Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


H Μεγάλη Εβδομάδα για πολλούς λαούς στη Γη αποτελεί επίδειξη θρησκευτικότητας και, ταυτόχρονα, καλλιτεχνική και εθνογραφική παράσταση. Τα έθιμα διαφέρουν από τη μια χώρα στην άλλη και οι παραδόσεις του Πάσχα άλλοτε είναι συνηθισμένες και άλλοτε παράξενες και εξωτικές.

Αργεντινή: γλυκές απολαύσεις και κιτς αναπαράσταση της Σταύρωσης

Η Μεγάλη Εβδομάδα, γιορτάζεται με θέρμη και πολλές πομπές στην Αργεντινή, μια χώρα όπου το 92% των κατοίκων είναι Καθολικοί. Μια από τις μεγαλύτερες πομπές, η Via Crucis, γίνεται στο Μπουένος Άιρες, τη Μεγάλη Παρασκευή, που είναι η επίσημη αργία της χώρας. Η πορεία ξεκινά από την Plaza Lorea στο Κογκρέσο και οι 14 στάσεις του Σταυρού αναπαράγονται από ηθοποιούς που συνοδεύονται από χορωδία και μουσικούς, καθώς κινούνται στην Avenida de Mayo προς τον καθεδρικό ναό της πόλης.

Στο γλέντι της Κυριακής του Πάσχα οι συγγενείς ανταλλάσσουν κούφια σοκολατένια αυγά, τα huevos de Pascua, που περιέχουν καραμέλες με γεύση γλυκόριζας ,ενώ σαν επιδόρπιο σερβίρουν το rosca de Pascua, ένα κέικ ψωμιού σε σχήμα δαχτυλιδιού με κρέμα ζαχαροπλαστικής και γαρνιρισμένο με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, σιρόπι και μερικές φορές, ένα πραγματικό αυγό στο κέντρο του.

 pasxa _4

Κοσμοσυρροή γίνεται στο θρησκευτικό θεματικό πάρκο Άγιοι Τόποι, τη Tierra Santa, της αργεντινής πρωτεύουσας, το πρώτο στο είδος του από το 2000, μια επίσημη θρησκευτική εμπειρία για τους επισκέπτες και αντικείμενο χλευασμού στο διαδίκτυο. Είναι σχεδόν σαν μια παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ κρυμμένη στην πόλη, όπου οι επισκέπτες καλούνται να ζήσουν βήμα προς βήμα σκηνές από τη ζωή του Ιησού όπως περιγράφεται στη Βίβλο, με Εβραίους, Ρωμαίους και Χριστιανούς, με αγάλματα ιστορικών προσωπικοτήτων και με έναν πλαστικό Ιησού 18 μέτρων να σηκώνεται πίσω από έναν βράχο, κάθε ώρα, για να εποπτεύσει τους πιστούς.

Γουατεμάλα:βιβλικά σύμβολα και παραδόσεις των Μάγια

Εδώ η Μεγάλη Εβδομάδα, η Semana Santa, συνδυάζει παραδόσεις των Μάγια και των Ισπανών, με την παλιά πρωτεύουσα της χώρας, Antigua, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, να ζωντανεύει από τις εκδηλώσεις που έχουν τις ρίζες τους στα χρόνια της ισπανικής αποικιοκρατίας.

Την Κυριακή των Βαΐων, μπάντες διασχίζουν τους δρόμους της πόλης συνοδεύοντας άρματα που ζυγίζουν έως και 3.100 κιλά, τα andas, με εικόνες της Θλιμμένης Παναγίας και του Ιησού, τα οποία μεταφέρουν με ειδικές κατασκευές πάνω στους ώμους τους οι πιστοί, οι curcuruchas, που φορούν πορφυρό ή ιώδες ιμάτιο. Από Δευτέρα έως Πέμπτη, παρόμοιες πομπές, που διαρκούν έως και δώδεκα ώρες, παρελαύνουν στους δρόμους, σε ανάμνηση των τελευταίων ημερών του Ιησού.

 pasxa _2

Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής οι συμμετέχοντες ντύνονται στα μαύρα και παρακολουθούν την εικονική δίκη και καταδίκη του Ιησού Χριστού, με πιστούς ντυμένους Ρωμαίους στρατιώτες και με τον Πόντιο Πιλάτο, ενώ οι πομπές του Μεγάλου Σαββάτου είναι αφιερωμένες στη Θλιμμένη Παναγία.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της Μεγάλης Εβδομάδας στη χώρα αυτή είναι οι πολυτελείς alfombras, χαλιά που κοσμούν τα πλακόστρωτα δρομάκια, με τις προετοιμασίες δημιουργίας τους να ξεκινούν μήνες νωρίτερα και τα σχέδιά τους να αντικατοπτρίζουν βιβλικά σύμβολα, παραδόσεις των Μάγια και σκηνές από τη φύση.

 pasxa _3

Έτσι, τα λιθόστρωτα ισοπεδώνονται με άμμο και πάνω της πιέζεται βαμμένο πριονίδι σε αποχρώσεις του μαύρου, του κόκκινου, του κίτρινου, του μωβ, του μπλε και του πράσινου, μέσα από περίπλοκα σχεδιασμένα στένσιλ από χαρτόνι. Λουλούδια, σπόροι, φυτά, λαχανικά και πευκοβελόνες προσθέτουν τις τελευταίες πινελιές σε αυτά τα προσωρινά έργα τέχνης, τα οποία όμως σύντομα ποδοπατούνται από τις πομπές των αρμάτων και των πιστών, δημιουργώντας μέσα σε λίγες ώρες ένα διαφορετικό χαλί.

Νέα Ζηλανδία: πασχαλινό κυνήγι κουνελιού

Τα σοκολατένια λαγουδάκια είναι ένα όμορφο παιχνίδι - γλύκισμα για τα παιδιά το Πάσχα. Ωστόσο, στη Νέα Ζηλανδία, στην περιοχή του Central Otago οι κάτοικοι, εδώ και 32 χρόνια, ακολουθούν το έθιμο του Great Easter Bunny Hunt.

Είναι ένας διαγωνισμός με μεγάλο χρηματικό έπαθλο, στον οποίο συμμετέχουν κυνηγοί για ένα 24ωρο, με στόχο τη θανάτωση όσο το δυνατόν περισσότερων κουνελιών. Το έθιμο έχει την προέλευσή του στην ανάγκη να μειώνεται κάθε χρόνο ο πληθυσμός των χαριτωμένων αλλά πολυπληθών κουνελιών, για να προστατευθούν οι αγροτικές καλλιέργειες.

Φιλιππίνες: αυτομαστίγωση και εξαγνισμός

Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα γιορτάζονται στις Φιλιππίνες, μια χώρα με πάνω από 90 εκατομμύρια χριστιανούς, από τα οποία τα 80 εκατομμύρια είναι Καθολικοί, με πολλές εκδηλώσεις αλλά και ακραίες θρησκευτικές τελετουργίες.

Στους δρόμους του San Pedro Cutud της επαρχίας Pampanga, κάθε Μεγάλη Παρασκευή, πομπές αιμόφυρτων ξυπόλητων ανδρών με στεφάνια από κλαδάκια κτυπιούνται με μαστίγια, αλυσίδες και μπαστούνια μπαμπού, άλλοι κουβαλούν σταυρούς ή ξαπλώνουν στο καυτό πεζοδρόμιο, δεχόμενοι τα κτυπήματα από τους συμμετέχοντες στην πομπή, ενώ αρκετοί πιστοί καρφώνονται σε ξύλινους σταυρούς και δέχονται τα πλήγματα από τις αληθινές αιχμές 8 εκατοστών των κονταριών που κρατούν χωρικοί ντυμένοι εκατόνταρχοι. Πρόκειται για εκδηλώσεις των αφοσιωμένων Καθολικών που εξιλεώνονται για τις αμαρτίες τους, μιμούμενοι το μαρτύριο του Χριστού.

 pasxa _5

Το έθιμο αυτό ξεκίνησε τον 15ο αιώνα, όταν οι Ισπανοί που διέδωσαν τον Χριστιανισμό έκαναν μια επίδειξη πομπών και μαζικών εορτασμών για να δελεάσουν τους Φιλιππινέζους να ασπαστούν τη χριστιανική θρησκεία. Αν και η Καθολική Εκκλησία, σήμερα, προσπαθεί να καταργήσει και αποδοκιμάζει το έθιμο, κηρύττοντας ότι η σταύρωση του Ιησού Χριστού «δεν χρειάζεται να επαναληφθεί», αυτοί οι εορτασμοί του Πάσχα τηρούνται ευλαβικά και προσελκύουν πλήθη επισκεπτών σε πολλά μέρη των Φιλιππίνων, όπως στην πόλη Σαν Φερνάντο, στα βόρεια της Μανίλας και στο προάστιο της Mandaluyong στα ανατολικά της.

Η ημέρα του Πάσχα σηματοδοτείται με χαρούμενους εορτασμούς που ξεκινούν τα χαράματα, πριν την πρώτη λειτουργία, με την ιεροτελεστία Salubong ή Sugat, λέξη που σημαίνει «καλωσορίζω» ή «συναντώ», και είναι μια αναπαράσταση της βιβλικής αφήγησης της συνάντησης της Παναγίας με τον αναστημένο Ιησού Χριστό.

Βραζιλία: ο «εκρηκτικός» Ιούδας

Έχοντας τον μεγαλύτερο Καθολικό πληθυσμό στον κόσμο, η Βραζιλία γιορτάζει το Πάσχα στα πλακόστρωτα δρομάκια και στις παλιές εκκλησίες, με τελετουργίες παρόμοιες με εκείνες άλλων Καθολικών χωρών.

 pasxa _6

Σε διάφορα μέρη της χώρας οι εορταστικές εκδηλώσεις - η ξεχωριστή ύφανση σταυρών με κλαδιά φοίνικα, οι πομπές, οι θρησκευτικές λειτουργίες, ομιλίες και προσευχές - διαρκούν όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα με τις Καθολικές κοινότητες να κατασκευάζουν το ομοίωμα του Ιούδα σε φυσικό μέγεθος, από πανί, χαρτί και άχυρο, να το περιφέρουν στους δρόμους πόλεων και χωριών, ενώ ο κόσμος το χτυπάει με ραβδιά. Το ομοίωμα κρεμιέται δίπλα σε ένα νεκροταφείο ή μια εκκλησία και μετά καίγεται, με την παρουσία των πιστών. Το έθιμο γίνεται «εκρηκτικό» στο São Paulo, όπου ανατινάζουν τον Ιούδα με δυναμίτη.

Μια σημαντική πτυχή της γιορτής του Πάσχα για τους Βραζιλιάνους είναι η σύνδεσή της με τη φύση. Το λουλούδι Macela θεωρείται το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των παραδόσεων, καθώς οι άνθρωποι την Κυριακή των Βαΐων φέρνουν αυτά τα λουλούδια στην εκκλησία για ευλογία από τον ιερέα και μετά το Πάσχα τα χρησιμοποιούν ως φάρμακο.