Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Πολύ συχνά οι μεγάλοι καταστροφικοί πόλεμοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη βιομηχανία του θεάματος, με την κάμερα να αποδίδει μέσα από το φακό τη φρίκη, τις ανθρώπινες και υλικές απώλειες, αλλά και τις συνθήκες των γεγονότων που περιγράφουν.

Το NewsTrip σας προτείνει μερικές από τις καλύτερες πολεμικές ταινίες όλων των εποχών, για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας:

The Guns of Navarone [Τα Κανόνια του Ναβαρόνε] (1961)

 tainies_1c

Μια ομάδα από σαμποτέρ των Συμμάχων αναλαμβάνει μια ακατόρθωτη αποστολή: να διεισδύσει σε ένα απόρθητο νησί υπό τον έλεγχο των Ναζί και να καταστρέψει δύο τεράστια κανόνια μεγάλων αποστάσεων, τα οποία εμποδίζουν τη διάσωση 2000 Βρετανών στρατιωτών.

Info:

Πρωταγωνιστές: David Niven, Gregory Peck, Anthony Quinn, Anthony Quayle, Irene Papas, Richard Harris κ.ά..


The Great Escape [Η Μεγάλη Απόδραση] (1963)

 tainies_2c

Εκατοντάδες Συμμαχικοί αιχμάλωτοι πολέμου σχεδιάζουν την απόδρασή τους από ένα γερμανικό στρατόπεδο, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Info:

Πρωταγωνιστές: Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough, Charles Bronson, James Donald, Donald Pleasence, James Coburn κ.ά..


The Bedford Incident (1965)

 tainies_3c

Ένας δημοσιογράφος προσχωρεί στο πλήρωμα ενός αντιτορπιλικού, του οποίου η αποστολή είναι να κυνηγήσει εχθρικά υποβρύχια στον Βόρειο Ατλαντικό. Όμως, η σχέση του απολυταρχικού καπετάνιου με τον νεαρό και πράο σημαιοφόρο του έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Info:

Πρωταγωνιστές: Richard Widmark, Sidney Poitier, James MacArthur, Martin Balsam, Wally Cox κ.ά..


The Dirty Dozen [ Και οι δώδεκα ήταν καθάρματα ] (1967)

 tainies_4c

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένας αντιδραστικός ταγματάρχης αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει και να οδηγήσει μια ντουζίνα καταδικασμένους δολοφόνους σε μια αποστολή δολοφονίας Γερμανών αξιωματικών.

Info:

Πρωταγωνιστές: Lee Marvin, Ernest Borgnine, Charles Bronson, John Cassavetes, Richard Jaeckel, George Kennedy, Telly Savalas, Donald Sutherland κ.ά..


Operation Crossbow [Επιχείρηση Σταυρωτό Βέλος] (1965)

 tainies_5c

Λονδρέζοι αξιωματούχοι πληροφορούνται ένα σχέδιο των Ναζί για τη δημιουργία νέων, πιο καταστροφικών πυραύλων, κατά τη διάρκεια το Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ενεργώντας γοργά για να σταματήσουν αυτήν την πιθανώς καταστροφική κίνηση, ο πρωθυπουργός διατάζει άμεση έρευνα. Δίνονται οδηγίες σε τρείς ειδικούς, για να μπουν στη Γερμανία και να επιθεωρήσουν το εργοστάσιο, στο οποίο πιστεύεται ότι βρίσκονται τα εκρηκτικά βλήματα. Οι άνδρες προσποιούνται τους Γερμανούς στρατιώτες, σε μια αποστολή που μπορεί να σώσει την Αγγλία, όμως, όχι χωρίς συνέπειες.

Info:

Πρωταγωνιστές: Sophia Loren, George Peppard, Trevor Howard, Tom Courtenay, Jeremy Kemp, Anthony Quayle, Lilli Palmer κ.ά..


Uncommon Valor [Οι Επτά Ριψοκίνδυνοι] (1983)

 tainies_6c

Δέκα χρόνια αφότου ο γιος του χαρακτηρίστηκε αγνοούμενος στο Βιετνάμ, ο απόστρατος συνταγματάρχης των Πεζοναυτών Jason Rhodes συγκεντρώνει μια ιδιωτική ομάδα διάσωσης, για να βρει Αμερικανούς που κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Λάος.

Info:

Πρωταγωνιστές: Gene Hackman, Patrick Swayze, Robert Stack, Fred Ward, Reb Brown, Randall 'Tex' Cobb κ.ά..


Goodmorning Vietman [Καλημέρα Βιετνάμ] (1987)

 tainies_7c

Το 1965, ένας ανορθόδοξος και ασεβής ραδιοφωνικός παραγωγός, ονόματι Adrian Cronauer, ξεκινά να ταράζει τα νερά, όταν ανατίθεται στον ραδιοφωνικό σταθμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Βιετνάμ.

Info:

Πρωταγωνιστές: Robin Williams, Forest Whitaker, Bruno Kirby, Robert Wuhl, J.T. Walsh κ.ά..


Letters from Iwo Jima [Γράμματα από το Ίβο Τζίμα] (2006)

 tainies_8c

Η ιστορία της μάχης του Ίβο Τζίμα, ανάμεσα στις Ηνωμένες πολιτείες και στην Αυτοκρατορική Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ιδωμένη από την πλευρά των Γιαπωνέζων.

Info:

Πρωταγωνιστές: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Ryô Kase, Shidô Nakamura κ.ά.

M*A*S*H (1970)

 tainies_9c

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Richard Hooker, το «M*A*S*H» ακολουθεί μια ομάδα αξιωματικών του Κινητού Στρατιωτικού Χειρουργικού Νοσοκομείου, καθώς εγχειρίζουν ασθενείς και περνούν την ώρα τους, μόλις μερικά μίλια από την πρώτη γραμμή του μετώπου στον Πόλεμο της Κορέας.

Info:

Πρωταγωνιστές: Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skerritt, Sally Kellerman, Robert Duvall, Rene Auberjonois κ.ά.

Patton [Πάττον, ο θρύλος της Νορμανδίας] (1970)

 tainies_10c

Η ταινία πραγματεύεται τη φάση της καριέρας του αμφιλεγόμενου Αμερικανού στρατηγού George S. Patton κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου.

Info:

Πρωταγωνιστές: George C. Scott, Karl Malden, Stephen Young, Carey Loftin, Frank Latimore κ.ά.