Χριστουγεννιάτικο σαραγλί

Τα Χριστούγεννα τα σιροπιαστά γλυκά έχουν την τιμητική τους: μπακλαβάς, κανταΐφι, σαραγλί, μελομακάρονα, ισλί, φοινίκια, δίπλες, λουκουμάδες τηγανίτες, καρυδόπιτα. Στην πατρίδα μας σε όλα τα σπίτια οι νοικοκυρές αυτές τις μέρες θα έχουν ετοιμάσει ή αγοράσει κάποιο σιροπιαστό γλυκό. Εμείς σας προτείνουμε το σαραγλί, ένα εύκολο στην προετοιμασία του γλυκό, που έχει όμως τα δικά του μικρά μυστικά για να πετύχει

ΥΛΙΚΑ:

 🍴1/2 κιλό φύλλο κρούστας ή φύλλο Βηρυτού (αυτό είναι πιο λεπτό)

 🍴250 γρ. γάλακτος λιωμένο βούτυρο

 🍴360 γρ. χοντροκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα ή φιστίκια Αίγινας ή 120 γρ. από το καθένα

 🍴100 γρ. φρυγανιά τριμμένη

 🍴1 κ.σ. κανέλα

 🍴400 γρ. νερό, 450 γρ. ζάχαρη, 2κ.σ. μέλι, φλούδα και χυμό από 1 λεμόνι, 1 ξύλο κανέλας & 2-3 γαρύφαλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί.

2. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα καρύδια με τη φρυγανιά και την κανέλα.

3. Βάζουμε δυο φύλλα ανοικτά το ένα επάνω στο άλλο, τοποθετούμε τη βελόνα 5εκ. μετά την άκρη της πλευράς προς τα εμάς και πασπαλίζουμε με το μίγμα του μπολ, αφήνοντας λίγο άδειο το φύλλο δεξιά και αριστερά.

4. Διπλώνουμε το κομμάτι που έμεινε κενό επάνω στη βέργα και τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά σε ρολό.

5. Πιέζουμε τις άκρες κάθε ρολού προς το κέντρο, για να σουρώσει το φύλλο, βγάζουμε, τραβώντας προσεκτικά, τη βελόνα και τοποθετούμε το σαραγλί στο ταψί.

6. Επαναλαμβάνουμε τα ίδια για όλα τα φύλλα.

7. Κόβουμε το σαραγλί μέχρι κάτω σε φέτες, 2-2,5 εκ. και περιχύνουμε σιγά-σιγά με το λιωμένο βούτυρο, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του γλυκού.

8. Ψήνουμε το σαραγλί σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο στις αντιστάσεις και κάτω από τη μεσαία σχάρα, για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το φύλλο (ο χρόνος είναι ανάλογος του φούρνου).

9. Ετοιμάζουμε το σιρόπι λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, γιατί γλυκό και σιρόπι πρέπει να είναι ακόμη ζεστά αλλά όχι καυτά, ώστε το σαραγλί να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να μελώσει σωστά.