W. Bailey κ.ά..

Bible Collection: Joseph (1999)

 pasxalines_taines10

Μετά τις ζήλιες των αδελφών του και την πώληση του ως σκλάβου, ο Ιωσήφ, στην Αίγυπτο, αντιστέκεται στις προσπάθειες της γυναίκας του αφέντη του να τον αποπλανήσει Μετά από μια ψεύτικη κατηγορία θα βρεθεί στη φυλακή παρά το ότι έχει κερδίσει τη συμπάθεια του Πετεφρή. Εκεί ο Ιωσήφ αρχίζει να γίνεται γνωστός για το χάρισμά του να ερμηνεύει τα όνειρα. Έτσι ερμηνεύει τους ανεξήγητους εφιάλτες του Φαραώ, σώζοντας την Αίγυπτο από τον λιμό.

Info:

Πρωταγωνιστές: Ben Kingsley, Paul Mercurio, Martin Landau, Lesley Ann Warren, Alice Krige κ.ά..

Bible Collection: Abraham (1993)

 pasxalines_taines11

Η ταινία παρουσιάζει την ταραχώδη ιστορία του γενάρχη των Ισραηλιτών, Αβραάμ, και της γυναίκας του, Σάρας, την αναζήτηση της γης της Επαγγελίας, το ταξίδι στην Αίγυπτο, τη συνάντηση με τον Φαραώ, αλλά και τη θυσία του μονάκριβου γιου του Αβραάμ, Ισαάκ, ως απόδειξη πίστης στο Θεό.

Info:

Πρωταγωνιστές: Richard Harris, Maximilian Schell, Barbara Hershey, Gottfried John, Kevin McNally κ.ά..