Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Από τον Jacques Brel ως τον Joe Dassin, οι παρακάτω τραγουδιστές υπήρξαν εμβληματικοί εκπρόσωποι του γαλλικού πενταγράμμου, αφήνοντας πίσω τους πλούσια μουσική κληρονομιά, η οποία εξακολουθεί να ακούγεται και να εμπνέει τους νέους καλλιτέχνες ως τις μέρες μας.

Jacques Brel

Γεννημένος στις Βρυξέλλες το 1929, ο Jacques Brel ξεκίνησε την καριέρα του το 1953 με τις πρώτες εμφανίσεις του στο θέατρο Les Trois Baudets του Παρισιού και απέκτησε διεθνή φήμη το 1957, έχοντας υιοθετήσει ένα βαθιά λυρικό ύφος, συνδυασμένο με έναν έντονο θεατρικό τόνο και έναν νεανικό ρομαντισμό.

Οι στίχοι του διέπονται άλλοτε από σατιρικό και δραματικό ύφος, ασκώντας κριτική σε κοινωνικές και ηθικές αξίες, και άλλοτε από διάχυτο ερωτισμό, με χαρακτηριστικότερα τραγούδια του τα: La Chanson Des Vieux Amants, Amsterdam, Vesoul, Ne Me Quitte Pas, Ces Gens-Là, Les Bourgois, Quand On N’ A Que L’ Amour κ.ά..

Η μουσική του έχει επηρεάσει αρκετούς γνωστούς δημιουργούς, όπως τον Leonard Cohen, τον Ray Charles και τoν David Bowie και τα τραγούδια του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, όπως τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ολλανδικά, τα ρώσικα κ.ά..

Ο Brel απεβίωσε σε ηλικία 49 ετών, νικημένος από τον καρκίνο και μέχρι σήμερα έχει μείνει γνωστός με το προσωνύμιο Le Grand Jacques (μ.τ.φ. ο Μεγάλος Jacques).

Édith Piaf

Γεννημένη στο Παρίσι το 1915, η Édith Piaf ξεκίνησε να τραγουδά σε πολύ μικρή ηλικία στους δρόμους, ακολουθώντας τον ακροβάτη πατέρα της στις περιοδείες, ώσπου, το 1933, γνωρίζει τον Louis Leplée, τον διευθυντή ενός κομψού παρισινού καμπαρέ στο Champs – Élysées, ο οποίος της προσφέρει δουλειά και δυο χρόνια αργότερα βγάζει και τον πρώτο της δίσκο.

Παρά τα πολλά διάσημα τραγούδια της, όπως τα: La Vie En Rose, Hymne A L' Amour, Padam Padam, Non, Je Ne Regrette Rien, Les Amants d'Un Jour,La Foule, L’ Accordeoniste, Milord κ.ά., η ζωή της σημαδεύτηκε από τις αποτυχημένες ερωτικές της σχέσεις και τις καταχρήσεις που έκανε.

Απεβίωσε σε ηλικία 47 ετών από κίρρωση του ήπατος, η οποία επιτάθηκε από τον μακροχρόνιο εθισμό της στο αλκοόλ, τις φαρμακευτικές ουσίες και τη μορφίνη.

Serge Gainsbourg

Γεννημένος στο Παρίσι το 1928, ο Serge Gainsbourg, αν και υπήρξε ένας από τους διασημότερους Γάλλους τραγουδιστές και στιχουργούς, στο ξεκίνημά του αντιμετώπισε αρνητικές κριτικές, λόγω του παρουσιαστικού του.

Η καριέρα του ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και σύντομα εκτός από τον δικό του δίσκο, έγραψε τραγούδια για άλλους ομοτέχνους του, όπως η Juliette Greco και η France Gall, η οποία με το τραγούδι Poupée de cire, Poupée de son κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό της Eurovision, το 1965.

Πέθανε το 1991 στο Παρίσι μετά από την πέμπτη καρδιακή προσβολή που υπέστη, έχοντας αφήσει πλούσια μουσική κληρονομιά και πολλά διάσημα και πολυτραγουδισμένες επιτυχίες, όπως: La Javanaise, Je T'Aime…Moi Non Plus, La Chanson de Prévert, Bonnie and Clyde κ.ά..

Charles Aznavour

Γεννημένος στο Παρίσι το 1924, ο Charles Aznavour, ο διάσημος Γάλλος εμιγκρές, πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τους γονείς του και καθοριστικό ρόλο στην αναγνώρισή του έπαιξε η γνωριμία του με την Édith Piaf, η οποία τον υποστήριζε θερμά.

Έπειτα από την περιοδεία με την ομάδα της Piaf, ο Aznavour άρχισε να κατακτά το γαλλικό και το διεθνές κοινό, ξεκινώντας, παράλληλα, την σύνθεση των tristesse chansons (θλιμμένα τραγούδια), τα οποία φέρουν ακέραιη την επιρροή του Αρμένιου ποιητή Sayat Nova και του Πέρση Omar Khayyam.

Υπήρξε κοινωνικοπολιτικά ενεργός στην υπόθεση αναγνώρισης της γενοκτονίας των συμπατριωτών του, των Αρμενίων, από τους Τούρκους, έχοντας γράψει, μάλιστα, για την περίσταση το τραγούδι Ils sont tombés, αλλά και για θέματα περιβάλλοντος.

Με μεγάλη δισκογραφία, η οποία τον κατέστησε παγκοσμίως γνωστό και του εξασφάλισε την αποθέωση του κοινού σε όλες τις συναυλίες του, ο Aznavour είχε συνεργαστεί με μια πλειάδα σπουδαίων ερμηνευτών, με γνωστότερα τραγούδια του τα: Emmenez-Moi, Hier Encore, For Me Formidable, She, La Mamma, La Bohème, Mourir D’ Aimer κ.ά..

Πέθανε το 2018 σε ηλικία 94 ετών και προς τιμήν του έχει δημιουργηθεί μουσείο στο Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας.

Johnny Hallyday

Γεννημένος το 1943 στο Παρίσι, ο Johnny Hallyday ξεκίνησε την καριέρα του το 1959 και το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1960, με τα μέσα της εποχής να τον χαρακτηρίζουν ως τον Γάλλο Elvis Presley.

Στη μακροχρόνια καριέρα του κυκλοφόρησε σχεδόν ογδόντα άλμπουμ, συνεργαζόμενος με καταξιωμένους ομοτέχνους του, ενώ χαρακτηριστικότερα τραγούδια του είναι τα: Que Je T’ Aime, Je Te Promets, Requiem Pour Un Fou, L’ Envie κ.ά..

Πέθανε στο Παρίσι το 2017, νικημένος από τον καρκίνο των πνευμόνων, σε ηλικία 74 ετών, αφήνοντας μια περιουσία ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ.

Joe Dassin

Γεννημένος στην πόλη της Νέας Υόρκης το 1938, ο Joe Dassin ήταν γιος του επιτυχημένου σκηνοθέτη Jules Dassin και εξ αιτίας των διώξεων που υπέστη ο πατέρας του, όλη η οικογένεια μετανάστευσε στην Ευρώπη και, συγκεκριμένα, στη Γαλλία.

Η καριέρα του ξεκίνησε το 1964, με το τραγούδι Les Champs-Elysées, το οποίο έγινε αμέσως επιτυχία και του εξασφάλισε ένα συμβόλαιο με την CBS Records, καθιστώντας τον τον πρώτο Γάλλο τραγουδιστή που υπέγραψε συμβόλαιο με αμερικανική δισκογραφική εταιρία.

Η καριέρα του κατά τη δεκαετία του 1970 ήταν στο απόγειό της, με τα τραγούδια του να βρίσκονται στην κορυφή των τσαρτς στη Γαλλία και τον ίδιο να γράφει τραγούδια σε πολλές γλώσσες του κόσμου, όπως τα γερμανικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά, με γνωστότερα τραγούδια του τα: Et Si Tu N’ Existais Pas, Salut, Les Champs-Elysées, L'Été Indien, La Fleur Aux Dents, À Τoi, Taka Takata κ.ά..

Ο θάνατός του σημειώθηκε το 1980, σε ηλικία μόλις 41 ετών, όταν, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ταϊτή, υπέστη καρδιακή προσβολή.

Christophe

Γεννημένος στο Ζυβιζί-συρ-Ορζ, μια περιοχή μόλις δεκαοχτώ χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, ο Christophe συστήθηκε στο κοινό το 1963-64 με το τραγούδι Reviens Sophie, ενώ την επόμενη χρονιά κατάφερε να γίνει παγκόσμια γνωστός με το τραγούδι Aline, το οποίο έφτασε στο νούμερο ένα των γαλλικών και ευρωπαϊκών τσαρτς.

Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάλειμμα αποχής, επέστρεψε δυναμικά, κυκλοφορώντας καινούργια άλμπουμ και το 1972 θα κυκλοφορήσει το τραγούδι Oh, Mon Amour, το οποίο μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια.

Απεβίωσε το 2020, στα 74 χρόνια του, νοσηλευόμενος σε νοσοκομειακή μονάδα του Παρισιού με εμφύσημα και αναπνευστική ανεπάρκεια, αφήνοντας πίσω του πολλά μουσικά «διαμάντια», όπως τα: Aline, Oh Mon Amour, The Girl From Salina, Les Mots Bleus, Je Ne T'Aime Plus, Les Marionnettes κ.ά..

Salvatore Adamo

Γεννημένος το 1943 στην πόλη Κομιζό της Νότιας Σικελίας, συστήθηκε στο κοινό σε έναν διαγωνισμό του Radio Luxembourg, το 1960, όπου και κέρδισε, και το 1963 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο.

Αν και είναι Ιταλός, από το ξεκίνημα την καριέρας του τραγούδησε στα γαλλικά, αλλά κατά καιρούς έχει τραγουδήσει στην ολλανδική, στην αγγλική, στη γερμανική, στην ιταλική, στην ισπανική, στην ιαπωνική και στην τουρκική γλώσσα, με γνωστότερα τραγούδια του τα: Tombe La Neige, La Nuit, Inch Allah, C’Est Ma Vie, J’ Aime κ.ά..