
Γιορτινή μακαρονόπιτα
- newstrip.gr - 28 Δεκεμβρίου 2023
ΥΛΙΚΑ:
🍴1 πακέτο μακαρόνια ( για παστίτσιο ή πένες ή σέλινο ή χοντρό κοφτό)
🍴400γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
🍴ψιλοκομμένες φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα ή μπέικον (όση ποσότητα θέλουμε)
🍴1 φλιτζάνι τσαγιού φέτα τριμμένη με το χέρι
🍴1 κ.γλ. βεγκέτα
🍴1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι
🍴1 φλ. τσαγιού διάφορα άλλα κίτρινα τυριά (αν δεν θέλουμε, διπλασιάζουμε την ποσότητα της φέτας)
🍴3 αυγά
🍴πιπέρι/αλάτι
🍴ψιλοκομμένος μαϊντανός
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια, αλλά να κρατούν λίγο.
2. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα τυριά, τα αλλαντικά και τον μαϊντανό.
3. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-35 εκ., ανάλογα με το πάχος που θέλουμε να έχει η μακαρονόπιτά μας, κάνουμε μια στρώση από μακαρόνια, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και σκορπίζουμε το 1/3 από τα τυριά και τα αλλαντικά.
4. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια, πιπερώνουμε, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο των τυριών και των αλλαντικών.
5. Χτυπάμε λίγο το γιαούρτι σε ένα μπολ, προσθέτουμε χτυπώντας τα αυγά και τη βεγκέτα.
6. Ρίχνουμε το μείγμα από πάνω από τα στρωμένα υλικά για να τα σκεπάσει και με μια σπάτουλα το ισοπεδώνουμε γεμίζοντας και τα κενά, για να εισχωρήσει και λίγο υλικό μέσα στο φαγητό.
7. Ραντίζουμε την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά.
8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C βαθμούς με αέρα και ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να κάνει η πίτα μας κρούστα.
9. Πριν την κόψουμε την αφήνουμε για ένα δεκάλεπτο για να σφίξει.
Tip: Αντί για μακαρόνια για παστίτσιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πένες, χοντρό κοφτό μακαρόνι ή σέλινο. Επίσης, στα αλλαντικά μπορούμε να βάλουμε σαλάμι αέρος ή μπύρας, γαλοπούλα ή οποιοδήποτε άλλο είδος μας αρέσει.