Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Το newstrip.gr εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το μεταφραστικό γραφείο «Lexis» μέσω μιας σειράς βιβλιοκριτικών για μυθιστορήματα, λευκώματα και ιστορικές μελέτες για μικρούς και μεγάλους.

«[…]Ο Ντάνφορθ δεν ανέφερε κανένα από αυτά τα φρικτά πράγματα, ώσπου η μνήμη του είχε την ευκαιρία να αντλήσει πληροφορίες από το διάβασμά του στο παρελθόν.[…]»

Έχοντας επηρεαστεί από το ενδιαφέρον του για την εξερεύνηση της Ανταρκτικής, η οποία δεν είχε εξερευνηθεί πλήρως τη δεκαετία του 1930, ο Λάβκραφτ δημιούργησε ένα μοναδικό μυθιστόρημα τρόμου και περιπέτειας, το οποίο μέχρι σήμερα εξακολουθεί να εμπνέει καλλιτέχνες και χρησιμοποιείται για graphic novels, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια και μουσικά έργα.

Κρυμμένη πίσω από τα ανεμοδαρμένα Bουνά της Tρέλας, στην Ανταρκτική, βρίσκεται η φρικιαστική πολιτεία των Mεγάλων Παλαιών, η οποία προϋπήρχε της ζωής που γεννήθηκε στον πλανήτη. Μέσα στο παγωμένο τοπίο και τους τρομακτικούς πιγκουίνους, κυριαρχεί η παράνοια, ο τρόμος και ο θάνατος, καθώς ο Γουίλιαμ Ντάιερ και ο Ντάνφορθ περιπλανιούνται, ανάμεσα στους παγιδευμένους, από πάγο και χιόνι, πύργους.

Αυτό που ενθουσιάζει τον αναγνώστη είναι η ικανότητα του Λάβκραφτ να ενισχύει την αίσθηση του τρόμου, που επικρέμεται πάνω από την «πολύχρωμη» γλώσσα και το μελοδραματικό του ύφος, με «Τα Bουνά της Tρέλας» να θεωρούνται από πολλούς το κορυφαίο έργο του συγγραφέα.

Μάλιστα, ο Λάβκραφτ επεξηγεί σε μεγάλο βαθμό την προέλευση και την κάθοδο των Mεγάλων Παλαιών, τη δημιουργία του ανθρώπινου είδους, ενώ πραγματεύεται την καταγωγή των Γιογγόθ, των Mι Γκο, των Γιογκ Σόθοθ, της απάνθρωπης Kαντάθ και όλων των στοιχείων, που συναποτελούν τη μυθολογία των Kθούλου τόσο γοητευτική, πλην, όμως, φρικιαστική.

Μέσα από την υποβλητική του αφήγηση, ο Λάβκραφτ αποδεικνύει ότι ήταν όχι απλά μια ιδιόρρυθμη λογοτεχνική ιδιοφυΐα, αλλά ο βασιλιάς του μελοδράματος, ο οποίος μπόρεσε να δημιουργήσει μια φανταστική ατμόσφαιρα από χαρτί, περιγράφοντας ακόμα και τις πιο κοσμικές δραστηριότητες.

Η έκδοση του εμβληματικού έργου του Αμερικανού συγγραφέα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος αποτελεί ένα κόσμημα για τη βιβλιοθήκη κάθε βιβλιοφάγου!

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ