Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Το newstrip.gr εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το μεταφραστικό γραφείο «Lexis» μέσω μιας σειράς βιβλιοκριτικών για μυθιστορήματα, λευκώματα και ιστορικές μελέτες για μικρούς και μεγάλους.

«Δεν νομίζω ότι, κύριε, έχετε κανένα δικαίωμα να με διατάζετε, απλώς και μόνο επειδή είστε μεγαλύτερος από εμένα ή επειδή έχετε δει περισσότερα στον κόσμο από ό,τι εγώ».

Ορφανή από παιδί και μεγαλώνοντας πλάι στη σκληρή θεία της και αργότερα στο απάνθρωπο περιβάλλον ενός οικοτροφείου, η Τζέιν Έιρ αναζητά μια καλύτερη τύχη. Έτσι, θα βρεθεί στο Θόρνφιλντ Χολ, όπου θα προσληφθεί ως γκουβερνάντα στην υπηρεσία του Έντουαρντ Ρότσεστερ, ενός γοητευτικού αλλά ψυχρού άντρα. Πολύ σύντομα, όμως, το μυστικό του Θόρνφιλντ Χολ της διαλύει την απόλυτη ευτυχία.

Η Τζέιν Έιρ είναι κάτι περισσότερο από μια γοτθική ιστορία αγάπης, καθώς στις περισσότερες από 680 σελίδες του έργου διαβάζουμε τη συναισθηματική μετάβαση της κεντρικής ηρωίδας από ένα φοβισμένο κορίτσι σε μια ανεξάρτητη δυνατή νεαρή γυναίκα, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με την αγάπη, το μίσος, τους κανόνες που θέτει η κοινωνία και την ελευθερία.

 papantwnioy_3

Μέσα από τις συνομιλίες της Τζέιν με τον Ρότσεστερ διαφαίνεται ο διαφορετικός τους χαρακτήρας, αποκαλύπτονται τα πάθη, οι αρχές και οι αρετές τους, οι οποίες εκτίθενται ενώπιον του αναγνώστη, με την Τζέιν να απαρνιέται να υιοθετήσει την ανήθικη - κατά την αντίληψή της – ζωή, ζώντας ως ερωμένη του κυρίου του Θόρνφιλντ Χολ και να επιλέγει, έναν άλλο δρόμο, παρακινούμενη από το δικαίωμα να σκέφτεται και να αγαπά ελεύθερα.

Ο φεμινισμός, η θρησκεία και η τάξη είναι μερικά από τα θέματα που παραθέτει η Σαρλότ Μπροντέ στο μυθιστόρημά της, με την Τζέιν να περιγράφει τον εαυτό της ως «ίσο», χωρίς να εγκλωβίζεται σε μια κοινωνική τάξη, ούτε να καθορίζεται από τις προσδοκίες της κοινωνίας για το ρόλο των γυναικών. Μέχρι τέλους, η ηρωίδα επιλέγει να διατηρήσει την ελευθερία της έκφρασης και την ανεξαρτησία του μυαλού της.

Η έκδοση του εμβληματικού έργου της Αγγλίδας συγγραφέα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις @elxisbooks αποτελεί ένα κόσμημα για τη βιβλιοθήκη κάθε βιβλιοφάγου!

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ