Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Παιχνίδια μυστηρίου, μνήμης, γνώσεων και στρατηγικής είναι μερικά μόνο από τα επιτραπέζια παιχνίδια που συντρόφευσαν μικρούς και μεγάλους, προσφέροντάς τους ώρες διασκέδασης, οξύνοντας, παράλληλα, το πνεύμα τους και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους.

Risk

 epitrapezia_2

Ποιος δεν θυμάται τον εαυτό του να ηγείται πολύχρωμων στρατευμάτων, στην προσπάθειά του να κυριεύσει τον κόσμο;

Το Risk, το απόλυτο επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, εφευρέθηκε το 1957 από τον Γάλλο Άλμπερτ Λαμορίς και πολύ σύντομα έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα όλων των εποχών, εμπνέοντας τις εταιρείες κατασκευής παιχνιδιών να «λανσάρουν» εφάμιλλα προϊόντα, όπως είναι το Axis & Allies.

Κάθε παίκτης τοποθετεί τα στρατεύματά του στο ταμπλό, που αναπαριστά τον παγκόσμιο χάρτη, και σχεδιάζει την κατάλληλη στρατηγική που θα ακολουθήσει, επιλέγοντας άλλες φορές να επιτεθεί, άλλες να σταματήσει κι άλλοτε να συνάψει κάποια συμμαχία, προκειμένου να αυξήσει τα εδάφη του, νικώντας, έτσι, τους αντιπάλους του.

UNO

 epitrapezia_3

Όμοιο με το κλασικό παιχνίδι, γνωστό ως «αγωνία», το UNO σχεδιάστηκε το 1971 σε ένα προάστιο της πόλης Σινσινάτι, στο Οχάιο. Ο σχεδιαστής του Μερλ Ρόμπινς εφηύρε το ευφάνταστο αυτό παιχνίδι, για να λύσει μια διαφωνία που είχε με το γιο του αναφορικά με τους κανόνες ενός παιχνιδιού με τράπουλα.

Ο Ρόμπινς πουλούσε την πρώτη εκδοχή του UNO στους πελάτες του κουρείου του και σε τοπικές επιχειρήσεις, ενώ ο γιος του, ο Ρέι, το έδινε δωρεάν στους συμμαθητές του, μέχρι που το 1972, πούλησαν τα δικαιώματα του παιχνιδιού για πενήντα χιλιάδες δολάρια στην International Games, η οποία, αργότερα, έγινε μέλος της «οικογένειας» της Mattel.

Στόχος κάθε παίκτη είναι να ξεφορτωθεί τις κάρτες του, ταιριάζοντάς τες ως προς το χρώμα ή τον αριθμό με αυτή που έχει ρίξει ο προηγούμενος συμπαίκτης του.

Εκτός από τις κατά καιρούς ανανεωμένες εκδοχές του κλασικού πια παιχνιδιού καρτών, πριν λίγα χρόνια, κυκλοφόρησε ηλεκτρικός διανομέας καρτών με κουμπί, το οποίο έκανε το παιχνίδι ακόμη πιο διασκεδαστικό.

Scrabble

 epitrapezia_4

«Παιδί» του Αμερικανού αρχιτέκτονα Άλφρεντ Μόσερ Μπατς το Scrabble είδε το «φως του ήλιου» το 1931, με την πρώτη έκδοση του παιχνιδιού να έχει την ονομασία Lexiko, η οποία είχε μόνο γράμματα.

Οι πρώτες απόπειρες του Μπατς για υλοποίηση της ιδέας του από κάποια εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών απέτυχε και έτσι αποφάσισε να κατασκευάσει μερικά αντίγραφα του παιχνιδιού, τα οποία μοίραζε και πουλούσε σε γνωστούς και φίλους.

Τελικά, μένοντας ξεχασμένο, το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 1948 σε μια νέα έκδοση, που είχε επιμεληθεί ο επιχειρηματίας Τζέιμς Μπρούνοτ και η οποία, πλέον, ονομάζονταν Scrabble.

Στόχος κάθε παίκτη είναι να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία, σχηματίζοντας λέξεις με τα πλακίδια γραμμάτων που, τυχαία, τραβάει.

Μάντεψε Ποιος

 epitrapezia_5

Παιχνίδι μνήμης, το Μάντεψε Ποιος δημιουργήθηκε από την Όρα και τον Τέο Κόστερ, το 1979, και έκτοτε είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια της Hasbro.

Φοράει γυαλιά; Είναι γυναίκα; Είναι άντρας; Φοράει καπέλο; Είναι ξανθός; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που κάνουν οι δυο παίκτες μεταξύ τους στην προσπάθεια να βρει ο ένας το πρόσωπο του άλλου.

Φιδάκι

 epitrapezia_6

Διασκεδαστικό και...ανατρεπτικό, το Φιδάκι είναι ένα από τα κλασικότερα επιτραπέζια παιχνίδια, τα οποία έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών.

Η ιστορία του παιχνιδιού ανάγεται στην Ινδία του 2ου μ.Χ. αιώνα και ήταν συνδεδεμένη με την ινδουιστική φιλοσοφία, όπου το πεπρωμένο και η επιθυμία έρχονται σε διαρκή σύγκρουση.

Το Moksha Patam, όπως ήταν το αρχικό του όνομα, εισήχθη στη βικτοριανή αγγλική κοινωνία, το 1892, και χρησιμοποιήθηκε για τη διδασκαλία των καλών και των κακών πράξεων, με τον πίνακα να έχει συμβολικές εικόνες θεών, αγγέλων και μυθικών πλασμάτων, ζώων, λουλουδιών και ανθρώπων.

Οι σκάλες πάντα συμβόλιζαν τις αρετές, όπως η γενναιοδωρία, η πίστη και η ταπεινότητα, ενώ τα φίδια τις κακές πράξεις και συνήθειες, όπως ο θυμός, η κλεψιά, η ανηθικότητα, η ακολασία κ.ά..

Κάθε παίκτης προσπαθεί να καταλήξει πρώτος στο τέλος της διαδρομής, περνώντας από σκάλες και φιδάκια, τα οποία άλλοτε ανακόπτουν την πορεία του κι άλλοτε τον φέρνουν πιο κοντά στη νίκη.

Monopoly

 epitrapezia_7

Έχοντας καταγραφεί ως ένα από τα επιτραπέζια με τους περισσότερους παίκτες παγκοσμίως, η Monopoly δημιουργήθηκε, το 1904, από την Ελίζαμπεθ Μάτζι Φίλιπς, προκειμένου να γίνει κατανοητή η θεωρία των φόρων.

Το παιχνίδι, αρχικά, ονομαζόταν «Παιχνίδι του Νοικοκύρη» και μέσα σε λίγα χρόνια φτιάχτηκαν διάφορες σειρές, με τη Monopoly, παρόμοια με αυτή που ξέρουμε σήμερα, να δημιουργείται στις αρχές του 1930. Το παιχνίδι, έπειτα από πολλές «περιπέτειες», κατέληξε στα «χέρια» της Hasbro και μέχρι σήμερα είναι ένα από τα πιο ευπώλητα παιχνίδια της εταιρείας.

Εκτός από την αρχική κλασική εκδοχή του παιχνιδιού, η Hasbro έχει κυκλοφορήσει κι άλλες εκδόσεις του παιχνιδιού, όπως λ.χ. Monopoly Game of Thrones, Monopoly Ηλεκτρονική Τράπεζα, Monopoly Disney, Monopoly Σύγχρονη Ελλάδα, Monopoly Διάσημα Μνημεία του Κόσμου, Monopoly Revolution κ.ά..

Cluedo

 epitrapezia_6

Το Cluedo , το διάσημο παιχνίδι μυστηρίου, που γέμισε τις ώρες μας, στην προσπάθεια να βρούμε ποιος είναι ο δολοφόνος, σε ποιο δωμάτιο διαπράχτηκε το ειδεχθές έγκλημα και πού ήταν το αντικείμενο του φόνου, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1940, από τον Άντονι Ε. Πρατ και κυκλοφόρησε επίσημα το 1949.

Κεντρικοί χαρακτήρες του παιχνιδιού είναι: ο καθηγητής Δαμάσκηνος, ο συνταγματάρχης Μουστάρδας, ο Αιδεσιμότατος Πράσινος, η κυρία Παγώνη, η κυρία Άσπρη και η κυρία Κόκκινη, ενώ τα «όργανα» του εγκλήματος είναι ένα κηροπήγιο, ένα μαχαίρι, ένας σωλήνας, ένα πιστόλι, ένα σκοινί και ένα γαλλικό κλειδί.

Εκτός από την αρχική εκδοχή του παιχνιδιού, η εταιρεία Hasbro κυκλοφόρησε και μια άλλη έκδοση του Cluedo, το Cluedo Mysteries, το οποίο περιλαμβάνει πενήντα υποθέσεις,ς που περιμένουν να εξιχνιαστούν από κάποιους δυνατούς λύτες.

Stratego

 epitrapezia_9

Το Stratego, ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στρατηγικής, σχεδιάστηκε το 1942 στην Ολλανδία κι έκτοτε έχει κατακλύσει τον κόσμο, με τους παίκτες να προσπαθούν να βρουν τη σημαία του αντιπάλου τους, καταστρώνοντας το δικό τους πλάνο μάχης, προσπαθώντας, παράλληλα, να κρύψουν τη δική τους σημαία.

Κερδίστε Χάνοντας

 epitrapezia_10

Σε αντίθεση με τα περισσότερα παιχνίδια που συνήθως νικητής αναδεικνύεται όποιος συγκεντρώσει τα περισσότερα χρήματα, στο Κερδίστε Χάνοντας στόχος κάθε παίκτη είναι να χρεοκοπήσει και να χάσει όλα τα χρήματά του, ύψους ενός εκατομμυρίου.

Παράλληλα, ο κάθε παίκτης έχει να αντιμετωπίσει και τις διάφορες δοκιμασίες της ρουλέτας, του ιπποδρόμου και του χρηματιστηρίου, οι οποίες μπορούν να του αυξήσουν τα χρήματά του.