Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Ταξίδι στη γεύση

Υλικά για τα καλιτσούνια:

✓ 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

✓ 45 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

✓ 60 γρ. βούτυρο λιωμένο

✓ 185 ml γάλα

✓ 1 αυγό

✓ 1 κρόκο αυγού

✓ 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

✓ 1 βανιλίνη

✓ 350 γρ. ξινομυζήθρα

✓ 50 γρ. ζάχαρη

✓ 1 αυγό

✓ 2 γρ. μαστίχα Χίου


Εκτέλεση:

1. Χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, το αυγό, το γάλα και το λιωμένο βούτυρο.

2. Μόλις σχηματιστεί μια λεία ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη μεταφέρουμε τη στο ψυγείο για 1 ώρα.

3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να ομογενοποιηθούν.

4. Μετά από μια ώρα, σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα πάχους 2-3 χιλιοστών.

5. Με ένα στρόγγυλο κουπάτ ή ένα ποτήρι κόβουμε τη ζύμη.

6. Τοποθετούμε σε κάθε καλιτσούνι 1 κ.γλ. από τη γέμιση στο κέντρο και τσιμπάμε τις άκρες του ώστε να δημιουργήσουμε πτυχώσεις.

7. Τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

8. Αλείφουμε τα σκαλτσούνια με τον κρόκο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.

Tip: Αφού κρυώσουν λίγο μπορούμε να πασπαλίσουμε λίγη κανέλα.

Καλή επιτυχία!