Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images
Το 1927, όταν ιδρύθηκε στις ΗΠΑ η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η επιτροπή βραβείων ήταν μια από τις πολλές που είχαν δημιουργηθεί, χωρίς αρχικά να απονείμει κάποιες βραβεύσεις. Όμως, τον Μάιο του 1928, η Ακαδημία ενέκρινε τις προτάσεις της επιτροπής για την απονομή των Βραβείων Όσκαρ σε 12 κατηγορίες—σε εξέχουσα παραγωγή, πιο καλλιτεχνική ή μοναδική παραγωγή, επίτευγμα από έναν ή μια ηθοποιό, δραματική σκηνοθεσία, σκηνοθεσία κωμωδίας, κινηματογραφία, καλλιτεχνική σκηνοθεσία, εφέ μηχανικής, συγγραφή πρωτότυπων ιστοριών, συγγραφή διασκευών και συγγραφή τίτλων. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στις 16 Μαΐου 1929, σε μια τελετή στο Hollywood Roosevelt Hotel.

Στη δεύτερη ετήσια τελετή απονομής των βραβείων, τον Απρίλιο του 1930, ο αριθμός των κατηγοριών μειώθηκε σε επτά και οι αλλαγές σε κανόνες, διαδικασίες και κατηγορίες συνεχίστηκαν στα επόμενα χρόνια. Το 1936 προστέθηκαν οι κατηγορίες του δεύτερου ανδρικού και γυναικείου ρόλου.
Αν και, αρχικά, είχαν δοθεί εκ των προτέρων στον Τύπο τα ονόματα των νικητών με την προϋπόθεση να αποκαλυφθούν μόνο μετά την απονομή των βραβείων, το 1939 οι Los Angeles Times τύπωσαν τα ονόματα των νικητών σε μια έκδοση, νωρίς το βράδυ πριν από την τελετή, εξουδετερώνοντας την εκδήλωση από όλη της την αγωνία. Από τότε τα ονόματα των νικητών παραμένουν μυστικά μέχρι την επίσημη ανακοίνωση στην τελετή απονομής των βραβείων.

Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση των Βραβείων Όσκαρ στις ΗΠΑ έγινε το 1953 και από το 1969 και μετά μεταδίδονται διεθνώς. Αναπόσπαστο μέρος της εκδήλωσης είναι οι συνεντεύξεις των διαγωνιζόμενων και άλλων καλεσμένων στο κόκκινο χαλί, με μεγάλη επίσης προσοχή στα ενδυματολογικά σύνολα των παρευρισκόμενων.
Το σχέδιο του αγαλματιδίου της βράβευσης αποδίδεται στον καλλιτεχνικό διευθυντή της Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Cedric Gibbons, ο οποίος ανέθεσε την πραγμάτωσή του στον γλύπτη George Stanley. Για πολλά χρόνια τα αγαλματίδια ήταν χυτά σε μπρούντζο, με επιχρύσωση 24 καρατίων, ενώ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τα αγαλματίδια κατασκευάζονταν από γύψο λόγω της έλλειψης των μετάλλων. Τώρα είναι κατασκευασμένα από επιχρυσωμένο βρετάνιο, ένα κράμα με κύριο στοιχείο τον κασσίτερο. Το αγαλματίδιο έχει ύψος 13,5 ίντσες (34,3 cm) και βάρος 8,5 λίβρες (3,8 κιλά).
Χωρίς να έχει ποτέ προσδιοριστεί η πραγματική προέλευση του ονόματος του αγαλματιδίου, Όσκαρ, αυτή αποδίδεται σε τρεις νονούς:
α) στην ηθοποιό Bette Davis, που ισχυρίστηκε ότι το όνομα προήλθε από την παρατήρησή της ότι το πίσω μέρος του αγαλματιδίου έμοιαζε με αυτό του συζύγου της Harmon Oscar Nelson.
β) στον αρθρογράφο Sidney Skolsky, που υποστήριξε ότι έδωσε στο βραβείο το παρατσούκλι του, αρνούμενος την υποκρισία.
γ)στη βιβλιοθηκάριο της Ακαδημίας Margaret Herrick, η οποία δήλωσε ότι το αγαλματίδιο έμοιαζε με τον θείο της Όσκαρ.

Από το 2002, η τελετή των Βραβείων Όσκαρ διεξάγεται στο Dolby Theatre στο Χόλιγουντ (πριν από την αίτηση πτώχευσης της Kodak, το 2012,ονομαζόταν Kodak Theatre).
Υποψήφιους για τα βραβεία μπορούν να προτείνουν και να ψηφίσουν μόνο μέλη της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, τα οποία σήμερα είναι περισσότερα από 6.500, με τα ονόματά τους να μην αποκαλύπτονται, αν και κάποια έχουν γίνει γνωστά.
Ποιοι είναι, όμως, οι ηθοποιοί με τα περισσότερα Όσκαρ;
1.Κάθριν Χέμπορν (4)
2.Φράνσις Νακ Ντόρμαντ (4)
3.Τζακ Νίκολσον (3)
4. Ίνγκριντ Μπέργκμαν (3)
5.Γουόλτερ Μπρέναν (3)
6.Μέριλ Στριπ (3)
7.Ντάνιελ ντε Λιούις (3)
8.Ντένζελ Ουάσιγκτον (2)
9. Μάικλ Κέιν (2)
10. Τζόντι Φόστερ (2)
Οι ταινίες με 11 Όσκαρ:
Ben Hur (Μπεν Χουρ), 1959 (12 υποψηφιότητες)
Titanic (Τιτανικός) 1997 (14 υποψηφιότητες)
The Lord of the Rings: The Return of the King (Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά), 2003 (11 υποψηφιότητες)
Η ταινία με 10 Όσκαρ:
West Side Story, 1961 (11 υποψηφιότητες)
Gigi (Ζιζί), 1958 (9 υποψηφιότητες)
The Last Emperor (Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας), 1987 (9 υποψηφιότητες)
The English Patient Ο Άγγλος ασθενής), 1996 (12 υποψηφιότητες)