Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Μπορεί το καλοκαίρι για τους περισσότερους να συνεπάγεται παραλίες και ξαπλώστρες, αλλά κάθε πόλη έχει τους δικούς της θησαυρούς που μπορούν να προσφέρουν ώρες χαλάρωσης και διασκέδασης, όχι μόνο στους τουρίστες αλλά και στους κατοίκους της. Ένας από αυτούς τους κρυμμένους θησαυρούς είναι και τα μουσεία. Και, η Θεσσαλονίκη, έχει πολλά!

Για όλους εσάς που θέλετε να έρθετε σε επαφή με το παρελθόν και να περάσετε δημιουργικά και διαδραστικά τον ελεύθερό σας χρόνο, το NewsTrip σας προτείνει:

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

thess _moyseia_2

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στεγάζεται σε ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1962 από τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό και αποτελεί διατηρητέο μνημείο νεότερης κληρονομιάς. Η διάταξή του είναι ορθογώνιας κάτοψης με δύο αίθρια, ενώ έντονη είναι και η οριζοντιότητά του, καθώς στόχος του αρχιτέκτονα ήταν να παραπέμπει στην χωροταξική οργάνωση μιας αρχαιοελληνικής κατοικίας, στην οποία όλοι οι επιμέρους χώροι οργανώνονταν γύρω από ένα εσωτερικό αίθριο. Το 1980, το μουσείο αύξησε τις κτιριακές του εγκαταστάσεις, στη νοτιοανατολική ζώνη του περιβάλλοντα χώρου του, με την προσθήκη ενός διώροφου κτιρίου, το οποίο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Βογιατζή, ενώ από το 2001 ως το 2006 το μουσείο ανακαινίστηκε, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του.

Το μουσείο περιλαμβάνει χιλιάδες εκθέματα, ξεκινώντας από την Προϊστορική Μακεδονία, την Εποχή του Σιδήρου, τη δημιουργία του ανεξάρτητου μακεδονικού βασιλείου έως και τους ύστερους αυτοκρατορικούς χρόνους, την ίδρυση της Θεσσαλονίκης, το 315 π.Χ., μέχρι τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ..

Μερικά από τα εκθέματα είναι εκμαγεία κρανίων του Μακεδονικού Ουρανοπιθήκου, αντικείμενα που αφορούν στις πρακτικές επιβίωσης του προϊστορικού ανθρώπου, αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στις θρησκευτικές τελετές, στη διοίκηση και στην οργάνωση του μακεδονικού στρατού, στην εκπαίδευση, στις αθλητικές, αγροτικές, βιοτεχνικές και εμπορικές δραστηριότητες, προτομές επιφανών ανθρώπων της εποχής, ταφικά σύνολα και κτερίσματα, μεταλλικά και μαρμάρινα έργα τέχνης, σαρκοφάγοι και βωμοί από τα νεκροταφεία της πόλης, ψηφιδωτά δάπεδα κ.ά..

Info:
Διεύθυνση: Μανόλη Ανδρόνικου 6
Τηλέφωνο: 2313 310201


Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

thess _moyseia_3

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, το 1994, με την επιστροφή των βυζαντινών αρχαιοτήτων, οι οποίες επαναπατρίστηκαν μετά από περίπου ογδόντα χρόνια παραμονής τους στην Αθήνα, και από τότε αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης.

Το μουσείο διαθέτει ένα μεγάλο αίθριο με περιμετρική στοά και εξωτερική είσοδο που ανοίγεται στην τοιχοποιία, ενώ η μορφή του κτιρίου δίνει στον επισκέπτη την έντονη αίσθηση ότι ταξιδεύει στο παρελθόν.

Στις μόνιμες εκθέσεις του περιλαμβάνονται κινητά μνημεία και έργα νεότερης ή σύγχρονης τέχνης, τα οποία χρονολογούνται από τον 2ο έως και τον 20 αι., χειρόγραφα, ξύλινες εικόνες, αντικείμενα νεκρικής λατρείας, του αμυντικού συστήματος της βυζαντινής αυτοκρατορίας, της οργάνωσης της πόλης και της καθημερινής ζωής και παραγωγής της, δείγματα εκκλησιαστικής χρυσοκεντητικής, τμήματα ναών, επιτύμβιες επιγραφές, έντυπα, γυάλινα αντικείμενα, νομίσματα και σφραγίδες, μολυβδόβουλα, χάρτινες εικόνες, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, παλαίτυπα κ.ά..

Info:
Διεύθυνση: Λεωφόρος Στρατού 2
Τηλέφωνο: 2313 306400


Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

thess _moyseia_4

Το μουσείο στεγάζεται σε κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα, που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, και αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τον Οθωμανικό Στρατό. Μετά την απελευθέρωση της πόλης, το 1912, το κτίριο περιήλθε στην κυριότητά του Ελληνικού Στρατού και έπειτα από μια μακρά περίοδο μη αξιοποίησής του, χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση του Πολεμικού Μουσείου τηε πόλης, παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, με τις εργασίες ανακαίνισης και ανακατασκευής του να ολοκληρώνονται, επισήμως, το 2000.

Στις μόνιμες εκθέσεις του συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, συλλογές με εφημερίδες, έγγραφα, φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, διαταγές, χάρτες και στολές από τη περίοδο της Κατοχής, με έμφαση στο Έπος του ’40, κειμήλια από την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, πυροβόλα, ελαφρά άρματα μάχης, τορπίλες, μαχητικό αεροσκάφος και οχήματα μεταφοράς, οικογενειακά κειμήλια που χρονολογούνται από το 1821 ως τη Μικρασιατική Εκστρατεία, αποκόμματα Τύπου, έγγραφα, φωτογραφικό υλικό και πλήθος άλλων ντοκουμέντων που αφορούν την αντιδικτατορική δράση κατά τα έτη 1968 – 1974.

Ακόμη το εκθετικό υλικό του μουσείου περιλαμβάνει στρατιωτικά μετάλλια, τουφέκια, αραβίδες, υποπολυβόλα, οπλοπολυβόλα, πυρομαχικά, ξιφολόγχες και λόγχες, ξίφη και ξιφίδια, περίστροφα και πιστόλια από τις αρχές του 19ου αιώνα, σπάνιες στολές, προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσωπικοτήτων, ιατρικά, φαρμακευτικά, νοσηλευτικά και κτηνιατρικά αντικείμενα που πιστοποιούν την ιστορία και τη δράση του Υγειονομικού Σώματος στην Ελλάδα, αλλά και πλήθος παρτιτούρων, δίσκων, κουστουμιών και φορεμάτων, κοσμημάτων, χειρογράφων και ανέκδοτων φωτογραφιών της Σοφίας Βέμπο και της Λέλας Καραγιάννη.

Info:
Διεύθυνση: Γρηγορίου Λαμπράκη 4
Τηλέφωνο: 2310 249803


Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

thess _moyseia_5

Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο με μακρά ιστορία, η οποία ξεκινά το 1881, φιλοξενώντας για πολλά χρόνια, πριν και μετά την πυρκαγιά του 1890 το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, ενώ μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος, από το 1915 το κτίριο στέγασε τη Γεωργική Τράπεζα Μακεδονίας, την Εθνική Τράπεζα και το 21ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Στο τέλος του Εμφυλίου Πολέμου το υπόγειο μετατράπηκε σε κρατητήριο πολιτικών κρατουμένων, ενώ μεταπολεμικά εκεί λειτούργησε η νυχτερινή σχολή «Σχολή Θηλέων» και το 43ο Δημοτικό Σχολείο, ώσπου, το 1982, το κτίριο αποτέλεσε τη «στέγη» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει πλήθος εκθεμάτων από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, την κοινωνία της Μακεδονίας στα τέλη του 19ου αιώνα, τον Μακεδονικό Αγώνα και τη στελέχωση των ελληνικών ανταρτικών σωμάτων στις πόλεις και στα χωριά και τους Βαλκανικούς Πολέμους . Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη συλλογή των οχημάτων και πυροβόλων του Ελληνικού Στρατού, που αποτελείται από χειροποίητα μοντέλα, την αναπαράσταση του γραφείου του Γενικού Προξένου, αλλά και τα παραστατικά διοράματα σε φυσικό μέγεθος.

Info:
Διεύθυνση: Προξένου Κορομηλά 23
Τηλέφωνο: 2310 229778


Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

thess _moyseia_6

Υπαγόμενη στη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Δημοτική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1966 και στεγάζεται στο κτίριο της Κάζα Μπιάνκα, ενώ στη δικαιοδοσία της υπάγονται δύο ακόμη κτίρια, το Γενί Τζαμί και το Αλατζά Ιμαρέτ, στα οποία πραγματοποιούνται εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Στη μόνιμη συλλογή περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έργα του Νικόλαου Γύζη, του Πολύκλειτου Ρέγκου, του Γιώργου Παραλή, του Ν.Γ. Πεντζίκη, της Βάσως Κατράκη, του Σπύρου Βασιλείου, της Όπυς Ζούνη, του Αλέκου Φασιανού, του Παναγιώτη Τέτση, του Σπύρου Παπαλουκά, του Μιχαήλ Τόμπρου, του Κενάν Μεσαρέ, του Σωτήρη Χρηστίδη, του Αγήνορα Αστεριάδη κ.ά, όπως επίσης και πλήθος χαρακτικών, λιθογραφιών και εικόνων που χρονολογούνται από τον 14ο μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Info:
Διεύθυνση: Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 182 & Θεμιστοκλή Σοφούλη
Τηλέφωνο: 2313 318538


Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

thess _moyseia_7

Το κτίριο όπου φιλοξενείται το μουσείο ανεγέρθηκε το 1904 και ανήκει στην εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης, ενώ είναι από τα λίγα οικοδομήματα του κέντρου της πόλης που επιβίωσαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Διαχρονικά, στο κτίριο στεγάστηκαν η Τράπεζα Αθηνών και η εφημερίδα L’Independent , η οποία εκδιδόταν στη Θεσσαλονίκη από το 1909 ως το 1941, ενώ για τη λειτουργία του μουσείου συνεισέφεραν οικογένειες, δωρητές, και επιχειρήσεις, τα ονόματα των οποίων καταγράφονται σε επιγραφή αναρτημένη στην είσοδο του κτιρίου.

Ο μόνιμος εκθεσιακός χώρος του μουσείου περιλαμβάνει ταφόπλακες και επιτύμβιες στήλες από τη μεγάλη εβραϊκή νεκρόπολη, φωτογραφίες και πλάκες του νεκροταφείου, στοιχεία για την ιστορία του εβραϊσμού στη Θεσσαλονίκη και τους τομείς των δραστηριοτήτων και της καθημερινής ζωής του, καθώς επίσης και ντοκουμέντα σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Αριστερά από τον κυρίως εκθεσιακό χώρο, βρίσκεται η νέα πτέρυγα του μουσείου με πρόσθετα εκθέματα, όπως μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος κ.ά..

Info:
Διεύθυνση: Αγίου Μηνά 11
Τηλέφωνο: 2310 250406